fbpx

Fot: Magda Klimczak

Magda Klimczak, autorka bloga Dare to Cook, nie tylko świetnie gotuje, ale również pięknie fotografuje jedzenie. Dziś przygotowała dla nas clafoutis z jeżynami i jagodami.

Zaczynamy nowy cykl Jemy w Łodzi. W piątki na naszej stronie będą rządzić łódzcy blogerzy kulinarni. Nie tylko zdradzą przepisy na letnie dania, ale również opowiedzą kilka słów o sobie oraz o tym, jak łączą kulinarną pasję z prywatnymi obowiązkami. Nie mogłybyśmy zacząć od nikogo innego, jak od zaprzyjaźnionej z nami Magdy z Dare to Cook.

Magda jest chyba jedyną autorką, która łączy prowadzenie bloga z życiem zawodowym: prowadzi warsztaty kulinarne i fotograficzne, przygotowuje sesje zdjęciowe dla czasopism, portali i restauracji, pisze recenzje i felietony kulinarne, na stałe współpracuje z magazynem KUKBUK. O tym, że Magda kocha dobre jedzenie nie trzeba nikogo przekonywać, ale nie każdy wie, że swoje umiejętności rozwijała pod okiem samego Aleksandra Barona z restauracji Solec 44. Półroczna współpraca zniechęciła ją wprawdzie do otwarcia własnego lokalu, ale za to nauczyła pracy kucharza i utrwaliła kulinarną pasję. – Dzięki Aleksowi i jego wręcz wizjonerskiemu podejściu do jedzenia miałam okazję zetknąć się z produktami, o jakich nie śniłam. Z dnia na dzień miałam możliwość poznać gatunki roślin, ryb czy rodzaje mięs, z jakimi wcześniej się nie zetknęłam no i … podroby – wielka miłość Aleksa i moja od zjedzonych pierwszych jąder na maśle z rozmarynem – tak Magda wspomina swój pobyt w Solcu 44.

Fot: Magda Klimczak

My na Dare to Cook zaglądamy nie tylko w poszukiwaniu ciekawych przepisów, ale też po to, by nacieszyć oczy przepięknymi zdjęciami. Już teraz możemy zdradzić, że we wrześniu planujemy kolejne warsztaty fotografii kulinarnej prowadzone przez Magdę. A dziś zapraszamy na clafoutis z jeżynami i jagodami, czyli idealny na lato deser, który przygotuje się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Mamy nadzieję, że jeszcze w ten weekend zagości on na waszych stołach.

 

Clafoutis z jeżynami i jagodami

Od Magdy: Pierwsze clafoutis zrobiłam ze śliwkami lataaaaa temu z przepisu Teresy Capponi Borawskiej. Było rewelacyjne, zjadłyśmy je z Mamą jeszcze gorące. Kolejne robiłam już nie tylko na słodko, ale również wytrawne np. z pomidorkami koktajlowymi do masy jajecznej zamiast cukru dodając tarty twardy ser typu parmezan. Wiem, że za oknem skwar, ale w końcu wieczorem robi się chłodniej i uwierzcie nie ma nic lepszego niż deser na kolację i to taki deser!

Składniki:
• 1/2 litra jagód
• garść jeżyn
• 200 ml śmietanki 36%

Ciasto:
• 1 szklanka mleka
• 1 szklanka mąki
• 1/3 szklanki cukru
• cukier puder
• 2 jaja

Wszystkie składniki ciasta łączymy malakserem, ciasto będzie miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy owoce. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Owoce zalewamy ciastem i pieczemy 40 minut.
Zimną śmietankę przelewamy do metalowej najlepiej schłodzonej miski i ubijamy na sztywno.
Clafoutis podajemy najlepiej letnie z cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Fot: Magda Klimczak

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...