Klimat włoskiej trattorii, a w środku pizza w stylu neapolitańskim, świeże makarony, a za chwilę również bar aperitivo ze starzonym Negroni.

Premium Pizza House to lokal przy ulicy Żwirki 26, jeśli czasem macie okazję odwiedzić Konstantynów Łódzki ta nazwa mogła już wcześniej przyciągnąć waszą uwagę. Miejsce w Łodzi jest kontynuacją przygody, którą właściciele zaczęli właśnie w Konstantynowie. Restauracja ta ma nam do zaoferowania przede wszystkim pizzą neapolitańską wypiekaną w piecu opalanym drewnem, który trudno przegapić podczas wizyty tutaj, zajmuję on zaszczytne miejsce od razu za barem. Poza pizzą znajdziecie tutaj również inne dania kuchni włoskiej.  Premium Pizza House to koncept, w którym już niedługo pojawić się mają drinki oraz oryginalne włoskie alkohole, manager Adam Sojka chce położyć nacisk na stworzenie w tym miejscu wyjątkowego baru aperitivo.

Spokojny włoska kolacja w centrum zatłoczonego miasta

Premium Pizza House mieści się w dwupoziomowym lokalu przy ulicy Żwirki. W górnej części, od razu przy wejściu wita nas piękny stary bar, choć długo nie był używany, za chwilę ma się to zmienić. Kiedy zejdziemy parę schodków w dół, znajdziemy się w przytulnym wnętrzu, którego wystrój inspirowanym jest włoską trattorią. Białe drewniane meble łącza się tutaj z cegłą na ścianie oraz obrusami w czerwoną kratę i kamienną podłogą. Do głównej sali restauracji nie dobiega z zewnątrz światło dnia ani gwar ulicy, przez co możemy na chwilę zapomnieć o tym, że tak naprawdę znajdujemy się w centrum miasta, i wyciszyć się przy delikatnych dźwiękach włoskiej muzyki w tle.

Na dobry początek!

W karcie znajdują się różnego rodzaju przystawki oraz zupy. My podczas wizyty wybrałyśmy focaccię, która na naszych oczach została właśnie wyjęta z pieca. Wypiekana na miejscu, z ciasta które przygotowywane jest 48 godzin wcześniej. Poza tym w menu przystawek znajdziecie oczywiście bruschettę, krewetki, carpaccio oraz deskę włoskich wędlin i serów.

 Pizza neapolitańska z pieca opalanego drewnem

Jeśli zdecydowałeś się podawanie w twoim lokalu pizzy neapolitańskiej, to piec opalany drewnem jest od teraz twoim najlepszym przyjacielem. W nowym lokalu Premium Pizza House piec od dawna czekał na kogoś kto zrobi z niego pożytek, nie jest on najmłodszy, ponieważ z pewnością pamięta poprzedni wiek, ale historia i wyjątkowy wygląd działają na jego korzyść. Pizza wypiekana w tym lokalu jest cienka, uginająca się od składników i z przypieczonymi rantami o nieregularnych kształtach. Choć sami przyznają, że do perfekcji jeszcze trochę im brakuje, trzymamy za nich kciuki.

Podawana jest oczywiście w całości, niepocięta na kawałki, aby móc zjeść ją zaczynając od środka. Możemy zamówić te pizzę w 16 kompozycjach, między innymi z włoskimi wędlinami, sezonowymi warzywami lub owocami morza. Nie zabrakło tutaj też klasyków takich jak margherita, marinara lub quarto formaggi. Ta którą my wybrałyśmy to quattro stagioni, po włosku oznacza to „4 pory roku”, a pizza o takiej nazwie, na każdej z czterech części posiada jeden składnik reprezentujący wiosnę, lato, jesień lub zimę.

Jeśli nie pizza to co?

Niech nie zmyli was nazwa, w Premium Pizza House znajdziecie także inne ciekawe dania. Nasz entuzjazm wzbudziły przede wszystkim pasty, przy których zamawianiu najpierw wybieracie jedną z kompozycji sosów z menu, a następnie dobieracie do niej rodzaj świeżego makaronu, na który najbardziej macie ochotę. Nasz wybór padł na carbonarę na makaronie spaghetti, wszyscy dobrze wiemy jak kontrowersyjne potrafi być to danie.

Okazało się, że nie mamy o co się martwić – carbonara w lokalu Premium Pizza House była kremowa (bez śmietany), wyrazista, a makaron jędrny i sprężysty pomimo czasu, jaki spędził w talerzu przez zjedzeniem. W tej restauracji zjecie również burgery z antrykotu podawane w wypiekanej na miejscu, fajnej chrupiącej bułce, dostaniecie je tutaj między innymi z pesto rosso, salami spianata lub suszonymi pomidorami. Od poniedziałku do piątku w godzinach 13.00-16.00 w ofercie dostępne są lunche (23,90 zł) składające się z zupy, dania głównego oraz deseru. Menu każdego dnia jest inne, a znaleźć je możecie na Facebooku.

Własne wino i plany na pierwszy w Łodzi bar aperitivo

Manager lokalu Adam Sojka jest barmanem, który w przeszłości startował miedzy innymi w cocktail&bartending masterclass, dlatego nie wyobraża sobie miejsca takiego jak to bez odpowiednich alkoholi. Włochy kojarzą nam się z winem i jego również tutaj nie zabraknie, ale tak samo ważne dla Adama są koktajle. Jego najnowsze pomysły to Negroni starzone w beczce oraz własnej produkcji limoncello. Jak sama nazwa wskazuje, bar serwował będzie alkohole z kategorii aperitivo, które stanowią ważną cześć włoskiej kultury. Są to alkohole które mają pobudzić nasz apetyt przed posiłkiem, najpopularniejszym z nich jest oczywiście Aperol. W przyszłości pojawić ma się tutaj także szeroki wybór wermutów.

Nie można nie wspomnieć o winie, które również odgrywać będzie tu bardzo ważną rolę, głównie za sprawą zakochanego we Włoszech właściciela lokalu. Podczas jednego z wielu pobytów na południu został zaproszony na degustację win i te tak przypadły do gustu, iż zapragnął odwiedzić produkującą je winnicę. Tam poznał właścicieli, zobaczył proces produkcji, a już niedługo … kupił w niej udziały. Dzięki temu Premium Pizza House ma białe i czerwone wina sygnowane własną marką, pochodzące właśnie z tej niewielkiej, włoskiej winiarni. Niedługo będzie można je kupić również na wynos.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...