Ramen Festival 2019 – dziękujemy!
To było prawdziwe, ramenowe szaleństwo! Czwarta edycja Ramen Festivalu zakończyła się w niedzielę i była rekordowa w historii wydarzenia.
10 dni, 15 restauracji, 18 festiwalowych ramenów, tysiące gości z Łodzi i innych miast i tysiące porcji – tak w skrócie można podsumować tegoroczną edycję Ramen Festivalu. W ramnowych miskach pojawiło się wszystko – wołowina, wieprzowina, kurczaczki, pierożki, kaczki, dziczyzna, ciastka rybne, owoce morza, a nawet jabłka i rekin. Było pomysłowo, kreatywnie i pysznie. Było też wegańsko, bo łódzkie lokale kolejny raz pokazały, że ramen nie jest domeną mięsożerców.
W ramach festiwalu w studiu kulinarnym Book&Cook odbyły się warsztaty „Ramenowe opowieści by Snecz”, w trakcie których Bartosz Snecz Dębski zdradził sekrety przyrządzania świetnego ramenu w domu. przez cały czas trwania imprezy mogliście też wziąć udział w konkursach, w których do wygrania były zestawy azjatyckich produktów od Kuchni Świata i książki „Ramen – zupa szczęścia i miłości” od wydawnictwa Prószyński i S-ka.
To była naprawdę rekordowa edycja imprezy. Zainteresowanie festiwalowymi ramenami przerosło nasze oczekiwania. Wiemy, że niektórym z was nie udało się spróbować wszystkich ramenów, jakich spróbować chcieliście – zwłaszcza w pierwszy weekend Ramen Festivalu. Uwierzcie nam, że ani my ani restauracje nie spodziewaliśmy się aż tak gigantycznego zainteresowania wydarzeniem. Ze swojej strony zrobimy, co w naszej mocy, żeby w przyszłym roku ramenów wystarczyło dla każdego.
Ogromnie, z całego serca dziękujemy wam wszystkim za udział w tym wydarzeniu. To, że Łódź kocha ramen nie pozostawia żadnych wątpliwości. Jesteście naprawdę niesamowici! Dziękujemy też wszystkim festiwalowym restauracjom za przygotowanie świetnych ramenowych propozycji. Ogromne podziękowania również dla Łódzkiego Centrum Wydarzeń za nieocenioną pomoc w organizacji wydarzenia oraz dla naszego partnera, firmy Kuchnie Świata, która jest z nami od pierwszej edycji imprezy.
A teraz wieści, na które czekało wielu z was – pora na rozwiązanie ramenowych konkursów. Jak zwykle stanęliście na wysokości zadania, co oznacza, że zafundowaliście nam niezłą zgryzotę z wytypowaniem zwycięzców. Liczba fantastycznych zgłoszeń, które otrzymaliśmy była ogromna i (chociaż brzmi to jak frazes) najchętniej rozdałybyśmy całe kontenery nagród. Musiałyśmy jednak być dzielne i wybrać czterech laureatów.
KONKURS FOTOGRAFICZNY
Zestaw azjatyckich produktów do przygotowania ramenu zgarnia Gosia Parysz (Insta: @paryszka) za to cudowne zdjęcie czystej, ramenowej rozkoszy 🙂
KONKURS KSIĄŻKOWY
Książki „Ramen – zupa szczęścia i miłości” trafiają do: Klaudii Koman za piękną historię miłosną z ramenem w roli głównej, Michała Durysa za tatuaż, który o miłości do ramenu mówi wszystko i do Dominiki Czapskiej za obietnicę weganizowania ramenów żeby mogli się nimi cieszyć wszyscy.