fbpx

Przy wspólnym stole - kolacja degustacyjna

Uwielbiamy, gdy kucharze łączą siły i razem zapraszają do ucztowania. Najbliższa taka okazja już 8 czerwca.

Kolacja na sześć, a właściwe na dziesięć rąk, ponieważ tę wyjątkową degustację przygotowuje wspólnie trzech szefów kuchni i dwóch cukierników. Powidok będzie reprezentował Kamil Skrok, Cztery Ściany Oliwier Kowalczyk, a Filharmonię Smaku Jacek Stachurski. Mocno kibicujemy takim inicjatywom. Po pierwsze, ponieważ cenimy i bardzo lubimy kuchnię wszystkich panów. Po drugie, bo dają fajny przykład, iż lepiej się wspierać i dobrze bawić wspólnym gotowaniem, niż rywalizować i patrzeć sobie na ręce. Po trzecie – to fajna wymiana doświadczeń, na której skorzystają zarówno gotujący, jak i goście wydarzenia.

Przy wspólnym stole - kolacja degustacyjna

Czas przejść do szczegółów. Degustacja odbędzie się w sobotę 8 czerwca w restauracji Powidok przy Placu Wolności (tutaj możecie przeczytać nasz artykuł o tym miejscu). Do wyboru macie dwie godziny: 17.00 lub 20.30. Zarezerwujcie więcej czasu, bo do spróbowania będzie aż osiem dań. Wśród nich: łosoś gravlax w formie terriny z pudrem z pora, consommé z pomidorów i lodami szczypiorkowymi oraz filet z kaczki z buraczaną emulsją na demi glace autorstwa Kamila, galaretka z cielęciny z kwiatem czarnego bzu i karmazyn w zielonej kapuście ze szparagami Oliwiera, a do tego carpaccio z polędwicy wołowej z majonezem wasabi i miętus na purée z kalafiora, które przygotuje Jacek.

Przy wspólnym stole - kolacja degustacyjna

Dokładne opisy dań znajdziecie w wydarzeniu, podobnie jak szczegóły dotyczące deserów. Moje słodkie serduszko nie mogłoby o nich zapomnieć, szczególnie, jeśli za ich przygotowanie biorą się Oskar Wiewiórski i Jakub Włodarczyk, młodzi i wyjątkowo zdolni cukiernicy doceniani na ogólnopolskich konkursach. Oskar będzie miał dla gości marynowany rabarbar gotowany w soku malinowym, z sorbetem z maślanki i olejem z pestek dyni, Kuba postawił na sorbet z jabłka i selera naciowego podawany z pierożkiem z selera i Granny Smith i olejem z rzepaku. Przyznacie, że brzmi to bardzo, bardzo dobrze.

Przy wspólnym stole - kolacja degustacyjna
Jak się zapisać na wydarzenie? Osobiście, mailowo lub telefonicznie w restauracji (530-255-555, restauracja@powidok.lodz.pl). Ośmiodaniowa kolacja kosztuje 179 zł od osoby, dodatkowo płatna jest opcja z pairingiem win (99 zł osoby). Do zobaczenia w Powidoku, my będziemy na pewno.

Podobne posty

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...
Co było pierwsze – makaron czy kluska? Czym różnią się od siebie i gdzie zaczęło się całe to ...