Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Wytrawne na obiad, a może słodkie na deser? Ekipa Pozytyvki podpowiada, jak ciekawie urozmaicić naleśnikowy posiłek.

Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Czy można podać jeden uniwersalny przepis na idealne naleśniki? Nie – prawie w każdym domu smakują one inaczej i chyba w tym właśnie tkwi tajemnica ich popularności. Weganie przygotują swoje ciasto bez jajek i mleka, fani pancake’ów dołożą do nich maślankę i sodę, jeszcze inaczej przyrządza się je w Pozytyvce (Piotrkowska 72). Tu ciasto musi być bardziej elastyczne, aby z łatwością dało się upiec na wielkiej, rozgrzanej naleśnikarce. Wprawy wymaga nie tylko rozprowadzenie ciasta, ale też przerzucenie 40.centymetrowego naleśnika na drugą stronę. Potem już tylko ulubione dodatki – tu kompozycji jest jeszcze więcej niż autorskich przepisów na ciasto.

Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Zapomnijcie o nudnych naleśnikach z dżemem i zobaczcie, jak urozmaicić można to pozornie proste danie. Najpierw wybór odpowiedniego ciasta. W Pozytyvce, poza tym klasycznym, można wybrać też przygotowane na bazie razowej mąki, ziemniaczane, czekoladowe lub kokosowe. Na tym nie koniec, różnią się one także formą podania. Mogą być prostokątne, zwinięte w rulon (wrap), złożone w trójkąty (quesadillas), a nawet pocięte jak długi makaron. Z powodzeniem zrobicie takie w domu, ale na pewno wygodniej i szybciej będzie je zamówić w restauracji.

Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Z mięsem, rybą, warzywami, a może na słodko? Nowością Pozytyvki jest między innymi naleśnik z wołowym kebabem, serem, kukurydzą, miksem papryk i cebulą (14 zł). W tej samej cenie spróbować można też jednej z łososiowych kompozycji (np. w połączeniu z mascarpone, rukolą i pomidorem lub melonem i śmietankowym serkiem). To najdroższe dania z naleśnikowego menu, ale opcje bezmięsne zaczynają się tu już od 5-8 zł. Specjalnie na zimową porę przygotowano też dwa sycące naleśnikowe makarony: śmietanowy z kurczakiem, kurkami i cebulą (17,50 zł) oraz pomidorowy z kurczakiem lub mozzarellą, mascarpone i szalotką (16,50 zł).

Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Przy obecnej pogodzie przyda się też odpowiedni, gorący napój. Herbata z malinami, pomarańczami i rozmarynem nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale rozgrzewa, podobnie jak czekoladowy shake czy alkoholowe grzańce z cydru lub rumu. Mamy już słodkie napoje, czas więc na słodkie naleśniki. Na pewno nie grozi nam zimowa depresja, jeśli na naszym talerzu wyląduje czekoladowe ciasto z mascarpone, wiórkami kokosowym, ananasem i kruszoną bezą (12,50 zł) czy naleśnik z pieczonymi jabłkami i cynamonem.

Pozytyvka, czyli naleśniki w wielu odsłonach

Choć trudno w to uwierzyć, są osoby, które nie przepadają za naleśnikami. W Pozytyvce pomyślano także o nich. Na pierwszym miejscu własnej produkcji pierogi, nie tylko te z mięsem czy serem, ale też z bardziej oryginalnymi nadzieniami, takimi jak łosoś ze szpinakiem czy salami, cheddar i mozzarella (porcja 6 szt. z pieca kosztuje 16 zł). Dla dbających o linię sałatki, dla mięsożerców burgery, a dla miłośników włoskiej klasyki – nowość w karcie, czyli ponadczasowe carpaccio z polędwicy (25,50 zł).

O wszystkich aktualnych wydarzeniach, promocjach i ofertach specjalnych przeczytacie też na stronie Pozytyvki na Facebooku: facebook.com/pozytyvka.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...