Przygotowania do wiosennej edycji Restaurant Week
W kwietniu odbędzie się kolejna edycja wielkiego kulinarnego święta – Restaurant Week. Wydarzenie zawita do Łodzi po raz trzeci, a organizatorzy poszukują partnerów, którzy pomogą je uatrakcyjnić.
Restaurant Week, czyli festiwal najlepszych restauracji to wielka uczta dla wszystkich miłośników jedzenia. Impreza odbywa regularnie od 2014 roku. Dwie główne edycje organizowane są wiosną i jesienią, ale wydarzenie ma też tematyczne, weekendowe edycje. Te co prawda nie zawitały jeszcze do naszego miasta, ale łódzcy smakosze mogli już dwa razy odwiedzać lokale w ramach głównych wydań festiwalu.
Na czym polega Restaurant Week? Najlepsze restauracje z 14 polskich miast przygotowują specjalne, popisowe zestawy degustacyjne składające się z przystawki, dania głównego i deseru w promocyjnej cenie 39 zł. Goście dokonują rezerwacji za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl i mogą delektować się przygotowanymi przez szefów kuchni specjałami, a następnie recenzować je i oceniać. Na tej podstawie wybierane są najlepsze dania i restauracje festiwalu.
Pierwsza łódzka edycja wydarzenia odbyła się w kwietniu zeszłego roku i zgromadziła ponad 5 tysięcy gości. W kolejnej, jesiennej wzięło udział 28 restauracji, które odwiedziło blisko 7 tysięcy osób. Ta edycja przyniosła też Łodzi znaczące zwycięstwo – restauracja Cztery Ściany okazała się bezkonkurencyjna nie tylko w naszym mieście, ale również w całym kraju zdobywając tytuł najlepszej restauracji festiwalu.
Kolejna okazja do odwiedzenia najlepszych łódzkich lokali pojawi się już 21 kwietnia – wtedy ruszy wiosenna edycja Restaurant Week, która potrwa do 30 kwietnia. Nie możemy się doczekać, zwłaszcza, że kolejny raz będziemy miały przyjemność zostać ambasadorkami tego wydarzenia. Wkrótce poznamy listę restauracji, które tym razem zaproszą do siebie miłośników kuchni na najwyższym poziomie.
Organizatorzy poszukują obecnie partnerów zainteresowanych współpracą z RW. Festiwalowi towarzyszy zawsze szereg dodatkowych wydarzeń, jak degustacje, spotkania, pokazy i warsztaty. Jeśli chcielibyście pomóc w ich organizacji, zostać partnerem lub sponsorem czy też po prostu macie fajny pomysł związany z tematem kulinariów – piszcie na adres lodz@resturantweek.pl.