Bawełna Primavera

Dzisiaj na wagary stanowczo za zimno, ale nie na premierę nowego menu inspirowanego domową kuchnią włoską. Sprawdźcie, co na nadchodzące dni przygotowała dla was Bawełna.

 

Wiosna nie powitała nas w tym roku rozgrzewającym słońcem, ale na szczęście są inne sposoby, by uczcić nadchodzący czas w kalendarzu – na przykład włoskimi daniami, owocowo-warzywnymi smoothies czy drinkami, które zaskakują oryginalnymi połączeniami smaków i formą podania.

Bawełna Primavera

Od czego zacząć wiosenną ucztę? Najlepiej od zacnego aperitifu. W tej roli Włoskie Martini, w którym gin podkręcono włoskim likierem na bazie grappy infuzowanym świeżym sianem i rumiankiem oraz bergamotką i oliwą grejpfrutową. Jednym przypomina świeżą łąkę z dzieciństwa, dla innych jest feerią cytrusowo-kwiatowych aromatów, ale najważniejsze jest to, że po prostu świetnie smakuje. Tak właśnie zapowiadają się nowości w Bawełnie, których premiera nieprzypadkowo powitała tegoroczną wiosnę.

Bawełna Primavera

Primavera to po włosku wiosna, włoskie są więc propozycje z odświeżonej karty restauracji. Ich autorką jest Wiktoria Sobiech. Zanim przejdziemy do jedzenia, w dwóch słowach przybliżmy sylwetkę szefowej kuchni. Wiele osób pewnie to zdziwi, ale Wiktoria Sobiech przyjechała do Łodzi z Mazur. Miała opracować kartę, wyszkolić kucharzy i wrócić w rodzinne strony, na szczęście zakochała się w naszym mieście i postanowiła w nim zostać na dłużej. Wiadomo już, skąd upodobanie do ryb, ale co mają Mazury do Włoch? Kuchni południa Wiktoria uczyła się od swoich znajomych, rodowitych Włochów, dlatego najbliższa jest jej włoska kuchnia domowa bazująca na prostych, klasycznych połączeniach. Znajdziemy je również w nowym menu.

Bawełna Primavera

Na początek bardzo dobra zupa z małżami (20 zł), której bazą jest krem warzywny (jest delikatny i nie dominuje nad smakami owoców morza). Następnie gnocchi w dwóch odsłonach (każda kosztuje 38 zł). Fanom buraka do gustu powinna przypaść opcja z mascarpone, burakami, szalotką, pestkami dyni i mikro liśćmi buraka, jeśli zaś wolicie wyrazistą ostrość sera pleśniowego, możecie sięgnąć po gnocchi ziemniaczane ze świeżymi liśćmi szpinaku, pomidorem suszonym, pomidorem cherry, serem gorgonzola i grana padano. To dania dobre dla wegetarian, ale nie zapomniano też o mięsożercach. Specjalnie dla nich potężny stek Tomahawk, marynowany w autorskiej mieszance ziół i przypraw. Uwaga – porcja waży około 800 gramów, więc warto rozważyć podzielenie się nią ze współbiesiadnikami (100 gramów kosztuje 16 zł). Wiosna to często czas diet i przedwakacyjnych postanowień, więc aby tak bardzo nie grzeszyć słodki finał jest w Bawełnie lekki i owocowy – oto deser z chia, mango, malin i truskawek.  

Bawełna Primavera

Było już o propozycjach Wiktorii Sobiech, ale obowiązkowo trzeba wspomnieć o specjalnościach przygotowanych przez szefa baru Dominika Krzewińskiego (na tytułowym zdjęciu). Nie róbcie mu przykrości i nie zamawiajcie piwa z sokiem, weźcie coś z jego propozycji, bo naprawdę świetnie smakują (i tak samo się prezentują). Barmani mają tu do dyspozycji samodzielnie infuzowane alkohole, własnej produkcji syropy, wytrawne dodatki, kiszące się w słojach owoce czy wchodzący na łódzkie salony grzyb herbaciany kombucha. – Dziś w barmaństwie robimy to samo, co kucharze od lat w kuchni: marynujemy, wędzimy, kisimy. Cały czas poszukujemy nowych smaków, wspólnego mianownika z serwowanymi w restauracji daniami, a również wymyślamy ciekawe formy podania – mówi Krzewiński.

Bawełna Primavera

Faktycznie, na polu drinków Bawełna ma się czym pochwalić. Hitem wiosny będzie zapewne bezalkoholowy koktajl na bazie soku jabłkowego z matchą i syropem migdałowym, ale wciąż niesłabnącą popularnością cieszy się Łódzki Menel w szklance zapakowanej w papierową torbę (w jego składzie między innymi wiśniówka, bourbon, falernum i Yerbata) czy przygotowany z okazji niedziel wolnych od handlu Zakupoholik podawany w … mini wózku na zakupy.       

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...