Premiera nowego menu w Otwartych Drzwiach
Dziś nie tylko dowiecie się, jakie nowości przygotowała na zimną porę roku restauracja Otwarte Drzwi, ale również będziecie mogli wygrać zaproszenie na ich degustację.
Otwarte Drzwi to oczywiście pizza na cienkim cieście z pieca opalanego drewnem, ale również inne dania kuchni włoskiej. Dziś prezentujemy wam menu restauracji w nowej odsłonie, która ujrzała światło wraz z początkiem tego roku. Jak przystało na zimę, w ofercie znalazło się miejsce dla sycących gnocchi i przygotowywanego na miejscu grzanego wina, ale znajdzie się też wiele pozycji dla tych, którzy od stycznia podjęli postanowienie o ograniczeniu kalorii.
Na dobry początek tatar z łososia serwowany z grillowaną cukinią i premiera karczocha w menu Otwartych Drzwi. Spróbować go można w sałatce, w której towarzyszy mu miks sałat, suszone pomidory, mozzarella i pesto – klasyczna i prosta włoska kompozycja, ale w tym właśnie tkwi siła kuchni południa. Podobnie bezpretensjonalne są makarony, zarówno te całkiem nowe, jak i te nieco udoskonalone. Jak w komunikacie meteorologicznym: przybyło alio e olio, ubyło bolognese, w carbonarze spaghetti zastąpiło mafaldine, penne zjemy zaś od teraz z indykiem, a nie kurczakiem. W karcie debiutuje również Boletus (papardelle z prawdziwkami i soem śmietanowym) oraz Frutti di Mare podawane z czarnym makaronem tagliolini.
Teraz zrobi się naprawdę sycąco. Przed wami nowy, jeszcze ciepły dział z włoskimi kluseczkami. Otwierają go gnocchi z oliwą i parmezanem, następnie do wyboru mamy gnocchi nadziewane szpinakiem i ricottą (podawane w sosie z gorgonzolą) lub kozim serem i truflami (z prawdziwkami i oliwą truflową). Wśród dań głównych dzielnie obronił się znany z poprzedniej edycji pstrąg, ale już polędwiczki i kurczak musiały pożegnać się z dotychczasowymi dodatkami. Te pierwsze od teraz zapiekane są z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, kurczak podawany jest zaś w sosie szpinakowo-czosnkowym. Na tym nie koniec – secondi piatti zamyka pierś indyka zapieczona z szynką parmeńską, podawana ze słodką marchewką i fasolką szparagową.
Stali bywalcy Otwartych Drzwi powinni pamiętać organizowaną nie tak dawno akcję, w której samodzielnie można było stworzyć pizzę z wybranych składników. Zwyciężyła wówczas kompozycja z mozzarellą, gorgonzolą, suszonymi pomidorami i oregano, a właśnie teraz na stałe trafiła ona do karty restauracji. Po udanym posiłku warto zostawić jeszcze trochę miejsca na nowy deser, czyli jabłko pieczone z migdałami, rodzynkami i cynamonem.
Na koniec dobra wiadomość dla studentów. Od dziś rusza promocja, dzięki której będą oni mogli zamawiać dania w lunchowej cenie nie tylko w określonych godzinach, ale przez cały dzień (obowiązuje od wtorku do piątku włącznie). Oferta będzie aktualna do końca lutego, aby z niej skorzystać, wystarczy pokazać obsłudze ważną legitymację.
A teraz niespodzianka – do rozdania mamy zaproszenie o wartości 50 zł do restauracji Otwarte Drzwi. Kto je zdobędzie? Ten, kto wyśle najciekawszy przepis na makaronowe danie z karczochem.
Na Wasze pomysły czekamy pod adresem kontakt@jemywlodzi.pl do niedzieli 25 stycznia (zwycięzcę ogłosimy w poniedziałek). W mailu podajcie swoje imię, nazwisko i numer telefonu. Powodzenia!