Znacie to uczucie, gdy w sumie trochę macie ochotę na margharitę, trochę na biancę z warzywami, a w głębi duszy jeszcze na hawajską? Wszyscy, którzy mają podobne rozterki przy wyborze pizzy ucieszą się zapewne z otwarcia PizzaNova – pizzerii, w której króluje opcja „zrób to sam”!

PizzaNova

Otwarta z początkiem lutego przy ul. Piotrkowskiej 78 PizzaNova to zupełnie nowy koncept od właścicieli Drukarni oraz Pączek&spółka. Lokal specjalizuje się w spełnianiu najdzikszych nawet pizzowych marzeń, z uwagi na fakt, że pizzę tworzy się tutaj na życzenie gości. – Zaczynacie od wyboru ciasta i sosu, potem przechodzi się do wyboru składników, sosu oraz posypek – mówi Łukasz Kowalewski, właściciel pizzerii. Zanim jednak przedstawimy Wam cały system, zaczniemy od opisu wystroju.

PizzaNova to spory lokal składający się z dwóch sal. Po wejściu od razu rzuca nam się w oczy neon z nazwą świecący na czerwono, pod którym ustawiony został rząd wygodnych kanap w kolorze butelkowej zieleni. Ta barwa zdecydowanie dominuje w restauracji, a dzięki połączeniu z żółtym oświetleniem jest tu ciepło i nowocześnie. – W drugiej, większej sali mamy spory mural z motywami pizzy, który stworzył dla nas Maciej Polak z NoFrame Murals. Odpowiada on także za naszą identyfikację wizualną – dodaje Łukasz.

Mural

Przejdźmy zatem do bohaterki wieczoru, czyli pizzy. W PizzaNova możecie zdecydować się na jedną z 5 gotowych kompozycji, m.in.: Klasykę Gatunku na cieście pszennym, z sosem pomidorowym, mozzarellą i oliwą bazylikową (21 zł), Miejskiego Chłopa na cieście pszennym, z ostrym sosem pomidorowym, mozzarellą, kiełbasą, czerwoną fasolą i szczypiorkiem (25 zł), czy Białą Kurę na cieście pełnoziarnistym, z sosem śmietanowym, mozzarellą, filetem z kurczaka, sosem czosnkowym i rukolą (25 zł). Zachęcamy was jednak do puszczenia wodzów fantazji i skomponowania placka swoich marzeń w cenie 25 zł. Najpierw wybieracie ciasto (pszenne lub pełnoziarniste, a wkrótce także bezglutenowe), potem sos na spód (pomidorowy, ostry pomidorowy, pesto lub śmietanowy).

Następnie możecie szaleć z dodatkami – i to serio szaleć. 7 rodzajów sera? Proszę bardzo. Po jednym plasterku z każdej dostępnej wędliny? Jasne. Pół pizzy na sosie śmietanowym, pół na pomidorowym? Wszystko zależy od was! – Sami przygotowujemy ciasto, sosy oraz część składników, w tym długo gotowany rostbef, szarpaną wieprzowinę, czy filet z kurczaka – wspomina Łukasz i zachęca mnie do wybrania wszystkiego, czego tylko chciałabym spróbować. Zdecydowałam się na ciasto pszenne, sos pomidorowy, ser raclette, rostbef, chorizo, czerwoną cebulę i oliwki, a po upieczeniu dodatek sosu miodowego. Możecie wybrać także jedną z 5 oliw (przygotowywanych na miejscu!), albo dowolny sos – pomidorowy, czosnkowy, miodowy, majonez sriracha, bbq lub ocet balsamiczny. Gotową pizzę można udekorować także rukolą, szpinakiem, roszponką lub szczypiorkiem.

Moja kompozycja: ciasto pszenne, sos pomidorowy, ser raclette, rostbef, chorizo, czerwona cebula, oliwki i sos miodowy

W PizzaNova ciasto powstaje według klasycznej włoskiej receptury i dojrzewa ponad 40 godzin, dzięki czemu ma naprawdę przyjemną konsystencję i lekko chrupie na brzegach. Każda pizza piecze się tu przez 3 minuty w piecu taśmowym, na waszych oczach przejeżdżając z jednej strony na drugą. Z uwagi na niestandardowy, podłużny kształt niektórzy mogliby pomyśleć, że tutejsze placki są mniejsze niż standardowe (okrągłe o średnicy 32 cm), ale to tylko złudzenie optyczne.

Lokal serwuje także 2 rodzaje sałatek (po 23 zł każda) oraz alkohole: białe i czerwone wino pochodzące z ekologicznych upraw (9 zł / 33 zł), rzemieślnicze piwa (9-16 zł) i prosecco na kieliszki (12 zł). W nadchodzący Tłusty Czwartek będą tu dostępnie pączki z Pączek&spółka, a na co dzień w lokalu spróbujecie innych wypieków pochodzących z siostrzanej cukierni.

PizzaNova otwarta jest codziennie od 12. Od niedzieli do środy lokal zamyka się o 23, w czwartek o 01:00, a w piątki i soboty o 02:00. Dobra alternatywa do wieczornej szamy na mieście! Na dniach ruszy także dostawa przez portale online.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...