Poznajcie zwycięzców Festiwalu Zielone Smaki Łodzi
Podczas wczorajszej gali w Niebostanie poznaliśmy zwycięzców trzeciej edycji Festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Sprawdźcie, która restauracja przygotowała najlepsze dania wegańskie.
Miniony weekend upłynął w Łodzi pod znakiem kuchni roślinnej. Kilkanaście restauracji i kawiarni przygotowało swoje popisowe wegańskie dania i desery na festiwal Zielone Smaki Łodzi. Spośród wszystkich propozycji festiwalowe jury i goście lokali wybrali te najlepsze.
W kategorii „Danie główne” jury nagrodziło torcik jaglano-grzybowy ze sznyclem z bakłażana podany na salsie z mango i chili przygotowany przez restaurację Zielona mieszczącą się w Manufakturze. Najlepszym deserem okazało się zdaniem jurorów batatowe blondie z mango, lodami z hibiskusa i czarnej porzeczki oraz płatkiem gorzkiej czekolady, które zaproponowała restauracja Porcja (Roosevelta 7).
Porcja okazała się też faworytem publiczności, która nagrodziła ją za najlepszy deser i danie główne, czyli cukiniowe spaghetti z wegańskim sosem bolognese i cytrusową kruszonką. Festiwalowe jury przyznało też specjalne wyróżnienia, które trafiły do Boto Sushi za specjalne danie oczyszczające z toksyn przygotowane z różnych warzyw w azjatyckim stylu i lokalu Kartofel i Spółka za ziemniak w solankowym mundurku pieczony, w akompaniamencie warzywnego leczo z chrustami korzennymi i kiełkami.
Wyróżniono też restaurację Korzenie, która na festiwal przygotowała dyniowe kluseczki łyżką kładzione z sosem pieczeniowo-śliwkowym, a na deser korzenne lody z musem śliwkowym i karmelizowaną dynią Hokkaido oraz restaurację U Kretschmera w hotelu Tobaco, która zaproponowała kaszę jęczmienną z potrawką z cieciorki otuloną cykorią w towarzystwie śliwek i zielonego groszku oraz na deser bezę z aquafaby z czekoladą, awokado, agrestem i orzechami.
Festiwal Zielone Smaki Łodzi to jedyne tego rodzaju wydarzenie w naszym mieście, w całości poświęcone kuchni roślinnej, które odbywa się od 2014 roku. Imprezie towarzyszyły spotkania, warsztaty i koncerty, a całość organizowała fundacja BiosAmigos.