Restauracja Galicja - recenzja
O niedawnym otwarciu w Manufakturze restauracji Galicja już pisałyśmy. Dziś pora na relację z wizyty w tym miejscu.
Do Galicji wybrałyśmy się kilka dni po jej otwarciu. W lokalu odczuwalna była jeszcze pewna nerwowość i lekka dezorganizacja, które są jednak typowe dla większości restauracji w pierwszych dniach działania. Na sali było więcej obsługi niż gości, wszyscy ciągle się krzątali i uważnie pilnowali każdego ruchu pierwszych klientów.
Samo wnętrze przywodzi na myśl lokale Magdy Gessler – szczególnie Polkę. Jest słodko i swojsko, na ścianach wymalowano wisienki, pod sufitem zawieszono wzorzyste chusty, a stoły pokrywają kraciaste serwety. Nie jest to może do końca moja estetyka, ale na pewno zachęca do biesiadowania. Do niczego nie zachęcał jednak unoszący się w powietrzu, uciążliwy zapach odświeżacza powietrza. Rozumiemy dbałość o przyjemne aromaty, ale w restauracji powinno pachnieć jedzeniem, a nie wysprzątaną toaletą. Mam jednak nadzieję, że z odświeżaczy zrezygnowano, bo nie wierzę, że tylko my się na nie skarżyłyśmy.
Jak nazwa lokalu wskazuje, w menu króluje tu kuchnia galicyjska, która według twórcy karty stanowi mieszankę kuchni polskiej, ukraińskiej, austriackiej i węgierskiej. Mamy tu zatem polski rosół i pierogi domowej roboty, barszcz ukraiński, sznycel wiedeński i placek ziemniaczany z gulaszem. Ogólnie dużo mięsa, kapusty, ziemniaków, pierogów i zup. Menu przypomina to, co znamy z oferty chociażby Esplanady, z tą różnicą, że znienacka wkradł się do karty kurczak gotowany metodą sous vide, jako osamotniony przedstawiciel kuchni molekularnej.
Jedzenie jest przyzwoite, chociaż bez fajerwerków. Jeśli lubicie wielkie, sycące porcje nieźle przyrządzonego mięsa i ziemniaków w różnej postaci, to jest to miejsce dla was. Talerze, które przed nami wylądowały wypełnione były nimi po brzegi. Próbowałyśmy domowych pierogów ruskich, sznycla z sałatką ziemniaczaną, zasmażanej kapusty i placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym. Zawiodły pierogi – po pierwsze dlatego, że z jakiegoś powodu nie ma możliwości zamówienia porcji mieszanej (chciałyśmy spróbować wszystkich smaków), a po drugie dlatego, że ciasto było gumowate. Pyszna sałatka ziemniaczana i bardzo smaczna kapusta były świetnym akompaniamentem do wielkich jak talerz sznycli, a mięso w gulaszu rozpływało się w ustach.
Problem Galicji jest taki, że ma w Łodzi silną konkurencję w postaci m.in. wspomnianej już Esplanady, która ma bardzo podobne menu, ale atrakcyjniejsze ceny i przyjaźniejszą atmosferę oraz sporo nieustających promocji. Galicja dopiero startuje, więc wiele oczywiście może się jeszcze zmienić, ale na tym etapie restauracji trochę brakuje jakiegoś wyróżnika. Obsługa, która nadskakiwała nam w trakcie trwania całej wizyty daje jednak nadzieję, że lokale stanie się miejscem, do którego miło będzie wybrać się na obiad z piwkiem w niedzielne popołudnie. Muszą się tylko trochę wyluzować, bo do tego wnętrza i tego menu pasuje zdecydowanie bardziej swojska i przaśna atmosfera.
Problem Galicji jest taki, że ma w Łodzi silną konkurencję w postaci chociażby wspomnianej Esplanady, która ma bardzo podobne menu, ale atrakcyjniejsze ceny i przyjaźniejszą atmosferę. Galicja dopiero startuje, więc wiele oczywiście może się jeszcze zmienić, ale na tym etapie restauracji trochę brakuje jakiegoś wyróżnika.
Restauracja specjalizuje się w kuchni tego regionu zatem w jej menu zakochają się zwłaszcza miłośnicy aromatycznych dań mięsnych, jak również znajdą tu Państwo przepyszny barszcz ukraiński czy maczankę krakowską. Tradycjonalistów zapraszamy na wyśmienite pierogi własnego wyrobu. Z myślą o koneserach złotego trunku zaopatrzyliśmy się w oryginalne piwa ukraińskie jak również czeskie.
Jako jedyny lokal w manufakturze posiadamy piwnicę (wkrótce otwarcie) :). Przytulne ceglane wnętrze sprzyja spotkaniom w gronie przyjaciół jak również kolacją biznesowym.
Cały lokal jest dla niepalących.
Niedługo zapraszamy również na stronę www.galicja.manufaktura.pl ,która jest w trakcie tworzenia.
Pikantny śledź marynowany w korzennych przyprawach oraz winie,
z dodatkiem kwaśnej śmietany, podany na pierniku
Maczanka krakowska, czyli cienkie plastry schabu duszone w cebuli z majerankiem
Lwowski befsztyk tatarski z żółtkiem i sardelą
Sałatka z hermelinem topionym w cieście piwnym oraz sosem jogurtowo-miętowym
Sałatka z grillowaną polędwiczką z kurczakaoraz puszystym sosem wiśniowo-rozmarynowym
Grilled chicken breast salad
18,99 zł
Sałatka z marynowanym łososiem w cytrusach oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Salad with marinated salmon
19,99 zł
Zupy/ Soups
Rosół babciny (domowy z makaronem)
Homemade broth with homemadenoodles
7,99zł
Węgierska zupa gulaszowa z kwaśnąśmietaną–trochę pikantna
Goulash soup with sour cream- caution:spicy
9,99 zł
Barszczukraiński(z żeberkiem)
Beetroot soup with vegetables and spare ribs
9,99 zł
Uwaga! Na życzenie dodajemy do zupy omastę (smażone skwarki z boczku, z cebulą)
You can order extra fried bacon and onion -a traditional Eastern Europe soup special
1,00 zł
Dania główne/MainCourses
Filet z kurczaka (sous-vide 65’) z grilla podany nawarzywach z sosem śmietanowo-winnym (brukselka, kalafior, marchewka karotka)
Chicken Brest
served in sous-vide way with vegetables
17,99 zł
Pieczona golonka na duszonej czerwonej kapuście (o aromacie goździka
i słodkawym posmaku, z rodzynkami), z musztardą i jabłkowym chrzanem
Gulasz wieprzowy na chrupiącym placku ziemniaczanym
Pork goulash servedon a grated potato pancake
19,99 zł
Polędwiczka wieprzowa z patelni podana na maślakach
Pork sirloin served with wild mushrooms
21,99 zł
Sznycel cielęcy z cytryną, podany z pieczonymi ziemniakami i boczkiem
Veal escalope with roastedpotatoes beacon and a twist of lemon
22,99 zł
Pierogi /Dumplings
Pierogi ruskie 7szt.
Dumplings filled with cheese and potatoes
16,99 zł
Pierogi z kapustą i grzybami 7szt.
Dumplings filled with cabbage and mushroom
16,99 zł
Pierogi z mięsem 7szt.
Dumplings filled with meat
16,99 zł
Dodatki/Sideorders
Duszona kapusta czerwona o aromacie goździka i słodkawym posmaku, z rodzynkami
Braisedred cabbage with raisins and allspice
3,99 zł
Kapusta zasmażana
Friedcabbage
3,99 zł
Surówka z porów, jabłek, orzechów włoskich i majonezu
LeekSalad with mayonnaise, walnuts and Apple
3,99 zł
Kompozycja surówek
Mix of rawvegetables
3,99 zł
Ziemniaki pieczone
Roastedpotatoes
3,99 zł
Ziemniaki purée
Mashedpotatoes
3,99 zł
Frytki
Chips/French Fries
3,99 zł
Desery/Desserts
Strudel jabłkowy z bitąśmietaną i lodami
Apple strudel served with ice cream and whipped cream
13,99 zł
Czekoladowe naleśniki a’la gundel z orzechami laskowymi i kwaśną śmietaną
Chocolate Pancakes a’la gundel with hazelnuts and sour cream
13,99 zł