Regionalne przysmaki na targach Na Styku Kultur
W ramach trwających właśnie targów turystycznych Regiony Turystyczne „Na Styku Kultur” odbył się wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności 2016. Poznajcie zwycięzców i ich pyszne wyroby.
Targi turystyczne to nie tylko oferty biur podróży i kurortów wypoczynkowych. To także mnóstwo stoisk z regionalnymi przysmakami. Swoje wyroby zaprezentowało między innymi kilkudziesięciu producentów żywności z naszego województwa.
Miałyśmy przyjemność uczestniczyć w pracach jury, które wybrało laureatów konkursu Polski Producent Żywności 2016, mającego na celu promocję lokalnej żywności na międzynarodowej arenie. Poniżej znajdziecie listę zwycięskich produktów, których jeszcze do niedzieli spróbować można na targach odbywających się w hali Expo Łódź przy ulicy Politechniki 4.
Reklama |
W kategorii „Sery i inne produkty mleczne” zwyciężył jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii firmy Klimeko. Najlepszym wyrobem wśród mięs i produktów mięsnych okazała się Szynka Farmera firmy Katusza. W kategorii warzywa i owoce wytypować zwycięzcę było najtrudniej ze względu na mnóstwo pysznych wyrobów. Ostatecznie laur trafił w ręce firmy Moryń za Chrzan Nadwarciański.
Pyszny Jabłecznik z Koluszek autorstwa Zakładu Piekarniczego Elżbiety Olszyńskiej zwyciężył w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze”. Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z mniszka lekarskiego od Wiatrowego Sadu pokonał konkurentów w kategorii „Napoje”.
Nagrodzono też osełkę – masło extra z OSM w Głuchowie i Bigos Szadkowski z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Szadku. Specjalną nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego za innowacje w dziedzinie żywności otrzymała firma Feliksowy Dworek za konfiturę z czerwonej borówki z kolendrą i rozmarynem.
Na odwiedzających targi smakoszy czeka też specjalna Strefa Kulinarna, której organizację powierzono portalowi Foodie People. Przez cały weekend odbywają się w niej warsztaty, degustacje i pokazy kulinarne. Większość z nich poświęcona jest kuchni regionalnej i zdrowemu odżywianiu. Więcej na ten temat przeczytacie na naszej stronie.