Parada Świętego Patryka i Festiwal Kuchni Irlandzkiej w OFF Piotrkowska Center
Przed nami 4 dni pełne atrakcji z okazji kolejnej edycji festiwalu OFF to Ireland. Parada, koncerty, konkursy z nagrodami i możliwość spróbowania specjałów, które przyjadą tu prosto z Irlandii. Start 14 marca!
Od 14 do 17 marca OFF Piotrkowska Center zamieni się w małe Irlandzkie miasteczko. Jak co roku o tej porze odbędzie się tu Festiwal Kultury Irlandzkiej. Tym razem zorganizowano go z dużo większym rozmachem. Patronat honorowy nad festiwalem objęli: Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska i Ambasador Irlandii w Polsce Patrick Haughey. Partnerem został Urząd Miasta Galway oraz A Taste of Galway (organizacja zrzeszająca producentów żywności), której patronem jest wybitny irlandzki kucharz, właściciel gwiazdkowej restauracji – Jp McMahon. W ubiegłym roku przy okazji Festiwalu odwiedził on OFFa, a w tej edycji podzielił się swoimi recepturami i zadbał o zaopatrzenie restauracji w najlepsze irlandzkie produkty.
Świętowanie rozpocznie się w piątek 14 marca i potrwa do poniedziałku 17 marca – właśnie tego dnia obchodzimy Dzień Świętego Patryka, patrona Irlandii. Irlandczycy celebrują ten dzień na bogato, spotykają się w pubach, przebierają, biesiadują. Program czterodniowego świętowania na OFFie również wypełniony jest super wydarzeniami. Wśród nich występy muzyczne i taneczne, przedstawienia teatralne, konkursy, a także plenerowy pokaz filmu i parada św. Patryka ulicą Piotrkowską (z konkursem na najlepszy strój). Warto brać w nich udział, bo nagrody są równie atrakcyjne – m.in. wyjazd dla dwóch osób do Galway, kosze irlandzkich produktów, zaproszenie dla 2 osób na International Oyster and Seafood Festival w Galway oraz voucher do Ryanair o wartości 500 zł na bilety lotnicze.
Szczegółowy harmonogram imprezy znajdziecie na dole artykułu. Nas oczywiście najbardziej zainteresowała część kulinarna – Festiwal Kuchni Irlandzkiej, do którego dołączyły restauracje i bary z OFFa. Restauratorzy specjalnie na czas festiwalu zaopatrzą się w oryginalne irlandzkie produkty – sery od Sheridans Cheesemongers, mięsa od Brandy’s Butchers czy ryby i ostrygi z Galway Bay Seafoods. Sprawdźcie co OFFowe restauracje i bary będą serwować podczas festiwalu.
Chłopaki z Bursh’a przygotowali aż 4 propozycje. Będzie to degustacyjna selekcja irlandzkiej whiskey Jameson, koktajl Baby Guiness przygotowany na likierze Kaluha i Baileys, koktajl Irish Celebration z kordiałem żurawinowym, irlandzką whiskey i pianką z ciemnego piwa oraz tradycyjna Irish Coffee.
Czy Meksyk też może świętować po irlandzku? Oczywiście. W Compañeros spróbujecie irlandzko-meksykańskiego koktajlu. Margarita z dodatkiem irlandzkiej whisky Bushmills, tequili Blanco, likieru melonowego oraz kordiału kiwi.
W Dokach spróbujecie Irish Stew, czyli treściwego gulaszu z baraniną od Brandy’s Butchers podawany z grillowaną pajdą chleba na zakwasie. To danie idealnie paruje się z piwem Guinness, którego podczas Irlandzkich dni na OFFie nie zabraknie.
Podczas festiwalu czekać będą tu na was wyjątkowe sery od Sheridans Cheesemongers, z których komponować będą deski serów. Wśród nich irlandzki cheddar, półmiękki ser Durrus o ostrym smaku czy irlandzki najsłynniejszy ser farmerski Cashel Blue Mature – kremowy i słodki. Do tego irlandzkie domowe krakersy i grillowany Cavanbert – ser w stylu camemberta, podawany z orzechami i miodowo-musztardowym dressingiem.
Do tego lokalu specjalnie z okazji festiwalu, prosto z Irlandii przyleci whiskey i poitin z destylarni Micil Distillery w Galway.
Irlandia to również doskonałe ostrygi i łosoś – te przyjadą z Galway Bay Seafoods do Lnu. A Szef kuchni przygotował dwa specjały z ich wykorzystaniem: Irlandzkie ostrygi zimnowodne podawane z cytryną oraz klasycznym sosem Mignonette na bazie szalotki, świeżo mielonego pieprzu oraz octu winnego. Carpaccio z organicznego łososia podawane z cytryną, oliwą, szalotką, świeżą ricottą, prażonymi pistacjami, czarnym kawiorem, liśćmi nasturcji oraz kiełkami groszku.
Organicznego łososia z Galway Bay Seafood oraz steki od lokalnego farmera z Irlandii Brandy’s Butchers zjecie też tutaj. Łosoś podawany z puree selerowym z limonką, blanszowanym jarmużem oraz sosem bourbon. Limitowane steki: polędwica wołowa, ryb eye oraz t-bone.
W poszukiwaniu irlandzkich koktajli zajrzyjcie do Spalonych Słońcem. Po pierwsze Ginger Smash, w skład którego wchodzi irlandzka whiskey Jameson, limonka, domowy syrop imbirowy oraz bazylia, po drugie – Irish Tea na bazie zielonej herbaty, Jamesona, Vermouth Blanco i Creole Bitter.
Mięsnej uczty z irlandzkiej wołowiny spodziewajcie się w Steakowni. Spróbujecie tu selekcji steków od Brady’s Butchers. Do tego dodatki idealne do takiego mięsa: ziołowe masła, stykowe fryty czy grillowane szparagi.
Przez cały czas trwania Festiwalu: