Ramen Festival 2019 rusza już w piątek!

Listopad w Łodzi kolejny raz będzie stał pod znakiem ramenu, który zagości na stołach łódzkich restauracji w ramach ruszającego w najbliższy piątek Ramen Festivalu. Poznajcie jego uczestników i ich popisowe dania.

Chociaż ramen kojarzy się przede wszystkim z miską gorącej, aromatycznej zupy, to podstawą dania, od którego bierze ono swoją nazwę jest specjalny makaron. Długie, sprężyste i pyszne noodle można podawać na mnóstwo sposobów – w wywarach wieprzowych, wołowych, drobiowych i warzywnych, z różnymi dodatkami i tare, czyli bazą smakową przyrządzaną z japońskich sosów, past i przypraw. Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów na ramen, a to daje wielkie pole do popisu. Nic zatem dziwnego, że danie od lat cieszy się niesłabnąca popularnością na całym świecie.

Ramen Festival 2019 rusza już w piątek!

O tym jak bardzo pokochali je łodzianie i szefowie kuchni łódzkich restauracji będzie można przekonać się już wkrótce. W piątek, 15 listopada ruszy bowiem czwarta edycja Ramen Festivalu – imprezy kulinarnej w całości poświęconej japońskiemu przysmakowi, która potrwa do 24 listopada. Szefowie kuchni 15 łódzkich restauracji przygotowali z tej okazji swoje autorskie, popisowe wersje ramenu, a wy będziecie mieli aż 10 dni żeby spróbować ich wszystkich.

wege ramen

Festiwal organizujemy wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń, a naszym partnerem jest firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu. Oprócz festiwalowych ramenów na uczestników wydarzenia czekają dodatkowe atrakcje. W studiu kulinarnym Book&Cook odbędą się warsztaty, których uczestnicy nauczą się samodzielnie gotować ramen. Czekają też dwa konkursy – w jednym do wygrania będzie zestaw japońskich produktów od Kuchni Świata, a w drugim książki „Ramen – zupa szczęścia i miłości” wydawnictwa Prószyński i S-ka. Ogłosimy je już niebawem.

Zestaw od Kuchni Świata do wygrania w konkursie

Ale Ramen Festival to przede wszystkim uczta dla łódzkich smakoszy. W Japonii i na świecie ramen przygotowywany jest na setki sposobów, a my po raz kolejny sprawdzimy, jak to danie zainspiruje łódzkich szefów kuchni. W restauracjach pojawią się rameny wołowe, wieprzowe i drobiowe, a także mniej klasyczne – z owocami morza, kaczką, dzikiem, a nawet z rekinem. Będą azjatyckie grzyby, warzywa i pierożki. Nie zabraknie też propozycji wegetariańskich i wegańskich – przygotują je cztery festiwalowe lokale.

Możecie odwiedzać restauracje i próbować ramenów od 15 do 24 listopada. Wszystkie festiwalowe informacje znajdziecie na Facebooku.

Oto lokale, które biorą udział w festiwalu:

Hashtag Sushi (Piotrkowska 113/115, Zgierska 69, Rentowna 19)

Festiwalowy ramen Hashtag Sushi
Festiwalowy ramen Hashtag Sushi

Mięso z rekina, jajko, narutomaki, kiełki mung, pak choy, papryczka chili, szczypiorek, marchewka, makaron.
Cena: 33 zł (666 ml) – dostępny na miejscu i w dostawie. Zamów na www.hashtagsushi.pl

House Of Sushi (Piotrkowska 89)

Ramen House of sushi

Ramen Ushi Hoho – ramen wołowy z polikami wołowymi, edamame, kukurydzą, porem i porto.
Cena: 29 zł

Kaminari Sushi (Piotrkowska 79)

Festiwalowy ramen Kaminari Sushi

Duck ramen – intensywny bulion na bazie długo gotowanych kaczek i palonych warzyw. W dwóch wersjach: z dodatkiem sosu sojowego lub tare na bazie sezamu. Nasze dodatki to mięso z kaczki ze świeżą kolendrą i chilli w tempurze, szczypior, kukurydza, marynowane jajko, nori i marchewka.
Cena 30 zł

No To Sushi (Sienkiewicza 115)

Festiwalowy ramen NoTo sushi

MORI RAMEN, co oznacza „leśny ramen” z korzennym bulionem wołowym, ręcznie robionym makaronem, brzuchem chashu z dzika, jajkiem ajitsuke, ręcznie lepionym pierożkiem grzybowo-warzywnym i chipsem z jarmużu.
Cena: 26 zł (wywar 400 ml + dodatki 280 g)

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)

Festiwalowy ramen w Pawilonie
Festiwalowy ramen w Pawilonie

Chicken Ramen – wywar drobiowy, filet z kurczaka, karagge z kurczaka, pieczony brzuch wieprzowy w sosie tonkatsu, makaron ramen, kiełki fasoli mung, jajko marynowane, por w panko, chilli, szczypior, pak choy, nori, chipsy ryżowe.
Cena: 35 zł

Sendai Sushi (Piotrowska 209)

Festiwalowy ramen Sendai Sushi

Pork Loin Tonkotsu Ramen – delikatny wywar drobiowo – wieprzowy z pieczonym schabem w sosie z czarnego pieprzu.
Cena: 22 zł 

Sushi Smaki Centrum (Kościuszki 93)

Festiwalowy Ramen Sushi Smaki

Ramen Woowoowy – bulion wołowy, flambirowane, szarpane poliki wołowe,  grilowana, krwista polędwica wołowa, makaron, jajko, szczypiorek, grzyby mun, marynowane pędy bambusa, cebula, czosnek, kapusta pak choi, kiełki słonecznika, jagody goji.
Cena: 26 zł (500ml)

SUSHI W DŁOŃ handroll & more (Kościuszki 22)

Festiwalowy ramen Sushi w Dłoń
Festiwalowy ramen Sushi w Dłoń

Kimchi Apple duck ramen – kaczka z grilla, kimchi , sofrito, szara reneta, rukola.
Cena: 31 zł (700 ml)

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Festiwalowy ramen Szpulka

Ramen wołowy – wywar z trzech mięs z kawałkami sezonowanego antrykotu, miso, kimchi, sosem rybny, nori, makaronem i marynowanymi grzybami shitake.
Cena: 32 zł

Ramen z owocami morza – aromatyczny wywar z dodatkiem muli, krewetek, kalmarów, zielonego curry, ajvaru, mleka kokosowego, nori, limonki i szczypioru.
Cena: 34 zł

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Festiwalowy ramen Tabu Sushi
Festiwalowy ramen Tabu Sushi

Hakata Ramen – bulion wieprzowy# marynowany brzuch wieprzowy w koreańskim bbq# shitake# shimeji# chips z boczku # prażynka ryżowa# jajko marynowane w sosie sojowym podwędzanym# kiełki fasoli mung# pak choi# własny makaron ramen# edamame# nori z wasabi# chilli# szczypior#
Cena: 35 zł (700 g)

Umamitu by papuvege (Traugutta 9)

Festiwalowy ramen Umamitu by Papuvege

Karē rāmen (wegański) – połączenie dwóch japońskich comfort foodów – sosu karē i ramenu. Wybitnie kremowy, gęsty i aromatyczny, idealnie oblepia każdą kluseczkę, dając uczucie błogości w brzuszku. Wypchany umami po brzegi miski. Na górze ląduje pieczona dynia, kanpyō, blanszowane kiełki mung, olej sezamowy, olej chilli, szczypiorek i nori. To jest lek na jesienne zimno, depresje, smutek i suplement poprawiający jakość życia w listopadzie. Ramen jest wegański.
Cena: 34 zł

Veranda (Piotrkowska 77)

Festiwalowy ramen Veranda

Ramen wołowy – rostbef, makaron, jajko w koszulce, chilli, pak choi, marynowany imbir.
Cena: 26 zł (500 ml)

Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska w Łodzi (Rynek  Manufaktury)

Festiwalowy ramen restauracji Zielona

Pumpkin miso ramen (wegański) – esencjonalny bulion na bazie pieczonych warzyw, grzybów i karmelizowanej dyni, podkręcony pastą miso i tahini, sosem sojowym i srirachą. Serwowany z makaronem, wędzonym sejtanem, dynią, kapustą pekińską, grzybami shiitake i mun, szczypiorkiem i sezamem.
Cena: 28 zł (650 g / 500 ml)

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Festiwalowy ramen - Zielony Chrzan

VEGE „TONKOTSU” (wegetariański lub mięsny) ramen wegetariański z dostępną opcją mięsną. Inspiracją był najpopularniejszy japoński rodzaj ramenu, czyli tonkotsu, jednak szef kuchni postanowił zrezygnować z kości wieprzowych i stworzyć pełną umami wegetariańską alternatywę to tej klasyki. Ideą było osiągnięcie podobieństwa smakowego oraz wizualnego, a zarazem elementu, który zaskoczy naszych gości.

Wywar: Mocne japońskie grzybowe vege dashi, Tare: sos sojowy, czosnek, imbir, słodkie miso, ucierany biały, pieprz, nerigoma, Makaron: alkaliczny Ramen, Dodatki: pieczony pomidor, menma, jajko ajitsuke, marynowane shitake, japoński musztardoweic, „mięso sojowe” w słodkiej marynacie na bazie śliwek (wersja wegetariańska) albo duszony brzuch wieprzowy „kakuni” (wersja mięsna)

Cena: 29 zł

Zjadliwości. Kuchnia roślinna. (Piotrkowska 102 A)

Festiwalowy ramen - Zjadliwości

I MISO YOU (wegański) – do aromatycznego, rozgrzewającego bulionu roślinnego z miso, paloną cebulą i orzechami laskowymi, oprócz grillowanej gruszki, wpadły kiszone buraki, owiana dymem pieczarka portobello, wędzony tempeh i rukola. Ramen jest wegański.
Cena: 28 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...