fbpx

Takie informacje nas cieszą! W Łodzi pojawił się nowy wegański fast food, którego opakowania przypominają ekologiczne świąteczne prezenty. Oto Kuchnia Roślinna Plantacja!

Nasze serce rośnie za każdym razem, gdy usłyszymy o kolejnej otwartej wege knajpce w naszym mieście. Dlatego mega ucieszyła nas wiadomość o nowym roślinnym koncepcie fast foodowym – Plantacji. A jeszcze bardziej ich burgery, które jakiś czas temu przyjechały do nas na testy. – Podczas kwarantanny doszliśmy do wniosku, że nie ma co bezczynnie siedzieć, skoro mamy sporą kuchnię do dyspozycji. W Łodzi brakowało nam większej liczby knajp serwujących dobry wegański fast food, dlatego doszliśmy do wniosku, że pora wziąć sprawy w swoje ręce – mówi Tomasz Sztaba, który Plantację stworzył wraz ze wspólnikiem, Michałem Wyszkowskim. Obaj wcześniej wspólnie stworzyli wyjątkową stołówkę w Szkole Mistrzostwa Sportowego Marcina Gortata. Tomek jest także współtwórcą cateringu Targ, oferującego zdrowe wege jedzenie z dostawą do biura. Plantacja również będzie działała wyłącznie w systemie delivery.

Co możecie zamówić w Plantacji? Na razie w menu są trzy burgery oraz jedno burrito. – Proces powstawania naszych dań wyglądał tak, że przez dwa miesiące non stop kleiliśmy burgery i łączyliśmy je z różnymi dodatkami. Często inspirowały nas filmy oraz muzyka, tak jak w przypadku naszego burgera Big Kahuna, który powstał na podobieństwo dania jedzonego przez Samuela L. Jacksona w Pulp Fiction – słyszę od Tomka. Chłopaki samodzielnie tworzą wszystkie elementy swoich dań, zacząwszy od bułek, a na wege śmietanie i majonezie kończąc, dlatego w ich ofercie nie znajdziecie burgerów typu Beyond Meat. Co ciekawe, ich kotlety są pieczone, a do smażenia nie używają tłuszczu. – Ludzie mają przeświadczenie, że kuchnia wegańska od razu jest kuchnią zdrową. Niestety, nie zawsze tak bywa, dlatego gotując staramy się zminimalizować szkodliwe czynniki – tłumaczy mi Tomek.

Zajrzyjmy wspólnie do karty. Znajdziemy w niej wspomnianego już, świetnego Big Kahuna, czyli połączenie kotleta z marchwi, kaszy i białej fasoli, na który przepis stworzyła mama Tomka, z karmelizowaną czerwoną cebulą, ananasem, pomidorem, ogórkiem kiszonym, musztardą francuską i ich autorskim wege majonezem, pieszczotliwie nazwanym plantajonezem (24 zł). Oprócz niego do wyboru macie również meksykańskiego burgera El Mariaczi z kotletem z ciecierzycy, kukurydzy, szalotki białej i czarnej fasoli, cebulą czerwoną, rainbowslawem, jalapeno, tortilla chips, meksykańskim sosem pomidorowym i plantajonezem (24 zł) oraz burgera Hamzę z kotletem z pieczonej marchwi, ciecierzycy i kolendry, orzeszkami ziemnymi, cebula czerwoną, prażoną cebulą, harrisą, rukolą i plantajonezem (24 zł).

W menu znalazło się także naprawdę pyszne Jesse Burrito, na który składa się  pszenna tortilla z wegańskim chilli sin carne (wegańskie mięso z tofu, pomidory, kukurydza, czerwona fasola i ryż), orzeszkami ziemnymi, świeżą kolendrą, jalapeno i wegańską kwaśną śmietaną (26 zł). W planach jest poszerzenie karty o kolejne pozycje, w tym świeże soki wyciskane oraz pasty do smarowania. Wiem, że chłopaki z sukcesem zakończyli testowanie pierwszej z nich, czyli truflowego foiegras – co brzmi dla mnie równie egzotycznie, co ekscytująco.

Dobre i ciekawe jedzenie, które cieszy oko – tak o Plantacji mówią jej twórcy. Ponieważ jedzenie tworzone przez Tomka i Michała dostępne jest tylko w wersji na wynos, design opakowań jest istotną częścią projektu. – Postawiliśmy na trochę bardziej złożone, lecz w pełni ekologiczne pudełka. Wykonane są z papieru i rozkładają się do formy talerza, dzięki czemu nasze burgery i burritos można zamówić wszędzie i nie martwić się o niezbędną zastawę! – dodaje Tomek.

Zamawiając jedzenie z Plantacji, otrzymacie pakunek przypominający świąteczny prezent: każde pudełko opatrzone jest stemplami (eko alternatywa dla naklejek!), zawinięte sznurkiem oraz zalakowane, dzięki czemu macie pewność, że nikt nie zaglądał do środka w trakcie dostawy. W środku znajdziecie też zabawny napis – inny dla każdego zamówionego dania. W tworzeniu identyfikacji wizualnej pomagało im łódzkie Młode Studio.

Dania Plantacji zamówicie codziennie oprócz poniedziałków. Na razie znajdziecie ich tylko przez Pyszne.pl, gdzie koszt dostawy to jedyne 2 zł, a obszar – 8 km od ul. Kopernika.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...