Profesjonalny przepis na brownie i atrakcje Festiwalu Czekolady i Kawy
Zaczynamy ostateczne odliczanie do najsłodszego wydarzenia w mieście. Dziś zdradzimy, jakie atrakcje razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń szykujemy dla was poza deserami i kawami.
Meldujemy, że wszystkie czekoladowe zgłoszenia mamy już skompletowane! W wydarzeniu zaczynamy zdradzać, co w tym roku przygotowały dla was kawiarnie i restauracje, jesteśmy również gotowe z wydarzeniami towarzyszącymi. Po dwóch latach wracamy z czekoladowym świętem – mega się cieszymy (głównie Iza)!
Firma Callebaut ma w Łodzi fabrykę produkującą jakościową, belgijską czekoladę. Była z nami przy pierwszych edycjach Festiwalu, jest i w tym roku! Razem przygotowaliśmy dwie niespodzianki. Jeżeli kochacie piec w domu, poniżej znajdziecie przepis na „restauracyjne” brownie autorstwa Olgi Kaczorowskiej z Akademii Czekolady. Kto podejmie wyzwanie złożenia w domu deseru, którym poszczycić mógłby się niejeden lokal?
Druga atrakcja kierowania jest do restauratorów. Każdy z uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy ma szansę na wygranie profesjonalnego szkolenia cukierniczego w Akademii Czekolady. Aby wziąć udział w konkursie należy do dnia 5 kwietnia 2022 r. przesłać na adres Pani Agaty Baldwin (agata_baldwin@barry-callebaut.com) autorską recepturę na ciastko, ciasto czy wypiek z użyciem czekolady marki Callebaut oraz dołączyć jego zdjęcie (może być to deser przygotowany na festiwal, ale nie musi). Zwycięzca wygrywa szkolenie dla całego zespołu, a zdobywcy 2 i 3 miejsca pakiet czekolad i gadżetów cukierniczych.
A co dla amatorów-miłośników czekolady i kawy? Razem z butikową cukiernią Cocoart’s zaprosimy was na wieczór z czekoladowymi koktajlami. Daria i Adam pokażą, jak prawidłowo temperować czekoladę, ale tym razem skupią się głównie na temacie łączenia czekolady z różnymi rodzajami alkoholi. Będziemy degustować, mieszać i próbować – przygotujemy kilka czekoladowych drinków, a także spróbujemy deserów w wykonaniu Cocoart’s.
Wolicie kawę? Specjaliści z Quba Caffe pokażą nam, jak wygląda proces wypalania kawowych ziaren. Podczas Festiwalu odbędą się dwa kawowe spotkania: jedno w siedzibie firmy, drugie w kawiarni Hot Air Cafe z udziałem Łukasza Kaczmarka, medalisty Mistrzostw Polski Baristów. Poza wypalaniem kawy, organizatorzy zaproszą gości na cupping i zaprezentują różne metody parzenia kawy.
Wisienką na torcie będzie czekoladowo-lodowy weekend w Lód Miód. Z okazji festiwalu przygotują aż cztery wyjątkowe smaki lodów, oczywiście wszystkie na bazie czekolady. Co ciekawe – z okazji festiwalu przygotujemy również autorską kawę sygnowaną logo festiwalu. Mieszanka została wypalona w łódzkiej palarni kawy Asteria, w jej komponowaniu brała udział osobiście Agata. Świetnie nadaje się do parzenia w domu. Będziemy miały też paczkę dla was!
BROWNIE
Zagotować razem do rozpuszczenia cukru.
Połączyć rózgą.
Zalać zagotowanym sokiem z cukrem. Połączyć rózgą. Następnie przelać na mieszankę jajek z mąka. Połączyć dokładnie.
Dodać do mieszaniny czekoladowej. Połączyć.
Posiekać. Dodać do masy. Przelać do 2 ringów o średnicy 16cm. Piec 20minut w temp. 180°C. Ostudzić. Zdjąć ringi.
UBIJANY GANASZ
Zagotować.
Dodać do zagotowanej śmietanki.
Zalać zagotowaną śmietanką. Zblendować.
Dodać, ponownie zblendować. Pozostawić do krystalizacji przez noc. Ubić.
ZŁOŻENIE
Na upieczone brownie szprycować ganasz, oprószyć lekko kakao Extra BrutE Cacao Barry, ułożyć wiórki Mona Lisa, suszoną pomarańczę i zetrzeć skórkę z pomarańczy.