Przed nami drugi tydzień Jemy w Łodzi Food Fest

To było pyszne i bardzo intensywne kilka dni. Powoli zamykamy pierwszy tydzień kulinarnego święta miasta i już szykujemy się na nowe trasy kulinarne, nowe festiwalowe dania i menu degustacyjne oraz kolejną porcję wydarzeń towarzyszących.

Festiwal Jemy w Łodzi Food Fest wkracza na półmetek. Za nami tydzień wypełniony daniami kuchni ulicznej i francuskiej oraz wegańskimi daniami bliskowschodnimi. Mamy nadzieję, że odwiedziliście wszystkie lokale, które planowaliście i jesteście gotowi na więcej. Bo atrakcji nie zabraknie. W drugim tygodniu czeka na was prawie 50 nowych dań festiwalowych, 15 menu degustacyjnych i 14 wydarzeń towarzyszących.

Festiwalowe pierogi w Lokalu

W poniedziałek, 17 września ruszą trzy nowe festiwalowe trasy kulinarne. Będziecie mogli podróżować po restauracjach próbując azjatyckich zup, pierogów świata i dekadenckich deserów. Czekają na was zupy tajskie, japońskie, wietnamskie i koreańskie. Będą pierogi, ravioli, empanady, samosy, dim sum, gyoza, kołduny i kibiny. A na deser ciasta, monoporcje, sorbety, torty, eklery, fondanty i tarty. We wszystkich trasach czekają na was również opcje wegańskie, więc nikt nie pozostanie głodny.

Festiwalowe danie restauracji Quale

Poza trasami kulinarnymi, kilkanaście łódzkich restauracji przygotowało menu degustacyjne. To co najmniej trzydaniowe uczty, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania. Idealna okazja żeby spróbować popisowych dań w specjalnie skomponowanych zestawach w festiwalowej cenie. Pamiętajcie, że na menu degustacyjne obowiązują rezerwacje.

Pokaz kulinarny i warsztaty o azjatyckich pierogach w Book&Cook

Na uczestników festiwalu czeka jednak jeszcze więcej wrażeń. W pierwszym tygodniu zapraszaliśmy was na wydarzenia towarzyszące – warsztaty, spotkania i degustacje. W drugim nie będzie inaczej. Mamy wegańskie warsztaty dla szefów kuchni, które w studiu Book&Cook poprowadzi Dariusz Richter z Kuchni Świata. Dla amatorów przygotował on warsztaty z azjatyckich pierogów. Cukiernia butikowa Cocoart’s zaprosi zaś na aż trzy warsztaty cukiernicze. Poświęcone będą nowoczesnym tortom, monoporcjom i makaronikom.

Wydarzenia towarzyszące Jemy w Łodzi Food Fest

Będzie też coś dla miłośników wina. Wine bar Klub Wino przygotował degustację komentowaną „Francja kontra Włochy”, którą poprowadzi Tomasz Prange-Barczyński. Są jeszcze miejsca na drugi termin tego wydarzenia. Na restauratorów czeka zaś szkolenie „Styl wina, a dobór potraw” z Przemysławem Tumiłowiczem z Wine Direct oraz bezpłatne szkolenie z marketingu dla gastronomii, które poprowadzi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi.

Kolacja szabasowa z Malką Kafką w Tel Aviv Urban Food

Szczególnie intensywny będzie koniec tygodnia. W piątek, 21 września w restauracji Tel Aviv Urban Food odbędzie się wyjątkowa kolacja szabasowa z Malką Kafką. Będziecie mogli poznać tę ceremonią i spróbować tradycyjnych dań przygotowanych przez Igora Owczarka. Natomiast ekipy restauracji Lokal i Gastromachiny zapraszają na Steak Night, czyli grillową koopertywę, w ramach której na wielkim grillu w podwórku Lokalu szefowie kuchni przyrządzą steki, burgery, dania wegańskie, a nawet żabie udka.

Warsztaty kawowe w Owoce i Warzywa

W niedzielę, 23 września będziecie mieli okazję nauczyć się parzyć kawę idealną we własnym domu. Na warsztaty „Jedno ziarno – różne kawy”, które poprowadzi Michał Sobolewski zapraszają oczywiście Owoce i Warzywa. A jeśli będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, to koniecznie wybierzcie się z dziećmi na warsztaty „Łódzka tabliczka czekolady” do Manufaktury Czekolady przy Piotrkowskiej 217.

Pełne festiwalowe menu oraz listę wszystkich wydarzeń towarzyszących znajdziecie na http://festiwal.jemywlodzi.pl/

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...