Przed weekendem
Jeśli w nadchodzący weekend głodni jesteście kulinarnej wyprawy, przedstawiamy miejsca, które wprowadziły właśnie nowości do swej oferty. Najważniejsze jest jednak długo oczekiwane otwarcie pewnego słodkiego miejsca …
Na pewno najważniejszym wydarzeniem nadchodzącej soboty będzie otwarcie Pani Cupcake. Weronika Wierzchowska długo kazała czekać na swój lokal, ale w końcu babeczki zagoszczą w podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89. Już wkrótce spodziewajcie się relacji z otwarcia na Jemy w Łodzi – już nie możemy doczekać się tytułowych babeczek i muffin, a także obiecanych cake popsów i bezowych makaroników.
Nie jesteśmy przekonani, czy dobrym pomysłem jest poprawienie słodkich babeczek alkoholem, ale jeśli jesteście na tak, to warto wpaść do Affogato. Restauracja wraca do weekendowych promocji – tym razem na tapecie będzie wódka po barmańsku w cenie 6 zł. To podobnież łódzka specjalność, w której składzie (poza wódką) znajdziemy sok z cytryny, syrop cukrowy i szczyptę cynamonu.
Weekend to też ostatni moment, by załapać się na chrzanowe menu do Mebloteki Yellow. Tym razem w ofercie zupa ziemniaczano-porowa z chrzanem, grillowane krewetki z sosem koktajlowo-chrzanowym, kanapka z indykiem, zielonym ogórkiem i chrzanem, tortilla z wędliną sojową papryką i żurawinowym chrzanem, mini sałatka z szynką i buraczkami oraz sałatka z łososia, ogórka kiszonego z sosem chrzanowo-żurawinowym (ceny dań wahają się w przedziale od 7 do 17 zł). A do tego gruszkowy lub jabłkowy cydr.
Zapowiada się pikantny weekend, po chrzanie czas wspomnieć o ostro doprawionym TABASCO® menu w Presto. Warzywna caponata, chilli con carne, a do tego pizza z czterema serami, ostrym salami i sosem. Do każdego dania mała buteleczka TABASCO® gratis.
Jeszcze na chwilę wróćmy do OFF Piotrkowska i jej najmłodszego dziecka – Drukarni Skład Wina & Chleba. Nowe propozycje zapowiadają się naprawdę interesująco: stek z polędwicy wołowej serwowany w sosie Diane na Brandy, stek z rostbefu wołowego podawany z krewetkami, grillowanym pomidorem i domowymi frytkami, a na deser angielski Eton Mess, czyli bita śmietana z bezą, tym razem podana z konfiturą z owoców leśnych.