fbpx

Wieczór włoski w ramach festiwalu Viva l'Italia

W trakcie zbliżającego się festiwalu włoskiej kuchni i kultury Viva L’Italia odbędą się jedyne w swoim rodzaju warsztaty dla kucharzy i pizzerów, w trakcie których będą mieli oni okazję poznać tajniki przyrządzania od podstaw tradycyjnej pizzy neapolitańskiej.

Festiwal Viva l’Italia zagości w naszym mieście już po raz drugi i ze zdecydowanie większym niż w minionym roku rozmachem. Organizuje go Fundacja Włosko-Polska InteRe, a Jemy w Łodzi objęło festiwal patronatem medialnym. Dziś mamy przyjemność zaprosić łódzkich restauratorów, kucharzy i pizzerów na niepowtarzalne warsztaty”Pizza neapolitańska od ciasta po sam jej wypiek”.

Wieczór włoski w ramach festiwalu Viva l'Italia

Warsztaty odbędą się w niedzielę 22 września w restauracji Gronowalski. Poprowadzą je Vincenzo Piscitelli i Fabio Selva ze Stowarzyszenia Verace Pizza Napoletana. Ta działająca od 1984 roku w Neapolu organizacja zajmuje się promocją i ochroną prawdziwej neapolitańskiej pizzy, czyli typowego produktu regionalnego wytwarzanego zgodnie z zasadami opisanymi w międzynarodowych przepisach o uzyskaniu znaku wspólnego „Vera Pizza Napoletana” („Prawdziwa Neapolitańska Pizza”).

Warsztaty dla pizzerów w trakcie Festiwalu Viva L'Italia fot. sxc.hu

Uczestnicy niedzielnego seminarium będą mieli okazję pogłębić wiedzę na temat technik wyrabiania ciasta i wypiekania pizzy. Przedstawiciele Stowarzyszenia opowiedzą o oryginalnych składnikach, z których wypiekana jest tradycyjna pizza neapolitańska, w szczególności o mące. Odbędzie się też degustacja przyrządzonej pizzy, a każdy z uczestników warsztatów otrzyma certyfikat „Il battesimo della pizza”. Te wyjątkowe umiejętności pozwolą kucharzom i pizzerom zaoferować tradycyjną pizzę neapolitańską klientom łódzkich restauracji.

Warsztaty rozpoczną się o godzinie 9.30 i potrwają trzy godziny. Koszt uczestnictwa wynosi 200 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można drogą mailową pod adresem: info@fundacjaintere.org lub telefonicznie pod numerem: 609 552 707.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...