Przed nami ósma edycja Łódź Street Food Festival

Nadchodzący weekend wielu łódzkim smakoszom upłynie wśród przysmaków jedzenia ulicznego. Przed name kolejna, ósma już edycja Łódź Street Food Festivalu, która odbędzie się pod hasłem “Jedz i gotuj”.

W sobotę na terenie podwórka przy Piotrkowskiej 217 ruszy ósma edycja Łódź Street Food Festival, która potrwa do niedzielnego wieczora. Impreza promująca jedzenie uliczne na dobre wpisała się w łódzki krajobraz kulinarny. Z edycji na edycję festiwal rozrasta się i przyciąga coraz więcej wystawców i gości. Nie inaczej będzie i tym razem. Do Łodzi zjedzie rekordowa liczba food trucków, a dołączą do nich jak zawsze restauracje i aktywiści kulinarni. Tym razem ŁSFF poświęcony będzie jednak nei tylko jedzeniu, ale również gotowaniu.

Przed nami ósma edycja Łódź Street Food Festival

Pierwszego dnia festiwalu odbędą się warsztaty kulinarne pod hasłem Cztery Smaki Łodzi. Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk zaprosi uczestników w podróż drogą kulinarnego dziedzictwa naszego miasta. Pokaże między innymi, w jaki sposób, używając odpowiednich przypraw i ziół, wydobyć głębię smaków z przygotowywanych potraw. Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Przed nami ósma edycja Łódź Street Food Festival

Również w sobotę odbędą się wyjątkowe pokazy live cooking, czyli gotowania na żywo, w trakcie których widzowie poznają tajemnice kuchni królewskiej. Eksperci kulinarni Jerzy Poznański i Andrzej Pawlas będą odkrywać przepisy z najstarszej  książki kucharskiej „Compendium ferculorum albo zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. O godzinie 12.00 będzie można poznać recepturę pieczenia kaszy gryczanej po królewsku, a o 14.00 zobaczycie jak przygotować polski barszcz podawany z wędzoną rybą i przekonacie się, jak świetnie łączą się te pozornie niepasujące do siebie smaki. O godzinie 16.00 Poznański i Pawlas zaprezentują bardzo jesienną potrawę – gęś pieczoną z dynią, a na koniec, o godzinie 18.00 obejrzycie pokaz przygotowywania polewki rozmarynowej z figatellami, tukiem wołowym i rodzynkami. Jeśli chcecie dowiedzieć się, czym są figatelle musicie wybrać się na ten pokaz.

Przed nami ósma edycja Łódź Street Food Festival

To jednak nie koniec atrakcji tej edycji Łódź Street Food Festivalu. W ramach imprezy odbędą się też Mistrzostwa Burgerożerców, których zwycięzca zdobędzie prestiżowy tytuł Łódzkiego Burgerożercy. Zawody będą polegały na jedzeniu burgerów na czas i odbędą się w dwóch kategoriach wagowych: lekkiej, w której zawodnicy pochłoną burgery z kotletami o wadze 200 g i ciężkiej dla odważnych wojowników, którzy podejmą się pochłonięcia porcji wołowiny o wadze 600 g. Na zwycięzców czekają nagrody w postaci bonów na zakupy w Makro o wartości 300 zł w wadze lekkiej i 700 zł w wadze ciężkiej.

Przed nami ósma edycja Łódź Street Food Festival

 

Organizatorzy imprezy pamiętają też o najmłodszych gościach festiwalu. Obecny na imprezie Instytut Spraw Obywatelskich zorganizuje przy swoim namiocie Strefę Dziecka, w której najmłodsi będą mogli zrobić sobie zmywalne tatuaże ekologicznymi farbami, wziąć udział w warsztatach zdobienia ubrań czy też nauczyć się animacji poklatkowej. Przedstawiciele INSPRO opowiedzą też gościom festiwalu o swojej nowej kampanii „Wolne od Gmo? Chcę wiedzieć”.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...