Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie
Włoskie bistro i sklep z włoskimi produktami w jednym. Do Pracowni Bistro możecie wpaść na śniadanie, lunch albo kolację przy winie, a wyjść z zapasem makaronów, oliw, serów, wędlin i sezonowanych steków do własnych eksperymentów kulinarnych.
Pracownia Bistro działa w podwórku OFF Piotrkowska od ponad roku, ale jej twórcy cały czas pracowali nad ostateczną koncepcją lokalu. Od kilku miesięcy wszystko jest już jasne. Niewielki lokal w pofabrycznym budynku mieści w sobie bistro z włoską i śródziemnomorską kuchnią oraz świetnie zaopatrzony sklep z włoskimi produktami.
Atmosfera tego miejsca uderza już od progu. Naprawdę można się tu poczuć jak na włoskich wakacjach. Od wejścia witają półki wypełnione włoskimi produktami, regały z winem, skrzynie świeżych warzyw, lodówki pełne serów i wędlin oraz wielkie szynki dojrzewające wiszące pod sufitem. Za nimi rozciąga się bar, a tuż obok szereg stolików ustawionych pod ścianą. Wszystko utrzymane w odrobinę industrialnym, ale bardzo przytulnym stylu. Zdecydowanie pomaga też obsługa, która od wejścia powitała mnie tak serdecznie, że aż zapomniałam o jesieni, którą zostawiłam za drzwiami.
Jeśli lubicie gotować i szukacie włoskich produktów to znajdziecie tu chyba wszystko, czego możecie potrzebować. Asortyment jest naprawdę bogaty i gdzie nie odwrócicie głowy, wasz wzrok napotka kolorowe opakowania z włoskimi opisami. Produkty spożywcze i napoje znane z włoskich sklepów stoją tutaj na półkach i można śmiało robić zapasy. Moja uwagę zwróciły jednak przede wszystkim te wielkie szynki dojrzewające i lodówka do sezonowania mięsa. Dojrzewają w niej steki z antrykotu i polędwicy oraz T-bone. Wszystkie, podobnie jak inne produkty, wykorzystywane są w kuchni lokalu, ale możecie też kupić je na wynos żeby samemu przyrządzić w domu (w cenie 14 zł za 100 g antrykotu i 15 zł za 100 g T-bone).
Wołowina pochodzi od lokalnych, polskich dostawców. O jakość mięsa dbają właściciele lokalu, którzy mają nie tylko gastronomiczne wykształcenie, ale i spore doświadczenie w gastronomii. Pracownia Bistro to siostrzana restauracja Cud Miód, Cud Miód Fabryczna, Noża i Shamo, które niebawem ruszy również na OFFie.
Jeśli od samodzielnego gotowania wolicie, kiedy ktoś gotuje dla was, to też będziecie zadowoleni. Za kuchennymi sterami Pracowni stoi Agata Celuch, która wcześniej szefowała w Pikniku. Ma zatem smykałkę do włoskiej kuchni, a jak sama mówi, zawsze stara się gotować tak, jakby karmiła swoje dzieci – pysznie, zdrowo i z sercem. Razem ze swoim zespołem tworzy w Pracowni klasyczne włoskie dania ze śródziemnomorskimi akcentami.
Lokal rusza już o 9.00 rano i możecie tu wpaść na śniadanie. Do wyboru śniadaniowa patelnia ze szpinakiem, kozim serem, jajkiem sadzonym, pomidorami i karczochami lub bekonem albo śniadanie aperitivo, czyli jajko poche z szynką parmeńską, pomidorkami, bazyliowym majonezem i pieczywem. Jest jeszcze śniadaniowa zapiekanka, a na słodko naleśniki ze świeżymi owocami, syropem klonowym, czekoladą i cukrem pudrem.
W porze lunchu czekają zestawy w cenie 19,90 zł, które zmieniają się każdego dnia. Możecie też oczywiście wpaść na dania z podstawowej karty, wśród których królują włoskie specjały. Na początek deski serów i wędlin, ravioli albo gnocchi. Są też oczywiście zupy, na przykład klasyczna, francuska bouillabbaisse z dorszem, łososiem, mulami i krewetkami w gęstym aromatycznym wywarze z pomidorami. Do tego lekkie sałatki z kurczakiem, łososiem i awokado albo pieczonym burakiem.
Wśród dań głównych na pewno warto zwrócić uwagę na patelnię owoców morza z sosami, dipami i pieczywem. Idealna propozycja na jesień żeby przypomnieć sobie, jak fajnie było w wakacje. Owoców morza jest zresztą więcej – krewetki w panko czy kalmary z warzywnym ragout czekają codziennie, a od środy do piątku możecie wpaść na świeże mule. Są też oczywiście wspomniane wyżej steki.
Specjalnością Pracowni są jednak włoskie makarony podawane na dziesięć sposobów. Obok klasyków, jak Pomodoro czy Carbonara znajdziecie propozycje z owocami morza, kurczakiem i karczochami, grzybami i polędwicą wołową albo gorgonzolą i orzechami. Do wszystkiego możecie zamówić kieliszek albo butelkę włoskiego wina, a na koniec deser, który zmienia się tu regularnie. Obok stałej karty menu pojawiają się propozycje sezonowe i tematyczne.
Pracownię Bistro możecie odwiedzać od poniedziałku do czwartku w godzinach 9.00 – 22.00, w piątki i soboty lokal pracuje do północy, a w niedziele rusza o 10.00 i pracuje do 22.00.