Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Kuchnia polska od kilku lat przeżywa zasłużony renesans. Po fali zachwytu smakami z różnych zakątków świata, szefowie kuchni coraz chętniej wracają do tego, co swojskie, lokalne i tradycyjne. Klasyczne dania polskiej kuchni w eleganckim, odświeżonym wydaniu znajdziecie w menu łódzkiej restauracji Gęsi Puch.

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Zapewne większość łódzkich smakoszy kojarzy charakterystyczny lokal na rogu Politechniki i Radwańskiej. Restauracja Gęsi Puch działa pod tym adresem już od ponad 10 lat, ale w ostatnim czasie zachodzą w niej spore zmiany. Lokal został odświeżony i przeszedł metamorfozę. Zrezygnowano z jego rustykalnego charakteru na rzecz przytulnej, nowoczesnej elegancji. Teraz remont czeka kolejne części budynku, bo poza mieszczącą się na parterze salą restauracyjną jest tu również sala balowa na piętrze i sala kameralna na poddaszu. To właśnie w nich odbywają się przyjęcia rodzinne, imprezy firmowe czy wesela, z których organizacji słynie Gęsi Puch.

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Odświeżono także menu. Nadal króluje tu tradycyjna kuchnia polska, ale zyskała ona nowe oblicze. Jest swojsko, ale elegancko, tradycyjnie, ale jednocześnie nowocześnie. Znane i popularne dania, lokalne produkty i składniki zaprezentowane zostały w odsłonie łączącej poszanowanie dla tradycji z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Jest świeżo i lekko, a równocześnie sycąco i z domowymi akcentami. Kuchnią Gęsiego Puchu od czterech lat kieruje chef Michał Kot, który wraz z zespołem cały czas na nowo odkrywa krajowe tradycje kulinarne.

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

W menu mamy przystawki, sałatki, zupy, dania głównie, ręcznie lepione pierogi i oczywiście desery. Nazwa i ponad dziesięcioletnia historia restauracji zobowiązują, dlatego pierwsze skrzypce w każdej z tych kategorii grają dania w gęsiny. Znajdziecie ją w farszu sakiewek z ciasta podawanych na przystawkę z puree z gruszki (19 zł) oraz w pierożkach dodawanych do domowego rosołu (12 zł). Jest też sałatka z gęsimi wątróbkami, jabłkiem i sosem gruszkowym (28 zł). Wśród dań głównych wyróżnia się gęsie udo z wieprzowym farszem i grzybami (58 zł) oraz faszerowana pierś z gęsi z jabłkiem i sosem pomarańczowo-imbirowym (49 zł).

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

W Gęsim Puchu zjecie oczywiście nie tylko gęsinę. W karcie znajdziecie szeroki wybór popularnych i lubianych dań polskiej kuchni, jak siekany tatar wołowy z cebulką, ogórkiem, piklami i żółtkiem (29 zł), schab wieprzowy z kością podawany z opiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą (31 zł) czy domowe kartacze z mięsnym farszem (26 zł). Jest też bardziej lokalnie. W menu restauracji pojawiło się kilka klasycznych dań kuchni łódzkiej. Spróbujecie tu śledzia pod pierzynką podawanego z ziemniakami w mundurkach (17 zł), tradycyjnej zalewajki na podgrzybkach (12 zł) oraz kapuśniaku z prażokami (11 zł).

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Kuchnia w Gęsim Puchu jest tradycyjna, ale nowoczesna, dlatego w ofercie znajdą się też dania dla wegetarian i wegan, jak warzywne placki z grzybami w śmietanie (19 zł) czy bezmięsne gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym (26 zł). Wśród deserów uwagę zwraca zaś wariacja na temat klasycznej szarlotki, czyli mus jabłkowo-gruszkowy z kruszonką podawany z lodami waniliowymi (15 zł). Obok tej względnie niezmiennej karty podstawowej, co miesiąc pojawiają się specjalne, krótkie menu sezonowe i okazjonalne. W aktualnym, obowiązującym do końca marca znajdziecie flaki, bitki wołowe z kaszą gryczaną, golonkę z kapustą i opiekanymi młodymi ziemniakami oraz żeberka z kopytkami i buraczkami. Całość uzupełnia rozbudowana karta ciepłych i zimnych napojów, domowych lemoniad, kruszonów i klasycznych koktajli, jak Negroni, Daiquiri, Mojito czy Cosmopolitan.

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Klimat panujący w restauracji i jej menu sprawiają, że jest ona popularnym miejscem na rodzinne obiady i spotkania. Dlatego jest tu też miejsce dla dzieciaków – specjalny kącik rozstawiany ku radości najmłodszych. Sala balowa, która może pomieścić nawet 200 osób oraz klimatyczna sala kameralna są świetnym miejscem na rodzinne i firmowe imprezy, komunie, chrzciny czy wesela. Sprzyja temu położenie restauracji – jest blisko centrum miasta, ale jednocześnie okolica jest spokojna, a cały lokal i jego zewnętrzny taras są odgrodzone od ulicy. Do tego wygodny, zamknięty parking, co jest zawsze dużą zaletą – zwłaszcza w okolicach śródmieścia.

Polska kuchnia w Gęsim Puchu

Ale Gęsi Puch to także miejsce na lunch w środku dnia, wieczorną randkę czy klimatyczne spotkanie ze znajomymi. W każdy piątek i sobotę wieczorem możecie posłuchać tu muzyki na żywo. Grywają tu różni artyści, więc repertuar często się zmienia. Jeśli cenicie sobie klasyczną kuchnię polską, to z pewnością warto tu zajrzeć i spróbować jej w aranżacjach szefa kuchni Gęsiego Puchu.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...