fbpx

Już w piątek, 5 listopada rusza piąta edycja Ramen Festival – wielkiego święta ramenu. 35 restauracji z Łodzi, Pabianic, Aleksnadrowa Łódzkiego i Zgierza przygotuje 26 specjalnych, popisowych ramenów, a imprezie towarzyszą też wydarzenia dodatkowe.

Przez 10 listopadowych dni, od 5 do 14 listopada w Łodzi królował będzie ramen. Podczas Ramen Festival 2021 będziemy rozgrzewać się wielkimi michami jednego z najpopularniejszych dań z Japonii. Festiwal organizowany jest przez portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń. Głównym partnerem wydarzenia jest firma Bodfood Farutex i sklep azjanatalerzu.pl, a partnerami firma Pro-Gastro, aplikacja E-catering i Paper Craft.

Nagroda w festiwalowym konkursie – ręcznie wykonana praca Oli i Witolda z Paper Craft

Co tym razem przygotowały restauracje? Obok świetnych, klasycznych ramenów pojawią się też kreatywne interpretacje tego dania. Będzie zdekonstruowany ramen w formie burgera, ramen inspirowany kuchnią hiszpańską z chorizo, krewetkami i pomidorami oraz pierwszy w historii festiwalu mazemen, czyli danie, w którym makaron podaje się nie w zupie, a w niewielkiej ilości aromatycznego sosu. Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić bobowinę, pastrami, dziczyznę czy sezonową dynię, po którą sięgnęły aż 4 miejsca. Nie zabraknie też propozycji wegańskich – podczas festiwalu będzie można spróbować aż 8 roślinnych ramenów.

Zestaw produktów do samodzielnego przygotowania ramenu od sklepu azjanatalerzu.pl, który będzie można wygrać w festiwalowym konkursie.

Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. We wtorek 9 listopada Ramenownia (Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu. Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji. 11 listopada restauracja Umamitu organizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu przygotowany przez firmę Bidfood Farutex i sklep azjatelerzu.pl, który możecie też zamówić TUTAJ.

Warsztaty ramenowe w Book&Cook - fot. Jakub Woźniak
W studiu Book&Cook odbędą się warsztaty ramenowe z Bartkiem Sneczem Dębskim – fot. Jakub Woźniak

Na tym nie koniec – w niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski. Po raz pierwszy uczestnicy przygotują całe danie samodzielnie, włącznie z makaronem. Portal Jemy w Łodzi ma dla gości restauracji jeszcze jedną niespodziankę. Będzie to konkurs, w którym nagrodą jest wyjątkowa praca Oli i Witolda z Paper Craft. To wycinany laserowo z papieru i ręcznie sklejany obraz z japońskim motywem kwiatów wiśni.

Mapa festiwalowych lokali:

Lista festiwalowych lokali i ramenów:

All Star Restaurant & Cocktail Bar (Piotrkowska 217)

Butaniku Ramen – bulion na palonych kościach i warzywach, jajko, kulki pull&pork w panko, wakame, shimeji, kapusta marynowana, makaron ramen, olej sezamowy, szczypior, imbir

Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)

Shokubutsu Ramen (wegański) 🌿 – bulion na opiekanych warzywach, miso, mleko sojowe, tahini, shiitake, opalane pomidorki koktajlowe, wędzone tofu, makaron ramen, kolendra, imbir, olej sezamowy

Cena: 36 zł (300 ml bulionu + dodatki)

Dziki Sum (Pabianicka 198)

Kto spotyka w lesie dzika… – intensywny bulion z dzika wysycony imbirową nutą i duchem ginu, przypieczętowany charakterem papryki chipotle. Na jego hebanowej powierzchni zaś rolada z odyńca i suszonych owoców okraszona polskimi szlachetnymi grzybami leśnymi smażonymi na maśle w towarzystwie fasoli szparagowej, palonych cytrusów, czerwonej cebuli, pomidorów paprykowych oraz kiełków buraka i natki pietruszki

Restauracja działa tylko na wynosy i w dostawie i będzie zamknięta 11 listopada.

Cena: 34 zł (700 g)

Fame Sushi (Telimeny 8)

Paitan ramen na wywarze drobiowym z dodatkiem makaronu, glazurowanego brzucha chashu oraz toppingiem w postaci grillowanej kukurydzy, marynowanego jajka, fasoli edamame, szczypiorku i warzyw

Cena: 32 zł (500 ml)

Galante (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)

Ramen wołowy – żebro wołowe, makaron alkaliczny, jajko, szczypior, grzyby shiitake, grzyby shimeji, marchew, kiełki fasoli mung, pak choi, marynowana rzepa

Cena: 20 zł (450 g) | 38 zł (900 g)

Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

Aki No Miso Ramen – kremowy bulion miso, szarpana wieprzowina w sosie hoisin, spring rollsy z dynią, smażone portobello, olej chili

Cena: 36 zł (800 g)

Hashtag Sushi (Centrum, Teofilów, Bałuty, Retkinia, Górna)

Ramen pomidorowy z  pastrami wołowym – ramen przygotowany na wywarze warzywno-wołowym z pomidorami, smażonym pastrami wołowym, grzybkami shitake, podany z pak choy, jajkiem, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung, makaronem ramen

Cena: 34 zł (600 g)

Wegański ramen grzybowy 🌿 – ramen przygotowany na wywarze z opalanych na grillu warzyw z orientalnymi grzybami podawany z pak choy, panierowanym wędzonym tofu, paseczkami nori, makaronem ramen

Cena: 33 zł (600 g)

Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)

Curry Ramen – bulion na bazie wołowiny, wzbogacony o tare limecurry, makaron alkaliczny, boczek chashu, jajo ajitsuke tamago, grzyby shitake, marynowane grzyby shimeji, czerwona cebula, edamame, liście pak choi, ostra papryka, kolendra, olej chili, kiełki pora, limonka

Cena: 34 zł (350 ml bulionu + dodatki)

Hot Sushi & Wok (Tymienieckiego 25A)

Naruto Ramen – bulion z pieczoną wieprzowiną, smażonymi grzybami mun, marynowanym jajkiem, nori, naruto maki podany z makaronem ramen

Cena: 35 zł (600 ml)

House of Sushi (Piotrkowska 89, Pomorska 602)

Aki no Rāmen – wędzona wołowina, grillowany oscypek, grzyby leśne, mini papryczki Gocce, konfitura z cebuli, marynowane jajko, makaron

Cena: 36 zł (800 ml)

Kaminari Sushi (Piotrkowska 79)

Pinattsu Ramen – bulion wołowo-drobiowy, tare z orzechów arachidowych i sezamu, szarpaną wieprzowiną, chipsami z bekonu, czosnkiem, szpinakiem, grzybami shimeji, kiełkami fasoli mung

Cena: 37 zł (700 ml)

Las Tablas Tapas Bar (Piotrkowska 89)

Supein Ramen – ramen w wersji hiszpańskiej tworzony przy współpracy z Bartoszem Golińskim z House of Sushi – chorizo, krewetki, karczochy, pomidory, ser Manchego

Cena: 34 zł (800 ml)

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Gyokotsu Shoyu – alkaliczny makaron własnej produkcji, klarowny bulion wołowo-drobiowy, shoyu tare na bazie 4 sosów sojowych, olej chi-negi, szarpana wieprzowina, szczypior, menma, szpinak, narutomak, 1/2 jajka

Cena: 36 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)

Hokkaido Vegan Miso 🌿 – wegański alkaliczny makaron własnej produkcji, kremowy bulion na bazie warzyw i grzybów, miso tare, puree dyniowe, pieczona dynia, szczypior, czerwona cebulka, menma, nitki chilli

Cena: 34 zł (350 ml + 130 g makaronu + toppingi)

Sendai Sushi (Monopolis)

Spice salmon matcha ramen – wywar krewetkowo-warzywny z dodatkiem trawy cytrynowej i zielonej herbaty, makaron, grillowany łosoś marynowany w paście miso z chili, tare: pasta z herbaty matcha, pasta z prażonego sezamu, olej z palonego czosnku. Topping: grillowany łosoś, grillowana brukselka, prażone pestki dyni, wędzona sól, szczypior, nori AOSA

Cena: 28 zł (450 g)

Sushi Kushi (Aleksandrów Łódzki, Pabianice, Retkinia, Teofilów, Górna, Śródmieście, Bałuty, Widzew)

Tantanmen vegan 🌿 – wegański bulion na bazie ucieranego sezamu z bobowiną (vege mięso), makaronem ramen, piklami z musztardowca, szczypiorem, nitkami chili, pak choi oraz olejem chili
*opcjonalnie z jajkiem nitamago

Cena: 30 zł

Sushi Smaki (Kościuszki 93)

Smaki Ramen Burger – w tym roku przedstawiany Ramen Burger, który jest dekonstrukcją zupy Ramen. Bułka z makaronu, mięso z dzika, sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor suszony, sos majo – miso i musztarda kizami, całość podana z żółtkiem, wywarem wołowym, grzybkami marynowanymi i ogórkiem piklowanym.

Cena: 22 zł

Sushi Smaki (Gołębia 53, Zgierz)

Duck & Fruits Ramen – esencjonalny wywar wołowo-grzybowy z nutą przypraw korzennych, podawany z piersią kaczki na różowo, marynowanym żółtkiem, karmelizowaną gruszką nashi, orzechami nerkowca, skórką pomarańczy, menmą oraz szczypiorkiem

Cena: 29 zł

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Bulion z 4 mięs, tara sojowa z miodem i oliwą sezamową, długo pieczone żebro wieprzowe, jajko, kapusta pak choi, chili, szczypior

Cena: 36 zł (750 ml)

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Caricari Buta Bara Mazemen, czyli ramen z chrupiącym wieprzowym brzuchem. Mazemen to jeden z 3 sposobów podawania ramenu. Maze – mieszać, mieszany, men – makaron. Ten rodzaj ramenu charakteryzuje się mocno zredukowanym sosem z bogatą gamą dodatków, w którym mieszamy  nasz własnoręcznie robiony makaron i chrupiący wieprzowy brzuch

Cena: 39 zł (470 g)

Umamitu (Traugutta 9)

Curry Temomi Katsu 🌿 – kremowy bulion na bazie japońskiego curry, bakłażan katsu, kwaśna czerwona kapusta, szczypior, nori, olej z palonego czosnku

Cena: 35,90 zł (ok. 450 g)

Yellow (Kościuszki 80/82)

Ramen „Grzaniec” 🌿 – rozgrzewający korzenny bulion z pieczoną dynią, makaronem alkalicznym, orzechową nutą i szarpaną seitaniną

Cena: 30 zł (ok. 500 ml z dodatkami)

Zielona (Rynek Manufaktury)

Vege Shoyu Ramen 🌿 – wegańska wariacja na temat ramenu. Miska przyjemnie rozgrzewającego bulionu z pieczonych warzyw, sprężystego makaronu oraz dodatków takich jak pieczone tofu, grzyby shitake, shimeji oraz mun, nori, pędy bambusa, kapusta pak choi oraz dymka

Cena: 35 zł (400 ml)

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Tori paitan codfish – bulion drobiowy, tare shio na dwóch rodzajach soli morskiej, konbu, katsuobushi, grzybach shitake i suszonych sardynkach, grillowana polędwica z dorsza marynowana w miso, kurczak sous vide marynowany w gochujang, czerwona cebula, szczypior, naruto, jajko, mizuna, olej kurczakowo-krewetkowy

Cena: 35 zł (800 g | dodatkowa ostra pasta 3 zł)

Zjadliwości (Piotrkowska 102A)

Addio Pomidory 🌿 – miso, suszone pomidory, orzechy włoskie, makaron alkaliczny, bulion: trawa cytrynowa, kaffir, pomidory, kiszony pomidor, por, wędzony tempeh, grillowana kukurydza, dynia betty blue, puder z pomidorów, śmietana kokosowa, bazylia tajska Cena: 36 zł (500 ml)

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...