Ramen Festival zaczyna się już 4 listopada. Przez 10 dni oprócz próbowania ramenowych specjałów możecie wziąć udział w super wydarzeniach.

Festiwal odbędzie się w dniach 4 – 13 listopada, weźmie w nim udział ponad 20 lokali, które przygotują swoje festiwalowe rameny jakich nie znajdziecie w ich standardowym menu. W tegorocznej edycji wezmą udział także lokale ze Zgierza, Bełchatowa i Łasku. Zobaczycie, Ramen Festival jeszcze potrząśnie całą Polską! Ramenowy szlak restauracji wraz z ich daniami przedstawimy Wam w środę 2 listopada. Oczywiście podczas festiwalu, oprócz misek wypełnionych tą aromatyczną potrawą możecie liczyć na wydarzenia towarzyszące, które przygotowaliśmy dla Was wraz z Łódzkim Centrum Wydarzeń. 

Gotujemy ramen w Book&Cook

Naszą zabawę zaczynamy już drugiego dnia festiwalu. 5 listopada w studio Book&Cook odbędą się premierowe warsztaty nowego ramenu autorstwa Bartosza ‚Snecza’ Dębskiego. Ten ramen z pewnością zawróci Wam w głowach. Po pierwsze dlatego, że jest super aromatyczny, esencjonalny, rozgrzewający i absolutnie wciągający. Po drugie, ponieważ sami go przygotujecie – wywar, tare, olej i wszystkie dodatki – pod czujnym okiem Bartosza. Jest to miso ramen z mieloną wieprzowiną i shiitake, szpinakiem, marynowanymi kiełkami fasoli mung, jajkiem ajisuke, dymką, masłem i olejem czosnkowym. Brzmi niesamowicie. Gdyby słowa pachniały już teraz moglibyśmy zatracić się w jego aromacie. Umiejętność przygotowania takiego ramenu to naprawdę nie byle co! Dlatego nie zastanawiajcie się dłużej i już teraz zapisujcie się na warsztaty!

Miejsce: Studio Book&Cook 
Termin: 5 listopada (sobota) 2022, godz. 10.00
Cena: 150 zł
Zapisy: Kliknij tutaj

Japońska uczta z ramenem w roli głównej – Sendai Sushi&Ramen

Zapiszcie w kalendarzu 8 listopada – to będzie naprawdę wyjątkowy wieczór. Kolacja okraszona japońskimi trunkami, ramenem Waszej kompozycji i innymi specjałami, na którą zapraszamy wraz z Michałem Przybyszem – założycielem i szefem kuchni Sendai Sushi&Ramen. Michał zabierze nas w kulinarną podróż po Japonii. Na początek spróbujemy przystawek, jakimi będą nigri w różnych odsłonach, do których Michał zaserwuje Wam sake własnej produkcji. To będzie tylko zapowiedź głównego bohatera programu – ramenu! Tutaj puścicie wodze fantazji, ponieważ otrzymacie miskę z makaronem i bulionem, a o dodatkach zadecydujecie sami! Podczas kolacji Michał przybliży Wam ramen również w teorii – dowiecie się o filozofii ramenu, jego składnikach, sposobie jedzenia i technikach przygotowania. Prawdziwa ramenowa uczta dla ciała i ducha. W tym wszystkim nie może zabraknąć też deseru. Na zakończenie kolacji spróbujecie ryżowych kuleczek – mochi – serwowanych z kieliszkiem japońskiego wina Choya. 

Miejsce: Sendai Sushi&Ramen, Monopolis – Kopcińskiego 62
Termin: 8/9 listopada 2022, godz. 19.00
Cena: 110 zł
Liczba miejsc: 20
Zapisy: Kliknij tutaj

Gastro plakat jak marzenie

Jeśli tak samo jak my kochacie otaczać się ładnymi rzeczami, przedstawiamy Wam nasz festiwalowy plakat, który możecie nabyć w wersji kolekcjonerskiej. Jego autorką jest przezdolna Hania Piechowska, która doskonale przelała festiwalową energię na papier. Kolory, kształty i jego dynamika są nie do podrobienia, dlatego lepiej szukajcie honorowego miejsca w swoim domu albo pomyślcie komu moglibyście sprawić taki miły prezent. Plakat dostępny jest w dwóch rozmiarach 30×40 cm oraz 50x70cm

Tajemnicza postać – kim jest i czego możemy się spodziewać?

W tym roku pojawił się jeszcze ktoś… Ktoś, kto może wywołać niemałe zamieszanie podczas festiwalu. Wiemy, że chce jednego: aby jego ramen pokochał cały świat. Możecie pomyśleć, że oszalałyśmy, ale to prawda. Tajemnicza postać za wszelką cenę będzie chciała, żebyście zakochali się w ramenie bez pamięci i nie jedli w życiu już nic innego. Jak chce to zrobić? Dodając swój sekretny składnik do festiwalowych ramenów. Tylko Wy będziecie mogli ją powstrzymać – wypatrując tajemniczej postaci w naszych festiwalowych relacjach. Jeśli ją zobaczycie, dacie nam znać i będziecie pierwsi – czeka Was nagroda.
O szczegółach zabawy i kim jest tajemnicza postać jeszcze Wam opowiemy – bądźcie czujni!

Jedzcie, bawcie się i dzielcie swoimi doznaniami!

Nie możemy doczekać się już nadchodzącego festiwalu, spotkań z Wami i ramenu rzecz jasna! Mamy nadzieję, że będzie to dla Was super zabawa, podczas której poznacie nowe oblicza tego dania. Dzielcie się z nami Waszymi odczuciami, róbcie zdjęcia, filmy, wysyłajcie je do nas lub oznaczajcie @jemywlodzi. Koniecznie obserwujcie nasze profile na Instagramie i Facebook’u, gdzie będziemy udostępniać festiwalowe aktualności. Tymczasem odliczamy dni do ramenowej diety.
Do zobaczenia na szlaku!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...