Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Włoskie bistro i sklep z włoskimi produktami w jednym. Do Pracowni Bistro możecie wpaść na śniadanie, lunch albo kolację przy winie, a wyjść z zapasem makaronów, oliw, serów, wędlin i sezonowanych steków do własnych eksperymentów kulinarnych.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Pracownia Bistro działa w podwórku OFF Piotrkowska od ponad roku, ale jej twórcy cały czas pracowali nad ostateczną koncepcją lokalu. Od kilku miesięcy wszystko jest już jasne. Niewielki lokal w pofabrycznym budynku mieści w sobie bistro z włoską i śródziemnomorską kuchnią oraz świetnie zaopatrzony sklep z włoskimi produktami.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Atmosfera tego miejsca uderza już od progu. Naprawdę można się tu poczuć jak na włoskich wakacjach. Od wejścia witają półki wypełnione włoskimi produktami, regały z winem, skrzynie świeżych warzyw, lodówki pełne serów i wędlin oraz wielkie szynki dojrzewające wiszące pod sufitem. Za nimi rozciąga się bar, a tuż obok szereg stolików ustawionych pod ścianą. Wszystko utrzymane w odrobinę industrialnym, ale bardzo przytulnym stylu. Zdecydowanie pomaga też obsługa, która od wejścia powitała mnie tak serdecznie, że aż zapomniałam o jesieni, którą zostawiłam za drzwiami.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Jeśli lubicie gotować i szukacie włoskich produktów to znajdziecie tu chyba wszystko, czego możecie potrzebować. Asortyment jest naprawdę bogaty i gdzie nie odwrócicie głowy, wasz wzrok napotka kolorowe opakowania z włoskimi opisami. Produkty spożywcze i napoje znane z włoskich sklepów stoją tutaj na półkach i można śmiało robić zapasy. Moja uwagę zwróciły jednak przede wszystkim te wielkie szynki dojrzewające i lodówka do sezonowania mięsa. Dojrzewają w niej steki z antrykotu i polędwicy oraz T-bone. Wszystkie, podobnie jak inne produkty, wykorzystywane są w kuchni lokalu, ale możecie też kupić je na wynos żeby samemu przyrządzić w domu (w cenie 14 zł za 100 g antrykotu i 15 zł za 100 g T-bone).

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Wołowina pochodzi od lokalnych, polskich dostawców. O jakość mięsa dbają właściciele lokalu, którzy mają nie tylko gastronomiczne wykształcenie, ale i spore doświadczenie w gastronomii. Pracownia Bistro to siostrzana restauracja Cud Miód, Cud Miód Fabryczna, Noża i Shamo, które niebawem ruszy również na OFFie.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Jeśli od samodzielnego gotowania wolicie, kiedy ktoś gotuje dla was, to też będziecie zadowoleni. Za kuchennymi sterami Pracowni stoi Agata Celuch, która wcześniej szefowała w Pikniku. Ma zatem smykałkę do włoskiej kuchni, a jak sama mówi, zawsze stara się gotować tak, jakby karmiła swoje dzieci – pysznie, zdrowo i z sercem. Razem ze swoim zespołem tworzy w Pracowni klasyczne włoskie dania ze śródziemnomorskimi akcentami.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Lokal rusza już o 9.00 rano i możecie tu wpaść na śniadanie. Do wyboru śniadaniowa patelnia ze szpinakiem, kozim serem, jajkiem sadzonym, pomidorami i karczochami lub bekonem albo śniadanie aperitivo, czyli jajko poche z szynką parmeńską, pomidorkami, bazyliowym majonezem i pieczywem. Jest jeszcze śniadaniowa zapiekanka, a na słodko naleśniki ze świeżymi owocami, syropem klonowym, czekoladą i cukrem pudrem.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

W porze lunchu czekają zestawy w cenie 19,90 zł, które zmieniają się każdego dnia. Możecie też oczywiście wpaść na dania z podstawowej karty, wśród których królują włoskie specjały. Na początek deski serów i wędlin, ravioli albo gnocchi. Są też oczywiście zupy, na przykład klasyczna, francuska bouillabbaisse z dorszem, łososiem, mulami i krewetkami w gęstym aromatycznym wywarze z pomidorami. Do tego lekkie sałatki z kurczakiem, łososiem i awokado albo pieczonym burakiem.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Wśród dań głównych na pewno warto zwrócić uwagę na patelnię owoców morza z sosami, dipami i pieczywem. Idealna propozycja na jesień żeby przypomnieć sobie, jak fajnie było w wakacje. Owoców morza jest zresztą więcej – krewetki w panko czy kalmary z warzywnym ragout czekają codziennie, a od środy do piątku możecie wpaść na świeże mule. Są też oczywiście wspomniane wyżej steki.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Specjalnością Pracowni są jednak włoskie makarony podawane na dziesięć sposobów. Obok klasyków, jak Pomodoro czy Carbonara znajdziecie propozycje z owocami morza, kurczakiem i karczochami, grzybami i polędwicą wołową albo gorgonzolą i orzechami. Do wszystkiego możecie zamówić kieliszek albo butelkę włoskiego wina, a na koniec deser, który zmienia się tu regularnie. Obok stałej karty menu pojawiają się propozycje sezonowe i tematyczne.

Pracownia Bistro – włoskie smaki na OFFie

Pracownię Bistro możecie odwiedzać od poniedziałku do czwartku w godzinach 9.00 – 22.00, w piątki i soboty lokal pracuje do północy, a w niedziele rusza o 10.00 i pracuje do 22.00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...