Plany na kulinarny weekend
W najbliższych dniach w łódzkich restauracjach sporo będzie się działo. Sprawdźcie dokąd warto się wybrać i co zjeść.
Fish Market Weekend w Motywach
Zaczynamy już jutro w Motywach. Przez cały weekend (6 – 8 października) potrwa tu Fish Market, czyli wielka uczta z rybami i owocami morza w roli głównej. Pierożki z ośmiornicą, ceviche z halibuta czy krewetki marynowane w tequili z marakują i mlekiem kokosowym to tylko początek planowanych pyszności. Będą też ostrygi na dwa sposoby, przegrzebki, labraks, kalmary, łosoś jurajski czy szproty. Do wszystkich dań będziecie mogli napić się win, grzańców, czeskich piw i specjalnie przygotowanych koktajli.
Wege Festiwal Foodtruckowy
Strefa Piotrkowska 217 zaprasza w niedzielę, 8 października na Wege Festiwal. W modnym podwórku zaparkują food trucki, które serwowały będą dania wegańskie i wegetariańskie. Na gości wydarzenia czekają przysmaki przygotowane przez restauracje, blogerów i aktywistów kulinarnych. Zjecie tu między innymi: falafele, hummus, wege brugery, zupy i dania kuchni świata, ale nie zabraknie też słodkości – ciast i deserów. Oprócz tego kupicie tu przyprawy, przetwory i słodycze, a wystawcy zaprezentują również odzież bez skór i futer oraz kosmetyki cruelty free i produkty dla dzieci.
Festiwal Zielone Smaki Łodzi
To nie jedyna impreza, jaka czeka w najbliższym czasie na miłośników kuchni roślinnej. Za tydzień, 13 października ruszy czwarta już edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Wydarzenie pozwoli łódzkim restauracjom i kawiarniom kolejny raz zaprezentować swoje popisowe dania wegańskie. Wszystkie dostępne będą w promocyjnych cenach: 12 zł za danie główne i 8 zł za deser. Udział z festiwalu zgłosiło aż 20 łódzkich lokali, spośród których zarówno goście, jak i specjalnie powołane jury wybiorą te najlepsze, które otrzymają tytuł Wege Kuchmistrza.
Przyjaciele Gotują
W następną sobotę, 14 października w Łodzi odbędzie się dziesiąta już, jubileuszowa kolacja charytatywna „Przyjaciele gotują”. Wydarzenie organizowane jest przez fundację Przyjaciele Świata, która wszystkie środki pozyskane z kolacji przekazuje na cele charytatywne. Podczas poprzednich edycji wydarzenia dla gości gotowali między innymi: Robert Makłowicz, Karol Okrasa, Robert Sowa czy Kurt Scheller, a teraz do tego zacnego grona dołączy Mirosław Jabłoński. Szef kuchni hotelu andel’s przygotuje ucztę dla podniebienia, a o świetną zabawę zadbają: prowadząca wieczór Dorota Gardias oraz Elisabeth Duda, która poprowadzi aukcję charytatywną.
Wróciły Pąki z mąki
Miłośników pączków ucieszy wiadomość, że od ponad dwóch tygodni przy Piotrkowskiej 7 znów działa lokal Pąki z mąki. Po przerwie w nadawaniu, która trwała od maja, pączkarnia wróciła i szykuje dla was sporo niespodzianek. Podobnie jak wcześniej, możecie liczyć na naturalne składniki, tradycyjne receptury i różne smaki do wyboru, ale od października, raz w miesiącu przez cały tydzień dostępne będą tu nowe, niepowtarzalne nadzienia, które będą regularnie zmieniane.
Zagrodowy kurczak w Novo Square
Novo Square Lounge Bar w łódzkim hotelu Novotel zaprasza na specjalne menu, w którym pojawiły się dania z polskiego kurczaka zagrodowego wolnego od GMO. Oferta promuje lokalny drób z chowu zagrodowego i odpowiedzialny, etyczny stosunek do żywności. W Novo Square zjecie trzy dania: kurczaka duszonego w piwie z puree, filet z kurczaka z sosem z trawy żubrówkowej i warzywami oraz pieczonego kurczaka z rozmarynem. Oferta dostępna jest do wyczerpania zapasów.