fbpx

Jemy w Łodzi Pizza Fest to 40 festiwalowych propozycji, ale również wydarzenia towarzyszące. Sprawdźcie, co w tym roku dla was przygotowałyśmy.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2022 rusza w piątek 28 stycznia. Dzięki współorganizatorowi Łódzkiemu Centrum Wydarzeń i partnerom (Bidfood Farutex i Pepsi Max), poza wyjątkowymi pizzami, możemy was również zaprosić na wydarzenia towarzyszące. Co w tym roku? Profesjonalne warsztaty pizzy, kolacja degustacyjna,  pizza ramen, pizza na słodko i pizzowy zestaw w przystawką i pairingiem piwa, a do tego malowanki dla dzieci i specjalna sesja zdjęciowa. Zaczynamy!

Warsztaty z Accademia Pizzaioli i piecami Calabria

 Jesteśmy mega dumne – po raz pierwszy uda się ściągnąć do Łodzi szkoleniowców z certyfikowanej Accademia Pizzaioli, a uczestnicy będą pracować na prawdziwym piecu opalanym drewnem. To wydarzenie kierowane zarówno dla zawodowców, jak i amatorów – miłośników prawdziwej pizzy. Warsztaty dobędą się w studiu kulinarnym Book&Cook 8 lutego o godzinie 17.00, poprowadzi je Patryk Nowakowski, absolwent najbardziej prestiżowej włoskiej szkoły pizzy Accademia Pizzaioli, właściciel i instruktor jej polskiego oddziału, członek włoskiego stowarzyszenia APN zrzeszającego najlepszych pizzaiolo na świecie.

 Sporo czasu poświęcimy tematowi ciasta, w którym tkwi sedno dobrej pizzy, spróbujemy również własnych sił w wypiekaniu jej w piecu opalanym drewnem. Ten do Łodzi trafi dzięki firmie Calabria. To polska firma, której piece znajdziecie w świetnych pizzeriach w całym kraju (poza opcjami do restauracji Calabria ma również model, który można wstawić do domowego ogrodu).

Kolacja degustacyjna w La mia Fabbrica

9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy – to idealna data, by zorganizować kolację degustacyjną z pizzą w roli głównej. Znów spotkamy się przy wspólnym stole, a co najważniejsze – będziemy mogli spróbować wielu różnych propozycji, zarówno z menu, jak i przygotowanych specjalnie na tę okazję. Kolacja odbędzie się w restauracji La mia Fabbrica w Monopolis (środa, godzina 18.30).

Na ten dzień szefowa kuchni Wiktoria Sobiech przygotuje aż 6 różnych propozycji pizz, a do tego przystawki (faccacię z pastami kalabryjskimi, sałatę Cezar oraz mix włoskich marynat) oraz deser: sernik w dwóch odsłonach. Wśród pizz festiwalowa Francesca, a także Salame, Catania, Quattro Stagioni, Cotto i Rosa z brzegami wypełnionymi serem ricotta. W cenę kolacji wliczone są napoje bezalkoholowe, jej koszt wynosi 130 zł od osoby, a bilety już teraz możecie kupić w naszym sklepie.

Pizza ramen, pizza na słodko i pizza z jagnięciną

Jeżeli uważacie, że 40 festiwalowych pizz to za mało, mamy dla was jeszcze trzy dodatkowe, które będą dostępne tylko w wybrane dni imprezy. Zacznijmy od Otwartych Drzwi. W nich w dniach 31 stycznia – 2 lutego (od poniedziałku do środy) zjecie … pizzę na słodko! Pizzajojo ma sos na bazie mascarpone z mleczną czekoladą, do tego figę, winogrona, borówki, pianki Marshmallows i polewę z karmelizowanego miodu i masła (cena: 38 zł). Jedliście kiedyś pizzowy deser? Jak nie teraz, to nigdy!

Drugą restauracją serwującą wyjątkową pizzę jest Al Dente pasta&prosecco bar w Manufakturze. We wtorek 1 lutego podadzą oni Ramen Pizzę w stylu neapolitańskim z makaronem ramen w słodko-słonym sosie, brzuchem wieprzowym chashu, pak choy, grzybami azjatyckimi, jajkiem ajitsuke, szpinakiem, groszkiem cukrowym, kiełkami fasoli mung i dymką. Całość podawana jest z aromatycznym bulionem na bazie mieszanych mięs (cena: 49 zł). My już próbowałyśmy i jest pyszna!

Słodka pizza w Otwartych Drzwiach

Ostatnia specjalna pizza autorstwa Dariusza Waliszewskiego będzie czekała w Dzielnej 43 i będzie dostępna tylko w czwartek 3 lutego. Jej głównym składnikiem będzie jagnięcina duszona w czerwonym winie, w kompozycji z kremem z pieczonej papryki z wędzoną nutą, mozzarellą fior di latte, kozim serem, szalotką, sosem miętowo-jogurtowym i chipsem ziemniaczanym z tymiankiem (cena: 45 zł). Tego dnia na przystawkę pizzeria zaproponuje deskę serów z konfiturą morelową, a ponieważ Michał z Dzielnej świetnie zna się na piwach, będzie też dobierał specjalne trunki do pizzy.

Pizza z jagnięciną w Dzielnej 43

Nie tylko jedzenie

Chcemy, abyście podczas festiwali cieszyli się dobrym jedzeniem, zdobywali wiedzę, ale również pragniemy bawić się tematem przewodnim. Jeżeli kolekcjonujecie plakaty z naszych festiwali, mamy dla was kolejny autorstwa Igora Jankowskiego z Zostaw to nam. U mnie jednorożec zajadający się pizzą już wisi na ścianie, Igor przygotował też malowankę z motywem tegorocznego Pizza Festu. Na tym nie koniec – po raz pierwszy do współpracy zaprosiłyśmy Agatę Gąsek. Jesteśmy fankami jej zdjęć i wspólnie przygotujemy niecodzienną sesję zdjęciową z pizzą w roli głównej. Mamy nadzieję, że efekt prac będzie można zobaczyć w którymś z festiwalowych lokali już po zakończeniu imprezy.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...