Polowanie na kurki w Restauracji Delight
Na dobre rozpoczął się sezon na kurki, tym razem na tematyczną promocję zaprasza Restauracja Delight. Oto kurki w pięciu oryginalnych odsłonach.
Duszone kurki w cieście francuskim (35 zł)
Na początek jedna z najmocniejszych pozycji w menu. To miseczka z francuskiego ciasta, w której umieszczono kurkowe nadzienie, całość zapieczono zaś z parmezanem. Nie są to jednak zwykłe grzyby w śmietanie. Kurki zostały najpierw podsmażone z boczkiem na maśle, a następnie uduszone w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem tymianku, rozmarynu, czosnku i miodu. Zioła są jedynie delikatnie wyczuwalne, ale w połączeniu ze słodyczą miodu tworzą kompozycję smakową, jakiej nie spodziewalibyśmy się po tych klasycznych grzybach.
Pierogi nadziewane kurkami podane z sosem porzeczkowym (32 zł)
To danie, które najbardziej zaskakuje oryginalnością smakowej kompozycji. Połączenie grzybów z owocami jest niezwykle rzadko spotykane i z pewnością warte spróbowania. Wytrawne nadzienie pierogów (czyli kurki, szpinak i parmezan) zestawiono tu z lekko kwaskowym, świeżym sosem z czarnej porzeczki. Miłośnicy pierogów, poza farszem, docenią zapewne także przygotowywane na miejscu ciasto niczym z domowego przepisu. Ciekawa i oryginalna potrawa.
Bulion z kurkami i kluseczkami z parmezanu (12 zł)
Bardziej klasyczna, grzybowa propozycja. Bulion nie jest przesadnie esencjonalny, dzięki czemu nie zdominował łagodnego smaku kurek. Do idealnie zbalansowanych proporcji dodano równie delikatne półfrancuskie kluseczki z parmezanem nadające całości odrobiny pikanterii. Choć danie jest sycące, na pewno pozwoli na skuszenie się na jeszcze jedną pozycję z kurkowego menu.
Cielęcina duszona z kurkami z opiekanymi ziemniakami i młodymi warzywami (55 zł)
Naszym zdaniem druga, obok duszonych kurek w cieście francuskim, najciekawsza pozycja z „Polowania na kurki”. Wysokie noty zawdzięcza zarówno tytułowym grzybom, jak i delikatnym, cielęcym kotlecikom. Całość świetnie komponuje się z bukietem młodych warzyw, wśród których znajdziemy brokuły, małe marchewki, cukrowy groszek i cukinię.
Polędwica z dorsza, z kurkowym risotto i sosem z botwinki (57 zł)
Nie zapomniano też o jaroszach. Dla nich zamiast mięsa restauracja Delight proponuje polędwicę z dorsza z dodatkiem niezwykle ciekawego sosu z botwinki. Jest on bardziej subtelny w smaku od klasycznego sosu buraczkowego, dzięki czemu świetnie komponuje się z rybą. Naszą uwagę zwróciło też wyjątkowo dobre risotto. W nim znajdziemy stosowane wcześniej połączenie kurek z parmezanem, które uzupełnia soterowany szpinak.