Piątek z blogerami – 2drink.pl
Dziś będzie nietypowo – zamiast jedzenia zaproponujemy was pysznego drinka autorstwa Agnieszki Skupieńskiej.
Bloga 2drink.pl odwiedza miesięcznie ponad 150 tysięcy osób, jestem jedną nich. Wchodzę, korzystam z przepisów i zazdroszczę – bardzo chciałabym prowadzić taką stronę! Zapewnie wielu z was zna 2drink.pl, ale nie każdy wie, że Agnieszka Skupieńska, jej autorka, jest łodzianką. Dziś przygotowała coś specjalnego dla Jemy w Łodzi.
Zapewne jak większość czytelników, na stronę 2drink.pl trafiłam szukając przepisu na fajne koktajle, do których nie musiałabym od razu kupować całej baterii ekskluzywnych alkoholi. Z tego samego powodu narodził się pomysł na bloga. Agnieszka już na studiach przygotowywała drinki dla znajomych, ale brakowało jej przepisów ze stosunkowo prostymi składnikami. Choć w księgarniach bez problemu znajdzie się tematyczne albumy, w dużej mierze są one zagranicznymi tłumaczeniami. Nie dość, że część wykorzystanych tu alkoholi jest trudnodostępna, to do ich przygotowania najlepiej byłoby mieć profesjonalny sprzęt barmański. Autorka pozbawia amatorów kompleksów – nie trzeba być zawodowcem, ani też nie trzeba rujnować domowego budżetu, by przygotować fajne i oryginalne napoje.
Prywatnie Agnieszka jest freelancerem – zajmuje się pisaniem tekstów, marketingiem w internecie, prowadzi również drugiego bloga poświęconego biznesowi (biznesoweinfo.pl). Jeśli nie robi drinków, czyta – między innymi skandynawskie kryminały. Trudno jest jej wskazać ulubionego drinka (wcale się nie dziwię!), łatwiej było z wyborem restauracji – najchętniej odwiedza Lavash.
Agnieszka wydała właśnie książkę „Proste drinki” z przepisami swojego autorstwa. W sumie jest ich 103 i zostały zaprezentowane w ciekawej formie spiętych ze sobą, zafoliowanych stron niewielkiego rozmiaru. – Książki kucharskie najczęściej są pięknymi albumami, których aż szkoda zabierać do kuchni, aby się nie zniszczyły – tłumaczy. Wybrana forma rzeczywiście rozwiązuje ten problem. Można ją kupić w sklepiku 2drink.pl. W planach jest również rozszerzenie jego oferty- możliwe, że niedługo znajdziemy w nim sprawdzony sprzęt barmański w dostępnej cenie. A na razie mamy dla was autorskiego drinka.
Mojito ze śliwką i imbirem
Składniki:
• 50 ml białego rumu
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• Pół limonki
• 1 śliwka
• 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
• Kilka listków mięty
• Sprite do dopełnienia
• Kruszony lód
Przygotowanie:
Lód kruszymy w kruszarce lub domową metodą – owijając kostki w czystą ściereczkę i uderzając w nią tłuczkiem do mięsa. Do wysokiej szklanki wkładamy pokrojoną w ósemki limonkę, pokrojoną w ćwiartki śliwkę, wsypujemy cukier, dodajemy miętę i imbir i wszystko razem ugniatamy, żeby limonka puściła sok. Dodajemy rum, mieszamy łyżką, wsypujemy kruszony lód (do wysokości 4/5 szklanki), jeszcze raz delikatnie mieszamy i na koniec dopełniamy Spritem.