Początek gastronomicznej wiosny w Łodzi
Jestem tak dumna z tytułu tego tekstu, że właściwie na tym mogłabym poprzestać, ale jednak napiszę, co ciekawego przygotowały łódzkie restauracje z okazji nadejścia wiosny (dla wyjaśnienia – wiosna to ta pora roku, która powinna się właśnie zaczynać, gdyby nie fakt, że trwa w naszym mieście epoka lodowcowa).
Z początkiem wiosny w łódzkich restauracjach pojawiły się wiosenne menu. W ofercie restauracji Polka znaleźć można sałatkę z łososiem i wiosennymi nowalijkami, zupy z botwiny oraz pieczarek i koperku, eskalopki z polędwiczek wieprzowych na młodej kapuście i kotlet de’volaille, a na deser jabłkowe racuchy. Ceny od 10 zł do 37 zł.
Wiosenne menu wprowadziła także sieć Presto, w której lokalach spróbować możecie zupy porowej z grzankami, sałatki z wędzonym łososiem lub z kozim serem oraz makaronów – penne z fetą i szpinakiem i tagliatelle z wędzonym łososiem. Ceny od 10 zł do 21 zł.
W Street Art Deluxe nadejście wiosny postanowiono uczcić wprowadzając specjalne promocje. Od poniedziałku do czwartku codziennie skorzystać możecie z innej oferty – drugiego dania za pół ceny, gratisowej zupy lub deseru do zamówienia albo dwóch piw w cenie jednego.
House of Sushi wita wiosnę z daniami w promocyjnych cenach. Na początek łosoś marynowany w cytrusach z koperkiem, podany z musem chrzanowym na miksie sałat z rukolą i truskawką w cenie 15 zł za porcję degustacyjną. Dalej pojawiają się dwie nowe rolki – Bazil Spring, czyli uramaki z grillowanym łososiem, pomidorkami cherry, serkiem philadelphia, grillowanym radamerem, ogórkiem i świeżą bazylią oraz Dill Spring z grillowanym łososiem, pomidorkami cherry, ogórkiem i serkiem kiri ze świeżym koprem. Obie w cenie 29 zł.
Sąsiadka House of Sushi, Pani Cupcake również wprowadziła wiosenną nowość. Cupcake Melba przywodzi na myśl smak deseru o tej samej nazwie, czyli waniliowych lodów z sosem waniliowym i brzoskwinią polaną malinowym musem. Do babeczki w cenie 5,50zł zamówić możecie gorącą czekoladę z dodatkiem chili za 6zł!
W pierwszy dzień kalendarzowej wiosny na Piotrkowskiej rusza Łódzki Jarmark Wielkanocny pod hasłem Piotrkowska Ulicą Smaków. Szykuje się sporo kulinarnych atrakcji. Na odcinku pomiędzy ulicami Struga i Zamenhofa oraz w Pasażu Schillera ustawiono już 40 drewnianych stoisk, na których kupić będzie można lokalne produkty spożywcze (i nie tylko), a spróbować będzie można ziemniaków pieczonych metodą sous vide oraz pierogów.
W restauracji American Bull na hasło „przyszła wiosna” do każdej porcji muli kieliszek wina dostaniecie dziś gratis, a w TiTi do zamówień dodawane są wielkanocne ciasteczka.
A dla wszystkich, którzy nie mogą doczekać się wiosny – piosenka ku pokrzepieniu serc!