Fot. Restauracja Polka Magdy Gessler

W sobotnie popołudnie, restauracja Polka Magdy Gessler na rynku Manufaktury tętni życiem. Bez rezerwacji ciężko o stolik, a kolejne osoby czekają na swoje miejsce w rozstawionych w lokalu, wygodnych fotelach. Znaczną część gości ewidentnie przyciągnęła tu ciekawość, co słychać po rozmowach toczących się przy stolikach. Równie często, co smaku serwowanych potraw dotyczą one pani Gessler, jej programu telewizyjnego, a nawet jej życia osobistego. Nic dziwnego, dzięki „Kuchennym rewolucjom” pani Magda stała się krajowym ekspertem w dziedzinie gastronomii, a wobec jej restauracji goście mają bardzo wysokie oczekiwania.

Mnie do Polki również przyciągnęła ciekawość. Kiedy otwierano tę restaurację liczyłam na miejsce, w którym spróbować można będzie ciekawej i oryginalnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Prestiżowa lokalizacja i nazwisko Gessler zobowiązują. Spodziewałam się zatem dziczyzny, gęsiny może nawet kuropatw albo perliczek, czerniny, podrobów, wyboru kasz, potraw z bakaliami, grzybami, i korzennymi przyprawami, a skoro restauracja mieści się w Łodzi, to może i potraw ze styku czterech kultur. Niestety nic z tego. W menu lokalu znaleźć można potrawy raczej proste, powszechnie lubiane i serwowane w wielu innych restauracjach w Łodzi oraz w prawie każdym domu. Mamy zatem kotlety schabowe, kaszankę, wątróbkę i śledzie. Jest tatar, bigos, pierogi i wybór klasycznych surówek. Większość potraw podawana w smaczny, ale niezbyt wyszukany sposób, jak polędwiczki wieprzowe ze śliwką czy pstrąg z migdałami i masłem czosnkowym. Takie same dania znajdziemy w menu kilku innych łódzkich restauracji i to w znacznie lepszych cenach, bo te w Polce do niskich nie należą.

Pomówmy o jedzeniu. W przypadku takiego menu, jakie oferuje Polka łatwo popaść w pułapkę prostych odniesień do tego, co znane i lubiane. Każdy lokal serwujący jedzenie, jakie znamy od dziecka z domowego stołu naraża się na to, że umiejętności szefa kuchni będą porównywane do umiejętności kulinarnych babci i mamy. Brzmi to może zabawnie, ale prawda jest taka, że jeśli od dziecka przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że w naszym domu rosół podaje się z natką pietruszki, najlepszy nawet rosół podany w restauracji, a przyprawiony świeżym koperkiem uznamy za dziwny, a może nawet niezjadliwy. Sama popadam w tę pułapkę i podany mi w Polce żurek uważam za zbyt kwaśny i intensywny w smaku. Mimo to, wzbijając się na wyżyny obiektywizmu muszę stwierdzić, że zupa jako taka była bardzo smaczna, aromatyczna i „treściwa”, po prostu inna niż żurek, jaki znam i lubię.

Oprócz zupy, przed daniem głównym próbowałam jeszcze domowego pasztetu Polki – bardzo smacznego i ciekawie przyprawionego, oraz wątróbki wiśniowej podanej na prażonych jabłkach. Jako osoba nie przepadająca za wątróbką muszę przyznać, że ta była bardzo smaczna. W połączeniu z wiśniowym sosem i jabłkami całość staje się lekka, aromatyczna i delikatna w smaku.

Po zupach i przystawkach pora na dania główne. Na moim stole wylądowały zatem: polędwiczka wieprzowa faszerowana śliwkami podana z sosem rozmarynowym, kaczka lakierowana miodem podana z buraczkami i zrazy po staropolsku z kaszą perłową. Do tego ziemniaki po polsku i buraczki zasmażane z nutą chrzanu. Wszystko bardzo smaczne i dobrze przyprawione. Szczególnie zasmakowała mi idealnie wysmażona polędwiczka wieprzowa z delikatnie różowym środkiem skąpana w lekkim sosie z rozmarynem. Odrobinę rozczarowała natomiast kaczka – mięso było dosyć suche i twardawe, co w przypadku drobiu jest sporą wadą. Deserowi ani ja ani moi towarzysze już nie podołaliśmy. Porcje w Polce są spore i z cała pewnością można się solidnie najeść.

W Polce zdecydowanie jest smacznie. Jednak, jak dla mnie, w przypadku tej restauracji smacznie to za mało. Mój rachunek wyniósł sporo ponad 200 zł. Do jego wysokości doliczane jest 10% serwisu, co dla mnie jest zupełnie niepojęte, bo łącznie ze zwyczajowym napiwkiem daje to sporą sumę stanowiącą 1/5 wartości zamówienia. Przy takich cenach oczekuję chociaż jednego WOW! Chociaż jednej potrawy, której smak utkwiłby mi w pamięci, którą chciałabym polecić znajomym albo dla której warto byłoby do restauracji wrócić, a takiej potrawy nie uświadczyłam.

Generalnie Polka to miejsce z rewelacyjnym wystrojem, miłą obsługą i smacznym jedzeniem, wszystko to jednak bez szału (no może poza tym pięknym, makowym wystrojem,o którym więcej przeczytacie tutaj). To restauracja idealna na specjalne okazje, przy których elegancja i prestiż miejsca liczą się bardziej niż doświadczenia kulinarne. Tutaj młode pary przy rodzinnej kolacji mogą ogłosić zaręczyny, rodzice uczcić obronę pracy magisterskiej dziecka, a zagraniczni turyści spróbować „bezpiecznej” kuchni polskiej. Jeśli jednak ktoś zapyta mnie, gdzie w Łodzi warto wybrać się na dobre, polskie jedzenie nadal prędzej niż Polkę polecę Klub Piotrkowska 97 czy Karczmę u Chochoła.

Restauracja Polka, Rynek Manufaktury, www.restauracjapolka.pl

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...