fbpx

Już w piątek, 5 listopada rusza piąta edycja Ramen Festival – wielkiego święta ramenu. 35 restauracji z Łodzi, Pabianic, Aleksnadrowa Łódzkiego i Zgierza przygotuje 26 specjalnych, popisowych ramenów, a imprezie towarzyszą też wydarzenia dodatkowe.

Przez 10 listopadowych dni, od 5 do 14 listopada w Łodzi królował będzie ramen. Podczas Ramen Festival 2021 będziemy rozgrzewać się wielkimi michami jednego z najpopularniejszych dań z Japonii. Festiwal organizowany jest przez portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń. Głównym partnerem wydarzenia jest firma Bodfood Farutex i sklep azjanatalerzu.pl, a partnerami firma Pro-Gastro, aplikacja E-catering i Paper Craft.

Nagroda w festiwalowym konkursie – ręcznie wykonana praca Oli i Witolda z Paper Craft

Co tym razem przygotowały restauracje? Obok świetnych, klasycznych ramenów pojawią się też kreatywne interpretacje tego dania. Będzie zdekonstruowany ramen w formie burgera, ramen inspirowany kuchnią hiszpańską z chorizo, krewetkami i pomidorami oraz pierwszy w historii festiwalu mazemen, czyli danie, w którym makaron podaje się nie w zupie, a w niewielkiej ilości aromatycznego sosu. Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić bobowinę, pastrami, dziczyznę czy sezonową dynię, po którą sięgnęły aż 4 miejsca. Nie zabraknie też propozycji wegańskich – podczas festiwalu będzie można spróbować aż 8 roślinnych ramenów.

Zestaw produktów do samodzielnego przygotowania ramenu od sklepu azjanatalerzu.pl, który będzie można wygrać w festiwalowym konkursie.

Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. We wtorek 9 listopada Ramenownia (Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu. Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji. 11 listopada restauracja Umamitu organizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu przygotowany przez firmę Bidfood Farutex i sklep azjatelerzu.pl, który możecie też zamówić TUTAJ.

Warsztaty ramenowe w Book&Cook - fot. Jakub Woźniak
W studiu Book&Cook odbędą się warsztaty ramenowe z Bartkiem Sneczem Dębskim – fot. Jakub Woźniak

Na tym nie koniec – w niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski. Po raz pierwszy uczestnicy przygotują całe danie samodzielnie, włącznie z makaronem. Portal Jemy w Łodzi ma dla gości restauracji jeszcze jedną niespodziankę. Będzie to konkurs, w którym nagrodą jest wyjątkowa praca Oli i Witolda z Paper Craft. To wycinany laserowo z papieru i ręcznie sklejany obraz z japońskim motywem kwiatów wiśni.

Mapa festiwalowych lokali:

Lista festiwalowych lokali i ramenów:

All Star Restaurant & Cocktail Bar (Piotrkowska 217)

Butaniku Ramen – bulion na palonych kościach i warzywach, jajko, kulki pull&pork w panko, wakame, shimeji, kapusta marynowana, makaron ramen, olej sezamowy, szczypior, imbir

Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)

Shokubutsu Ramen (wegański) 🌿 – bulion na opiekanych warzywach, miso, mleko sojowe, tahini, shiitake, opalane pomidorki koktajlowe, wędzone tofu, makaron ramen, kolendra, imbir, olej sezamowy

Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)

Dziki Sum (Pabianicka 198)

Kto spotyka w lesie dzika… – intensywny bulion z dzika wysycony imbirową nutą i duchem ginu, przypieczętowany charakterem papryki chipotle. Na jego hebanowej powierzchni zaś rolada z odyńca i suszonych owoców okraszona polskimi szlachetnymi grzybami leśnymi smażonymi na maśle w towarzystwie fasoli szparagowej, palonych cytrusów, czerwonej cebuli, pomidorów paprykowych oraz kiełków buraka i natki pietruszki

Restauracja działa tylko na wynosy i w dostawie i będzie zamknięta 11 listopada.

Cena: 34 zł (700 g)

Fame Sushi (Telimeny 8)

Paitan ramen na wywarze drobiowym z dodatkiem makaronu, glazurowanego brzucha chashu oraz toppingiem w postaci grillowanej kukurydzy, marynowanego jajka, fasoli edamame, szczypiorku i warzyw

Cena: 32 zł (500 ml)

Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)

Ramen wołowy – żebro wołowe, makaron alkaliczny, jajko, szczypior, grzyby shiitake, grzyby shimeji, marchew, kiełki fasoli mung, pak choi, marynowana rzepa

Cena: 20 zł (450 g) | 38 zł (900 g)

Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

Aki No Miso Ramen – kremowy bulion miso, szarpana wieprzowina w sosie hoisin, spring rollsy z dynią, smażone portobello, olej chili

Cena: 36 zł (800 g)

Hashtag Sushi (Centrum, Teofilów, Bałuty, Retkinia, Górna)

Ramen pomidorowy z  pastrami wołowym – ramen przygotowany na wywarze warzywno-wołowym z pomidorami, smażonym pastrami wołowym, grzybkami shitake, podany z pak choy, jajkiem, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung, makaronem ramen

Cena: 34 zł (600 g)

Wegański ramen grzybowy 🌿 – ramen przygotowany na wywarze z opalanych na grillu warzyw z orientalnymi grzybami podawany z pak choy, panierowanym wędzonym tofu, paseczkami nori, makaronem ramen

Cena: 33 zł (600 g)

Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)

Curry Ramen – bulion na bazie wołowiny, wzbogacony o tare limecurry, makaron alkaliczny, boczek chashu, jajo ajitsuke tamago, grzyby shitake, marynowane grzyby shimeji, czerwona cebula, edamame, liście pak choi, ostra papryka, kolendra, olej chili, kiełki pora, limonka

Cena: 34 zł (350 ml bulionu + dodatki)

Hot Sushi & Wok (Tymienieckiego 25A)

Naruto Ramen – bulion z pieczoną wieprzowiną, smażonymi grzybami mun, marynowanym jajkiem, nori, naruto maki podany z makaronem ramen

Cena: 35 zł (600 ml)

House of Sushi (Piotrkowska 89, Pomorska 602)

Aki no Rāmen – wędzona wołowina, grillowany oscypek, grzyby leśne, mini papryczki Gocce, konfitura z cebuli, marynowane jajko, makaron

Cena: 36 zł (800 ml)

Kaminari Sushi (Piotrkowska 79)

Pinattsu Ramen – bulion wołowo-drobiowy, tare z orzechów arachidowych i sezamu, szarpaną wieprzowiną, chipsami z bekonu, czosnkiem, szpinakiem, grzybami shimeji, kiełkami fasoli mung

Cena: 37 zł (700 ml)

Las Tablas Tapas Bar (Piotrkowska 89)

Supein Ramen – ramen w wersji hiszpańskiej tworzony przy współpracy z Bartoszem Golińskim z House of Sushi – chorizo, krewetki, karczochy, pomidory, ser Manchego

Cena: 34 zł (800 ml)

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Gyokotsu Shoyu – alkaliczny makaron własnej produkcji, klarowny bulion wołowo-drobiowy, shoyu tare na bazie 4 sosów sojowych, olej chi-negi, szarpana wieprzowina, szczypior, menma, szpinak, narutomak, 1/2 jajka

Cena: 36 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)

Hokkaido Vegan Miso 🌿 – wegański alkaliczny makaron własnej produkcji, kremowy bulion na bazie warzyw i grzybów, miso tare, puree dyniowe, pieczona dynia, szczypior, czerwona cebulka, menma, nitki chilli

Cena: 34 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)

Sendai Sushi (Monopolis)

Spice salmon matcha ramen – wywar krewetkowo-warzywny z dodatkiem trawy cytrynowej i zielonej herbaty, makaron, grillowany łosoś marynowany w paście miso z chili, tare: pasta z herbaty matcha, pasta z prażonego sezamu, olej z palonego czosnku. Topping: grillowany łosoś, grillowana brukselka, prażone pestki dyni, wędzona sól, szczypior, nori AOSA

Cena: 28 zł (450 g)

Sushi Kushi (Aleksandrów Łódzki, Pabianice, Retkinia, Teofilów, Górna, Śródmieście, Bałuty, Widzew)

Tantanmen vegan 🌿 – wegański bulion na bazie ucieranego sezamu z bobowiną (vege mięso), makaronem ramen, piklami z musztardowca, szczypiorem, nitkami chili, pak choi oraz olejem chili
*opcjonalnie z jajkiem nitamago

Cena: 30 zł

Sushi Smaki (Kościuszki 93)

Smaki Ramen Burger – w tym roku przedstawiany Ramen Burger, który jest dekonstrukcją zupy Ramen. Bułka z makaronu, mięso z dzika, sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor suszony, sos majo – miso i musztarda kizami, całość podana z żółtkiem, wywarem wołowym, grzybkami marynowanymi i ogórkiem piklowanym.

Cena: 22 zł

Sushi Smaki (Gołębia 53, Zgierz)

Duck & Fruits Ramen – esencjonalny wywar wołowo-grzybowy z nutą przypraw korzennych, podawany z piersią kaczki na różowo, marynowanym żółtkiem, karmelizowaną gruszką nashi, orzechami nerkowca, skórką pomarańczy, menmą oraz szczypiorkiem

Cena: 29 zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Bulion z 4 mięs, tara sojowa z miodem i oliwą sezamową, długo pieczone żebro wieprzowe, jajko, kapusta pak choi, chili, szczypior

Cena: 36 zł (750 ml)

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Caricari Buta Bara Mazemen, czyli ramen z chrupiącym wieprzowym brzuchem. Mazemen to jeden z 3 sposobów podawania ramenu. Maze – mieszać, mieszany, men – makaron. Ten rodzaj ramenu charakteryzuje się mocno zredukowanym sosem z bogatą gamą dodatków, w którym mieszamy  nasz własnoręcznie robiony makaron i chrupiący wieprzowy brzuch

Cena: 39 zł (470 g)

Umamitu (Traugutta 9)

Curry Temomi Katsu 🌿 – kremowy bulion na bazie japońskiego curry, bakłażan katsu, kwaśna czerwona kapusta, szczypior, nori, olej z palonego czosnku

Cena: 35,90 zł (ok. 450 g)

Yellow (Kościuszki 80/82)

Ramen „Grzaniec” 🌿 – rozgrzewający korzenny bulion z pieczoną dynią, makaronem alkalicznym, orzechową nutą i szarpaną seitaniną

Cena: 30 zł (ok. 500 ml z dodatkami)

Zielona (Rynek Manufaktury)

Vege Shoyu Ramen 🌿 – wegańska wariacja na temat ramenu. Miska przyjemnie rozgrzewającego bulionu z pieczonych warzyw, sprężystego makaronu oraz dodatków takich jak pieczone tofu, grzyby shitake, shimeji oraz mun, nori, pędy bambusa, kapusta pak choi oraz dymka

Cena: 35 zł (400 ml)

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Tori paitan codfish – bulion drobiowy, tare shio na dwóch rodzajach soli morskiej, konbu, katsuobushi, grzybach shitake i suszonych sardynkach, grillowana polędwica z dorsza marynowana w miso, kurczak sous vide marynowany w gochujang, czerwona cebula, szczypior, naruto, jajko, mizuna, olej kurczakowo-krewetkowy

Cena: 35 zł (800 g | dodatkowa ostra pasta 3 zł)

Zjadliwości (Piotrkowska 102A)

Addio Pomidory 🌿 – miso, suszone pomidory, orzechy włoskie, makaron alkaliczny, bulion: trawa cytrynowa, kaffir, pomidory, kiszony pomidor, por, wędzony tempeh, grillowana kukurydza, dynia betty blue, puder z pomidorów, śmietana kokosowa, bazylia tajska Cena: 36 zł (500 ml)

Podobne posty

Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy ...
Bardzo kibicujemy miejscom, które wnoszą do łódzkiego gastro zupełnie nową jakość. Taka jest właśnie ...
W niedawno otwartym bistro liczy się prostota i lokalne, sprawdzone składniki. Co ważne, fajne ...