30 ramenów do zjedzenia w 10 dni, japońskie śniadanie i jeszcze więcej atrakcji podczas 9. edycji festiwalu!

Już 15. listopada startuje kolejna edycja Ramen Festival, na którą zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i firmą Glovo. W tym roku do wydarzenia dołączyły aż 34 lokale z całej Łodzi, Pabianic, Zgierza, Bełchatowa, Tuszyna, a nawet Kutna! Będziecie mieli do sprobowania łącznie 30 ramenów, w tym 6 wegańskich. Wychodzi na to, że w ciągu 10 festiwalowych dni (15 – 24 listopada) trzeba zjeść 3 miski ramenu dziennie.

Wiemy, że z niecierpliwością wyczekiwaliście listopada i szalonych propozycji od restauratorów. W tym roku spróbujemy zarówno klasyki jak i autorskich ramenowych odsłon. Mamy rameny w stylu meksykańskim i francuskim, ramen BBQ, ramen z chipsami, pastrami, przegrzebkiem, a nawet ramenowy burger! Nasze brzuszki na pewno otrzymają solidną dawkę jesiennego otulenia, ale to jeszcze nie wszystko. Jak zawsze przy naszych festiwalach możecie spodziewać się więcej atrakcji.

Wydarzenia towarzyszące

Podczas festiwalu odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi (12.11) – tym razem odwiedzimy restaurację Sushi Zielony Chrzan,  która poza obowiązkowym ramenem, zaproponuje dania kuchni japońskiej i koreańskiej. W obydwa festiwalowe weekendy będzie można zjeść japońskie śniadanie w restauracji Sendai Sushi&Ramen. Poza jedzeniem poznamy też społeczną historię ramenu – prelekcja dr Doroty Dekiert odbędzie się 21 listopada w czwartek w bibliotece Secesja.

Na tym nie koniec – będziecie mogli wziąć udział w konkursach, w których nagrodami będą między innymi ręcznie malowane piny od łódzkiej marki Pinswear. Uwaga – pins z miską ramenu jest ostatnim z festiwalowej kolekcji, a dla tych, którzy zgromadzili wszystkie znaczki, razem z pudełkiem do kolekcjonowania, Pinswear przygotowała nagrody (zaproszenia do łódzkich restauracji!). Jak zawsze nie zabrakło również festiwalowych, kolekcjonerskich plakatów. Można je już teraz kupić w internetowym sklepie Jemy w Łodzi.

LISTA UCZESTNIKÓW:

Companeros (OFF Piotrkowska)

Mexican Tantanmen – makaron ramen własnej produkcji, chipotle tare, kremowy bulion wieprzowy, olej chili, ostre mięso mielone, totoposy, pak choi, piklowane jalapeño, piklowana cebulka, kolendra
Cena: 49 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi)

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Farina Ramen – kurczak, liczi, bulion wołowo-drobiowy, imbir marynowany, wodorosty, pak choi, grzyby mun, straw mushroom, białe grzyby mun, edamame, ramen, szczypiorek, jajko, oliwa truflowa
Cena: 58 zł (650 g) | Dostawa: aplikacje do zamawiania

Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8)

Chilli Con Carne Ramen – tare shoyu, makaron od ato, soboro z czarną fasolą, mini kukurydza, dymka, nitamago, limonka, chili, gorzka czekolada
Cena: 55 zł (800 g) | Dostawa: www.gorilla.com.pl | 603-75-00-75

Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)

Ahiru Ramen – aromatyczny bulion wołowy, tare truflowo-borowikowe, makaron alkaliczny,  pieczona marynowana pierś z kaczki, sos truflowy, glazura śliwkowa, grzyby shitake, groszek czepny, pomarańcza, marchew, jajko ajitsuke tamago, szczypior
Cena: 63 zł (400 ml bulionu, pierś kaczki, dodatki) | Dostawa: 574 511 011 | Glovo

Hashtag Sushi (Piotrkowska 113, Wyszyńskiego 67, Dąbrowskiego 48D)

Ramen Kremowy Bekon – ramen przygotowany na aromatycznym, autorskim wywarze podawany ze słupkami pieczonego, wędzonego bekonu, twardym dojrzewającym serem kozim, makaronem ramen, jajkiem, słupkami marchewki, pak choy, szczypiorem i prażonym sezamem
Cena: 47 zł (800 g)

(V) Ramen Flaki z Boczniaka – ramen przygotowany na aromatycznym wywarze z opalanych warzyw, podany z boczniakami w formie flaków, makaronem ramen, pak choy, grillowanymi warzywami, prażonym sezamem i szczypiorem
Cena: 44 zł (820 g) | Dostawa: www.hashtagsushi.pl | Glovo | aplikacje do zamawiania

Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn)

Ebi no Mori Ramen – wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw makaron ramen, szyjki rakowe, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, szczypior, pomarańcza, chili
Cena: 45 zł (500 ml wywaru, 60 g makaronu, 30 g szyjek rakowych, 100 g pozostałych dodatków)

(V) Tennen Kinoko Ramen – wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, shiitake, shimeji, rydze, kurki, szczypior
Cena: 45 zł (500 ml wywaru, 60 g makaronu, 100 g grzybów, 50 g pozostałych dodatków)

House of Sushi (Piotrkowska 91, Pomorska 602)

Torikatsu Ramen – chrupiący filet torikatsu, kinpira z marchewki, maślana kukurydza, jajko ajitsuke, makaron ramen, grzyby shitake, spring rolls warzywny, mini papryczki, kremowy bulion miso, sezam, szczypior, unagi
Cena: 49 zł (800 g) | Dostawa: 570 777 665 (Piotrkowska 89) | 730 310 055 (Pomorska 602)

Kimsu Sushi & Ramen

(Łódź, ul. Piotrkowska 142 | Pabianice, ul. Grobelna 8 | Zgierz, ul. Dąbrowskiego 20b)

Matcha Ramen – bulion chintan (klarowny bulion drobiowy), połączony z tare na bazie matchy, dodatki to kurczak karaage, kukurydza, mizuna, nitamago, kiełki rzodkiewki i narutomaki
Cena: 44,90 zł (900 g) | Dostawa: www.kimsu.pl | Glovo

Maiki Sushi (Plac Wolności 7, Kutno)

Chicken Katsu Ramen – bulion drobiowy, shoyu tare, makaron, kurczak w cieście, marchew blanszowana, grzybki shimeji, dynia marynowana, pak choi, jajko
Cena: 49 zł (750 ml) | Dostawa: www.maikisushi.kutno.pl 

Manuarte (Rynek Manufaktury)

Cza Cza Chashu Tonkotsu – wieprzowy bulion Tonkotsu na bazie tare shio z grzybowo-rybnym dashi, chashu nduja, orzechy musztardowe, tarte żółtko nori, dżem Benishoga, chicharron, dymka, olej chorizo
Cena: 49 zł (720 g) | Dostawa: aplikacje do zamawiania 

Pan Miyagi Modern Asian Street Food (Tatrzańska 78 | zamknięte w poniedziałki)

Shoyu Ramen – drobiowy bulion na bazie sosu sojowego z dodatkiem imbiru, czosnku, mirinu, sake, glonami kombu i katsubushi. Chashu, marynowane jajko, glony nori, narutomaki, cienki falisty makaron, szczypiorek
Cena: 48 zł + 2 zł pudełko (320 ml wywaru + 250 g dodatki)

Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42 | zamknięte w poniedziałki)

Ramen à la Francuska Zupa Cebulowa – aromatyczny bulion warzywny z delikatnie karmelizowaną cebulą, makaron, „kulki mocy” z sera – nieodłączny element francuskiej zupy cebulowej, marynowane jajo nitamago, marynowany kurczak w stylu japońskim, kiełki, szczypior, sezam i nori
Cena: 55 zł (700 g)

(V) Wegański Ramen à la Francuska Zupa Cebulowa – bogaty bulion warzywny z karmelizowaną cebulą, makaron ramen, „kulki mocy” wypełnione roślinnym serem będącą hołdem dla klasycznej francuskiej receptury, marynowane wędzone tofu nadaje, kiełki, szczypior, sezam i nori
Cena: 55 zł (700 g) | Dostawa: www.panlososlodz.pl (tylko w weekendy)

Ramenownia by Susharnia (Piotrkowska 89)

BBQ Tonkotsu – makaron ramen własnej produkcji, BBQ tare, kremowy bulion wieprzowy, olej chipotle, wieprzowina bbq, dymka, shitake, cebula, pół jajka
Cena: 52 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi)

(V) Kinoko Shoyu Ramen – makaron ramen własnej produkcji, tare z suszonych grzybów, klarowny bulion z warzyw i grzybów, olej shitake, szarpane boczniaki, groszek cukrowy, bimi, shitake, pieczony pomidor
Cena: 47 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi) | Dostawa: Glovo | aplikacje do zamawiania

Ramen Shop

Retkinia ul. Armii Krajowej 39 | Teofilów ul. Rojna 84c | Górna ul. Broniewskiego 69 | Śródmieście ul. Roosevelta 7 | Bałuty ul. Nastrojowa 43 | Zgierz ul. Łódzka 4/6 | Pabianice ul. Konopnickiej 39A)

Karashibi Spicy Doritos Ramen – gęsty, kremowy bulion Tori Paitan, makaron ramen, konfitowana, mielona wołowina, ostry olej karashibi z pikantną papryką i pieprzem shibi, tsuma z rzodkwi, jajko ajitsuke, kolendra i serowe Doritos
Cena: 55 zł (750 ml) | Dostawa: www.ramenshop.pl | Glovo

Sendai sushi & ramen (Monopolis | zamknięte w poniedziałki)

Buta shoyu ramen – beef shoyu, grillowany polik wieprzowy, brukselka smażona w słodkim miso, kiełki, jajko ajitsuke, szczypior, sezam kimchi
Cena: 41 zł (420 g)

(V) Kotteri vege ramen – wywar veganmen, kaczka wegańska hoi sin, kasztany, suszony pomidor, marynowane shitake, sezam wasabi
Cena: 41 zł (420 g) | Dostawa: www.sendaisushi.pl 

SmaszMi (Zgierska 211)

Miso Ramen Smash Burger – bułka maślana typu brioche, Mac&Cheese na makaronie ramen, grillowany brzuch chashu, porcja smashowanej wołowiny, cheddar, szczypiorek, świeże jalapeno, pikle z ogórka, karmelizowany bambus, majonez miso
Cena: 49 zł | Dostawa: Glovo

Sushi Art (Wici 32)

Miso Tori Ramen z szarpaną karkówką – kremowy bulion drobiowy z mieszanką trzech past miso i szarpaną karkówką wieprzową, podany z warzywami z woka, marynowanymi shitake, fasolką edamame, grzybkami shimeji i nitamago
Cena: 49 zł (500 ml) | Dostawa: www.sushiart.pl | 690 525 525

Sushi w dłoń

Teofilów ul. Wici 87a | Śródmieście ul. Traugutta 14 | Górna ul. Dąbrowskiego 17a
Kiusiu Ramen – bulion drobiowy, tare na demi glace, wołowina szarpana w pikantnym sosie azjatyckim, marynowane grzyby shitake, oliwa truflowa, szczypior, jajko, nori, puder z grzybów shitake
Cena:  49 zł (750 ml)
Dostawa: Teofilów: 787833355 | Śródmieście: 534556651 | Górna: 788878780 | Glovo | aplikacje do zamawiania

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Coconut Ramen z krewetka torpedo i grillowanym ananasem – ramen na bazie bulionu drobiowego, tare shoyu, z makaronem alkalicznym, krewetkami torpedo, grillowanym ananasem, pak choy, szczypiorem, jajem ajitsuke z dodatkiem chipsów kokosowych i nori
Cena: 57,60 zł (690 g)

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Tantanman Ramen by Tabu – wywar drobiowy, tare z kremowego miso, pikantna mielona wieprzowina, zielona cebulka, grzybki shimeji, marynowane jajko, olej chili, pak choi, sezam
Cena: 56 zł (700 g) | Dostawa: www.tabusushi.eu | 885 886 400 | aplikacje do zamawiania

Tanoshii Sushi and Ramen (Stefanowskiego 17)

Scallop Tonkotsu – makaron alkaliczny podawany z kremowym bulionem wieprzowym, tare shio z bonito i soli morskiej, smażony przegrzebek, pastrami wołowe, pół nitamago, pianka wasabi z dodatkiem limonki, szczypior, olej mayu (z palonego czosnku i sezamu)
Cena: 58 zł (500 ml + dodatki) | Dostawa: www.tanoshiisushi.pl | 782 40 40 45 | Glovo

Umami Sushi Bar Bełchatów (Plac Wolności 2, Bełchatów | zamknięte w poniedziałki)

Duck Shoyu Ramen – bulion gotowany na kaczce, tare na bazie sosu sojowego i yuzu, grillowana pierś z kaczki, krokieciki z kaczki, marynowane jajko ajitsuke, menma, czerwona cebulka, szczypior, olej smakowy
Cena: 45 zł (650 g) | Dostawa: www.sushibelchatow.pl | Glovo

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Niboshi Shoyu Paitan – gęsty drobiowy paitan, tare na bazie dwóch sosów sojowych i niboshi dashi, olej drobiowy. Toppingi: wolno gotowany schab iberico, grzyby shimeji, groszek cukrowy, jajko nitamago, japoński musztardowiec, karmelizowany por, chipsy z topinamburu
Cena: 44 zł (750 g) | Dostawa: www.zielonychrzan.pl | Glovo

Zielona (Rynek Manufaktury)

Ramen z bakłażanem i wędzonym serem – kremowy bulion z pieczonych warzyw, bakłażana z dodatkiem jogurtu, makaron ramen, ser wędzony, grzyby shitake i shimeji, pak choi, dymka, pieczony czosnek
Cena: 52 zł (450 ml)

(V) Pumpkin Ramen z wegańskim qurczakiem – kremowy bulion z pieczonych warzyw, dyni z dodatkiem mleka kokosowego, makaron ramen, qurczak, marynowana dynia, pieczony pomidor, dymka, kolendra, oliwa chili
Cena: 52 zł (450 ml) | Dostawa: Glovo

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...