Cronuty z nutellą, prostokątne pączki z creme brulee i złotem oraz snickersowe donaty, a do tego burgery w pączkach oraz słone pączuszki z sosem serowym – na samą myśl o propozycjach Pawilonu na Tłusty Czwartek aż cieknie nam ślinka! Zobaczcie, co jeszcze znajdziecie tego dnia w wyjątkowym świątecznym menu klubokawiarni.

Pawilon od 2 lat serwuje mieszkańcom Aleksandrowa Łódzkiego i okolic kuchnię w stylu street food, z burgerami na czele – a w Tłusty Czwartek możecie spodziewać się wyjątkowych wersji tego dania. Klubokawiarnia szykuje bowiem coś dla fanów słodkiego, słonego i… mega słodkiego 😉 Zacznijmy jednak od największego klasyka, czyli pączka. – Nasze wypieki przygotowujemy we współpracy z zaprzyjaźnioną kawiarnią Cafe Lusia. Staramy się cały czas zaskakiwać, dlatego pierwszy raz przygotujemy pączki prostokątne z kremem brulee i złotem oraz cronaty wypełnione nutella. – mówi Bartek Musiał, właściciel lokalu. W Pawilonie będą czekać na Was także tradycyjne pączki z konfiturą wiśniową, lukrem i skórką z pomarańczy (6 zł), egzotyczne pączki z dżemem mango i cukrem pudrem (7 zł) oraz pączki nadziewane masłem orzechowym i słonym karmelem (8 zł).

Zajrzyjcie tu także po cronuta, czyli hybrydę pączka z croissantem! Pawilonowa wersja wypieku będzie miała kształt serca, posypkę cynamonową, nutellę i kinder bueno (10 zł). Klubokawiarnia przygotuje także 3 rodzaje donatów (po 8 zł każdy): z chrupiącą praliną malinową, pistacjami i płatkami róż; z praliną czekoladową, maliną liofilizowaną, mini bezami i strzelającą posypką oraz z solonym karmelem, masłem orzechowym i snickersami.

Wolicie coś na większy głód? Nie ma problemu. W Pawilonie czeka na was specjalne menu, a w nim 4 wyjątkowe dania. – Wiemy, jaką furorę zrobiła nasza zeszłoroczna propozycja na Festiwal Czekolady, brownie burger z masłem orzechowym, lodami i malinami. Na prośbę gości przywracamy to danie na jeszcze jeden dzień! – dodaje Bartek. Słodki burger podawany jest ze słodkimi frytkami z batata oraz udawanym słodkim ketchupem i kosztuje 27 zł. Do karty powróci także Burger Pączek, czyli burger w pączku własnej produkcji z wołowiną, serem, bekonem, ogórkami kiszonymi i kiszonezem, specjalnym sosem na bazie majonezu (26 zł). Ekipa przygotowała także nowości:  Burger z Chrustem, czyli burger w pączku własnej produkcji z faworkami, wołowiną, bekonem, serem, cebulą, sałatą, powidłami śliwkowymi i sosem BBQ (25 zł) oraz wytrawne mini pączki podawane z sosem serowym, grillowanym boczkiem i szczypiorkiem (22 zł za 5 sztuk) 

Jeśli jeszcze Wam mało, tego dnia jak zwykle będziecie mogli spróbować domowych ciast, tym razem zainspirowanych popularnymi batonami i słodyczami. Znajdzie się też coś dla wielbicieli mocniejszych wrażeń – alkoholowy shot Rafaello, który będzie dopełnieniem słodkiego szaleństwa. Przypominamy, że pączki tworzone są w limitowanej ilości, po 100 sztuk z każdego rodzaju. Jeśli chcecie mieć pewność, że uda wam się spróbować upatrzony deser warto zrobić rezerwację przez Messenger lub telefon – wystarczy podać rodzaj pączka, ilość i numer kontaktowy. W czwartek Pawilon będzie otwarty od 9:00 do 22:00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...