W czwartek rusza łódzki Ramen Festival
Od najbliższego czwartku (17 listopada) na stołach łódzkich restauracji królował będzie ramen – najpopularniejsza japońska zupa, która od lat cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie. Ramen Festival to uczta dla miłośników azjatyckich smaków i konkurs dla restauracji.
Wspólnie z firmą firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu mamy przyjemność zaprosić was na pierwszą edycję Ramen Festivalu. Przez 10 dni, od 17 do 27 listopada, możecie odwiedzać wybrane łódzkie restauracje i próbować ich popisowych wersji ramenu – najpopularniejszej japońskiej zupy, o której więcej przeczytacie tutaj.
W festiwalowych restauracjach spróbujecie ramenu z mięsem, owocami morza czy egzotycznymi dodatkami, ale mamy też opcję wegańską. Przekonajcie się jak niezwykłe, japońskie danie zainspirowało łódzkich szefów kuchni. Zachęcamy was do odwiedzania restauracji, próbowania konkursowych zup i dzielenia się z nami swoimi opiniami.
Wszystkie lokale biorą udział w odbywającym się w ramach festiwalu konkursie na najlepszy ramen. Jego zwycięzcę wytypuje jury, a otrzyma on nagrodę od naszego partnera – Kuchni Świata i z pewnością zaskarbi sobie sympatię wszystkich miłośników kuchni japońskiej.
Poznajcie festiwalowe restauracje i ich propozycje:
House of Sushi (ul. Piotrkowska 89)
Ramen na bazie bulionu przygotowanego na palonych kościach wołowych z własnej produkcji makaronem, marynowaną wołowiną, jajkiem ajitsuke z półpłynnym żółtkiem i warzywami.
Cena: 21 zł
Nekko Sushi (ul. Piotrkowska 107)
Ramen przygotowany na palonych kościach wołowych, wieprzowych i cielęcych oraz pieczonych warzywach podany z makaronem, pieczonym chrustem z cukinii, marchewki, manioku i skorzonery oraz jajkiem, chrupkim topinamburem, flambirowanymi polikami wołowymi, grzybami enoki i prażoną szalotką.
Cena: 18 zł
Sendai Sushi (ul. Piotrkowska 209)
Ramen na bazie wywaru wołowego z pszennym makaronem, paloną wołowiną, grzybami shitake i warzywami.
Cena: 24 zł
Sushi Kushi (ul. Piotrkowska 115)
„Kushi Ramen” na bazie bulionu kurczakowo-wieprzowego i pasty miso z makaronem, pieczonym brzuchem, jajkiem, olejem togarashi i szczypiorkiem.
Cena: 14 zł (mały) i 23 zł (duży)
Sushi w dłoń (Al. Kościuszki 22)
Aromatyczna korzenna zupa na bazie wywaru wołowego, podawana z plastrami ozorów, własnej produkcji makaronem sezamowym, warzywami z woka, muffinem z jajka oraz marynowanym kalafiorem romanesco.
Cena: 18 zł
Sushi Zielony Chrzan (ul. Żwirki 8)
„Gęsi Ramen” inspirowany kuchnią japońską i polską na bazie palonych kości wołowych, gęsiny i warzyw z własnej produkcji makaronem i dodatkami: jajkiem ajitsuke z półpłynnym żółtkiem, plastrami wędzonej piersi gęsi, jarmużem, brukselką, rzodkiewką, edamame, grzybami shitake i mun, marynowanym japońskim czosnkiem i szczypiorem.
Cena: 23 zł
Restauracja Tulipan (ul. Żeligowskiego 46)
„Ramen Miso Salmon” – makaron Ramen w klarownym wywarze rybnym podany z jajkiem na miękko, warzywnymi julienne, szczypiorem, kukurydzą, krewetkami, mulami, ogórkiem, grzybami mun i łososiem.
Cena: 25 zł
Restauracja Zielona (Rynek Manufaktury)
„Zielony Ramen” – wegański, słodko-pikantny, aromatyczny bulion warzywny z morską nutą podany z makaronem, grzybami shitake i enoki, marynowanym tofu, kapustą pak choi, kapustą pekińską z sezamem, awokado, szalotkami i nori.
Cena: 18 zł