Podsumowujemy Wielkie Święto Pizzy 2018

Za nami 10 cudownych dni wypełnionych po brzegi pyszną pizzą. Blisko 50 łódzkich restauracji i pizzerii wzięło udział w tegorocznej edycji Wielkiego Święta Pizzy, a nasze miasto kolejny raz stało się krajową stolicą tego włoskiego przysmaku.

Jeśli coś może sprawić, że luty jest znośnym miesiącem, to niewątpliwie jest to pizza. 9 lutego wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my już po raz drugi postanowiłyśmy uczcić to wyjątkowe wydarzenie organizując Wielkie Święto Pizzy – dziesięciodniowy festiwal, w trakcie którego włoskie placki królują na stołach łódzkich restauracji i pizzerii.

Festiwalowa pizza w Farina Bianco

To jedna z najprzyjemniejszych części naszej pracy. Odwiedzamy lokale, jemy, fotografujemy i piszemy o pizzy, a przy okazji spotykamy gości, którzy wybierają się robić to samo. Dlatego z tego miejsca chciałybyśmy przede wszystkim podziękować wszystkim restauracjom i pizzeriom, które dołączyły do naszego wydarzenia. Bez was ta wielka, włoska uczta nie byłaby możliwa, a entuzjazm, z jakim podeszliście do festiwalu był naprawdę cudowny. Wielkie podziękowania kierujemy również do naszych partnerów – portalu PizzaPortal.pl, który umożliwił nam wprowadzenie nowego rozwiązania, dzięki któremu z 30 pizzerii można było zamawiać pizzę z dostawą do domu oraz Łódzkiemu Centrum Wydarzeń, które ogromnie wsparło nas w organizacji i promocji wydarzenia, a przy okazji łódzkiej gastronomii.

Wielkie Święto Pizzy z dostawą do domu

Dziękujemy też wszystkim, którzy w ciągu tych 10 dni odwiedzali lokale i zamawiali festiwalowe propozycje. Ciekawe jesteśmy, które pizze smakowały wam najbardziej. Jeśli macie swoich faworytów, to napiszcie o nich w komentarzu. Zwłaszcza, jeśli chodzi o lokale, które oferowały pizzę wyłącznie stacjonarnie. Dzięki serwisowi PizzaPortal.pl wiemy bowiem, która pizza cieszyła się największą popularnością wśród tych, które zamawiać można było online. Z propozycji w dowozie najchętniej zamawialiście tę przygotowaną przez Solo Pizza – pizzę „Salvatoro” z mozzarellą, filetem z wędzonego indyka, cebulą marynowaną i świeżą papryką. Pizzeria otrzyma w nagrodę od PizzaPortla.pl pakiet promocyjno-reklamowy o wartości 15 000 zł, na który składa się reklama w internecie i lokalnej prasie oraz vouchery do wykorzystania na zamówienia za pośrednictwem serwisu. Na kolejnych miejscach pod względem liczby zamówień znalazły się też: Grande Pizza, dwie pizzerie Biesiadowo i Pizzeria Trattoria Presto.

Festiwalowa pizza w Spółdzielni

Festiwalowi towarzyszyły też wydarzenia dodatkowe. Szkoła kulinarna Ashanti zorganizowała warsztaty włoskiej pizzy dla amatorów i profesjonalistów, a studio kulinarne Book&Cook zaprosiło na warsztaty pizzy dla dzieci i rodziców. Podobne spotkanie zorganizowała również restauracja Bawełna z Manufaktury, a w restauracji Vapiano spotkaliśmy się na warsztatach z łódzkimi blogerami kulinarnymi i lajfstajlowymi. Jak widzicie, było to bardzo intensywne 10 dni, które spędziłyśmy na spotkaniach warsztatowych i w festiwalowych lokalach. Udało się spróbować kilkunastu pizz i wszystkie były pyszne. Relacje z naszych kulinarnych wojaży mogliście śledzić na stronie wydarzenia na Facebooku oraz na naszym Instagramie.

Warsztaty pizzy w Vapiano

Teraz robimy przerwę od kuchni włoskiej i szykujemy się do kwietniowego Święta Czekolady. W planach na kolejne miesiące mamy zresztą sporo kulinarnych wydarzeń. Z pizzą zaś widzimy się ponownie za rok.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...