Fot: Veranda

Remont letnio-zimowego ogródka przy Piotrkowskiej 77 trwał aż dwa lata. To nie tylko miejsce, gdzie można napić się fajnego drinka –dla nas to przede wszystkim lokal z pastrami.

Aby wybudować przeszkloną konstrukcję przy ulicy Piotrkowskiej trzeba wielu konsultacji z konserwatorami zabytków, architektami i plastykami. Wiedzą o tym świetnie właściciele Verandy. Po dwóch latach się udało i przy Pasażu Rubinsteina stanął całoroczny ogródek, z którego można się dostać prosto do „siódemek”. Bez względu na pogodę będzie tu można usiąść w wygodnym, kolorowym fotelu, obserwować ruch przy Piotrkowskiej oraz skosztować dań menu Verandy.

Veranda

A co w karcie? Pastrami! Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale to chyba pierwszy łódzki lokal, który ma w stałej ofercie niepowtarzalny, długo marynowany i wędzony mostek wołowy. W podstawowej wersji podawany jest on w pieczywie z cheddarem i wyrazistym sosem musztardowo-majonezowym, który fajnie podkreśla smak kanapki, ale nie dominuje nad pastrami. Koszt – 12 zł, nieco więcej zapłacicie za wersję z dodatkowymi salami spinette, suszonymi pomidorami, rukolą i Pesto (22 zł) lub kiszoną kapustą, ogórkiem i sosem Reubena (25 zł).  

Fot: Veranda

Veranda pastrami stoi, ale to nie koniec specjalności z karty. Lokal w tygodniu otwierany jest o 9.00 rano (w sobotę i niedzielę o 10.00) i do godziny 12.30 serwuje śniadania. Najtańszą pozycją w porannym menu są jajka z boczkiem, warzywami i pieczywem za 9 zł, ale do wyboru są także: granola z jogurtem, morelowe naleśniki lub grillowane kiełbaski z dodatkami. W krótkiej karcie znalazło się również miejsce dla sałatek (słodkiej z arbuzem i fetą i wytrawnej z polędwicą wieprzową sosu vide), tapasów (krewetek w temperze, nachos z serem lub frytek z batatów) oraz dań głównych. Ostatni dział otwiera dyniowe risotto z indykiem (16 zł), jest też makaron z z kurczakiem i borowikami (18 zł), risotto z polędwiczką i szparagami (19 zł), stek z rostbefu (26 zł), łosoś z sałatką z mango (27 zł) oraz owoce morza.

Fot: Veranda

Sąsiedztwo Clubu 77 zobowiązuje, więc zarówno w Verandzie, jak i rozstawionym obok letnim gródku z parasolami napijemy się dobrego drinka, zarówno z procentami, jak i tego bezalkoholowego. Lada moment w ofercie pojawią się autorskie granity oraz koktajle na bazie świeżych owoców i włoskich syropów Fruit Lounge (10 zł), a już teraz do dyspozycji macie półkę z kilkuset rodzajami alkoholi całego świata.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...