Pizza z serca Neapolu – warsztaty dla kucharzy i pizzerów
W trakcie zbliżającego się festiwalu włoskiej kuchni i kultury Viva L’Italia odbędą się jedyne w swoim rodzaju warsztaty dla kucharzy i pizzerów, w trakcie których będą mieli oni okazję poznać tajniki przyrządzania od podstaw tradycyjnej pizzy neapolitańskiej.
Festiwal Viva l’Italia zagości w naszym mieście już po raz drugi i ze zdecydowanie większym niż w minionym roku rozmachem. Organizuje go Fundacja Włosko-Polska InteRe, a Jemy w Łodzi objęło festiwal patronatem medialnym. Dziś mamy przyjemność zaprosić łódzkich restauratorów, kucharzy i pizzerów na niepowtarzalne warsztaty”Pizza neapolitańska od ciasta po sam jej wypiek”.
Warsztaty odbędą się w niedzielę 22 września w restauracji Gronowalski. Poprowadzą je Vincenzo Piscitelli i Fabio Selva ze Stowarzyszenia Verace Pizza Napoletana. Ta działająca od 1984 roku w Neapolu organizacja zajmuje się promocją i ochroną prawdziwej neapolitańskiej pizzy, czyli typowego produktu regionalnego wytwarzanego zgodnie z zasadami opisanymi w międzynarodowych przepisach o uzyskaniu znaku wspólnego „Vera Pizza Napoletana” („Prawdziwa Neapolitańska Pizza”).
Uczestnicy niedzielnego seminarium będą mieli okazję pogłębić wiedzę na temat technik wyrabiania ciasta i wypiekania pizzy. Przedstawiciele Stowarzyszenia opowiedzą o oryginalnych składnikach, z których wypiekana jest tradycyjna pizza neapolitańska, w szczególności o mące. Odbędzie się też degustacja przyrządzonej pizzy, a każdy z uczestników warsztatów otrzyma certyfikat „Il battesimo della pizza”. Te wyjątkowe umiejętności pozwolą kucharzom i pizzerom zaoferować tradycyjną pizzę neapolitańską klientom łódzkich restauracji.
Warsztaty rozpoczną się o godzinie 9.30 i potrwają trzy godziny. Koszt uczestnictwa wynosi 200 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można drogą mailową pod adresem: info@fundacjaintere.org lub telefonicznie pod numerem: 609 552 707.