Zapamiętajcie te adresy, mogą się przydać po sylwestrowej nocy. Ale oczywiście nie tylko – pho to złoto o każdej porze dnia, tygodnia i roku.

Na początek wyjaśnijmy czym jest pho. Właściwie danie podobnie jak ramen, ponieważ swoją nazwę wzięło od makaronu, ale w tym wypadku nie musimy być tak restrykcyjni i spokojnie możemy nazwać pho zupą. Podczas gdy w ramenie mamy do czynienia z mnogością wywarów i toppingów, w pho sprawa jest znacznie prostsza i w dodatku bliżej jesteśmy tak bliskiemu naszemu serduszku rosołowi.

Więc wiemy już, że podstawą jest ryżowy makaron, a co dalej? Najpopularniejszy bulion gotuje się na mięsie (głównie na kościach), a o charakterystycznym smaku decydują dodatki i przyprawy: cebula, sos rybny, cynamon, imbir, goździki i anyż. Danie najczęściej podaje się z mięsem (np. cienkimi plastrami wołowiny lub kurczaka), kiełkami fasoli mung, dymką i dużą ilością kolendry, a doprawia limonką, marynowanym czosnkiem w zalewie i chilli (dodatki i sposób podania różnią się zależnie od regionu kraju). Oczywiście wariacji na temat pho, wywaru i dodatków jest więcej, ale chodziło nam o wskazanie głównego kierunku. A teraz – ruszamy do miasta!  

Aloha Poke

Pho w Aloha Poke jest bardzo dobre – raczej subtelne i delikatne. Dostępne w dwóch wersjach: mięsnej z prażoną polędwicą wołową i wegańskiej na wywarze z korzennych warzyw z marynowanym tofu i grzybami shimeji.

Cena: 48 zł (wersja mięsna) i 44 zł (wersja wegańska). Porcja ok. 1000 ml.

Aloha Poke

Con Ga Moi

Jeśli mnie pamięć nie myli, tu zaczęła się moja przygoda z pho. Z sentymentem wracam do menu, w którym 5 rodzajów pho otwiera dział z zupami. Co zjemy na Pomorskiej? Pho z kurczakiem, wołowiną (gotowaną i smażoną), krewetkami i wegańską wersję z warzywami.

Cena: 20 zł (warzywa), 25 zł (kurczak), 27 zł (gotowana wołowina), 29 zł (smażona wołowina), 28 zł (krewetki). Porcja ok. 800 ml.

Gỗ by halong 

Przenosimy się zaledwie kilka kroków do dobrze znanego Halonga, który przeszedł jakiś czas temu niezłą metamorfozę. Czeka tu na was aż 6 dań spod znaku pho. Mamy więc danie z kurczakiem (gotowanym lub smażonym), wołowiną (tak samo: gotowaną lub smażoną), smażonym tofu lub smażonymi krewetkami i grzybami shimeji i  shitake.

Cena: 25/38 zł (gotowany kurczak i smażone tofu), 29/42 zł (gotowana wołowina), 40 zł (smażony kurczak), 45 zł (smażona wołowina), 49 zł (smażone krewetki). Porcje 500/1000 ml.

Pan Bao

Na Retkini czeka na was cała karta dań inspirowanych azjatyckimi kuchniami. A, że założyciel, Nam Tran Quang, pochodzi z Wietnamu, nie mogło zabraknąć też pho. W menu trzy wersje dania: ze smażonym kurczakiem lub wołowiną oraz warzywny bulion ze  smażonym tofu.

Cena: 33 zł (smażony kurczak lub tofu), 37 zł (smażona wołowina). Każda porcja 1100 g.

Pho by Lilly Tran

Jeśli pho, to obowiązkowo lokal Lilly Tran i jej męża Tomka. Nazwa restauracji nie jest przypadkowa, to królestwo pho z aż siedmioma rodzajami wietnamskiego przysmaku. Wśród mięsnych opcji są: gotowany kurczak i wołowina, krewetki i sól krewetkowa, gulasz wołowy na winie, ze smażonym kurczakiem lub wołowiną, cebulą i czosnkiem oraz dwa pho w wersji wegańskiej: ze smażoną sojowiną lub marynowanym, smażonym tofu.

Cena: 25/39 zł (gotowany lub smażony kurczak), 36/47 zł (smażona wołowina), 39 zł (sojowina), 41 zł (smażone tofu), 47 zł (gotowana wołowina), 49 zł (gulasz lub krewetki). Porcje 500/1000 ml.

Shamo

W Shamo zgromadzono klasyki z Azji, obowiązkowo jest też pho. Danie dostępne w jednej, klasycznej wersji z wołowiną.

Cena: 31 zł. Porcja ok. 600 g.

Spółdzielnia

Pho w Spółdzielni może nieco zaskakiwać, ale na pewno nie stałych gości – danie na dobre wpisało się w tutejsze menu i podawane jest z cienkimi paskami wołowiny.

Cena: 36 zł. Porcja ok. 400 g.  

Sushi w dłoń

Tęsknicie za daniami z Pho Shopu? Dobre wieści – znajdziecie je w Sushi w dłoń. Tu działa to nieco inaczej – macie do dyspozycji wietnamski bulion z makaronem, kiełkami ziołami i limonką, a to niego sami wybieracie dodatki. Jest aż 15 rodzajów. Sushi w dłoń lubi (i potrafi) w fusion, dlatego poza klasyczną wołowiną, do wyboru są między innymi: szarpana wieprzowina lub kaczka, pierożki gyoza, kimchi, szpinak czy nawet jajko!

Cena: 25 zł (750 ml bulionu) plus dodatki w cenach od 5 do 20 zł.

Czy to koniec? Nie! Skupiłyśmy się na restauracjach, ale pho zjecie również w łódzkich barach. Na pewno wiele osób kojarzy te spod logo Halong czy Good Morning Wietnam z Off Piotrkowskiej, ale zupę dostaniecie też w budkach z azjatyckim jedzeniem.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...