Pizza Truck, czyli kolejna gastronomia na kółkach
Wiosna w Łodzi obrodziła w food trucki. W niedzielę zadebiutuje kolejny, tym razem z pizzą wypiekaną w piecu opalanym drewnem.
Ostatnio pisałyśmy o wegańskich burgerach, a już niedzielę na Street Food Festival będziecie mieli okazję skosztować prawdziwie włoskiej pizzy serwowanej z mobilnej gastronomii. Pizza Truck mieści się w mierzącym przeszło 8 metrów Mercedesie Atego. Samochód łączy w sobie funkcję kuchni i campera, dając możliwość podróżowania na dalsze odległości (w lipcu food truck wybiera się nad morze). Logo konceptu zaprojektował Michał Głowacki, młody student ASP, który wygrał konkurs na logotyp EC1. Jak ostatecznie będzie wyglądał Mercedes z pizzą przekonamy się za dwa dni.
W kulinarnych planach przede wszystkim pizza przygotowywana z oryginalnych włoskich składników. Nie będzie klasycznej Margherity czy Fughi, w zamian 4 oryginalne, regularnie zmieniające się kompozycje. Na początek spróbujemy zapewne wersji serowej, ostrej czy też placka z szynką parmeńską. Za pizzę o średnicy 29 cm (będzie tylko jeden rozmiar) zapłacimy 20-25 zł. Latem ofertę uzupełnią lekkie sałatki, przez cały sezon – zimne i gorące napoje. A teraz to, co najważniejsze – pizza będzie tu wypiekana w piecu opalanym drewnem! Nie lada wyczyn biorąc pod uwagę, że mówimy o jedzeniu przygotowywanym w samochodzie.
Kto stoi za Pizza Truck? Dwójka młodych ludzi, którzy poszukują oryginalnych pomysłów i smaków. Od dwóch lat prowadzą najmniejszą w Polsce piekarenkę, w której również korzystają z pieca opalanego drewnem. – Przygotowywane w nim potrawy smakują zupełnie inaczej – zapewnia Marta Pęczek, jedna z pomysłodawczyń Pizza Truck. – Pokażemy, że w podobnym piecu można przygotować nie tylko pieczywo czy pizzę, ale również świetne steki – dodaje.