Restaurant Day w Łodzi

W najbliższą niedzielę, 17 lutego odbędzie się kolejna już edycja Restaurant Day – międzynarodowego wydarzenia, w trakcie którego każdy może otworzyć swoją własną, jednodniową restaurację. W Łodzi powstaną 4 takie miejsca.

Restaurant Day to inicjatywa, która zrodziła się spontanicznie w 2011 roku w Finlandii. Od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą, odbywająca się co kwartał edycją, a jednodniowe restauracje powstają w kolejnych krajach. Swój lokal w tym dniu otworzyć może każdy, kto gotowy jest gotować dla przybyłych gości. Restauracje otwierać można w domach, mieszkaniach, biurach, wynajętych salach, a nawet na działkach czy w parkach. Wszystko zależy od fantazji jednodniowych restauratorów. W nadchodzącej edycji Restaurant Day w Łodzi wyrosną cztery jednodniowe restauracje, z których jedna powstanie w… działającej restauracji (we need to go deeper!).

Miejska Kuchnia Roślinna

Restaurant Day - menu Miejskiej Kuchni RoślinnejMakrobiotyczne sushi roślinne, razowa szarlotka z bitą śmietaną kokosową, to specjałach, jakie ciężko znaleźć w ofercie klasycznych restauracji. Dlatego w niedzielę warto odwiedzić Miejską Kuchnię Roślinną. Jest to inicjatywa artystyczno-kulinarna, którą tworzy artystka audiowizualna Agata Bielska i grupa współpracujących z nią osób. Na co dzień organizują spotkania oraz warsztaty kulinarne, a w nadchodzącej edycji Restaurant Day zaproszą gości do swojej zdrowej, roślinnej kuchni. Wśród głównych zainteresowań Agaty Bielskiej znajduje się tradycyjna medycyna chińska, jej związek z kuchnią i wpływ, jaki jedzenie ma na nasze zdrowie. W menu Restaurant Day będzie zatem smacznie, zdrowo i zielono – dużo warzyw i to tych rzadziej spotykanych, jak jarmuż czy brukiew, a także kasze, produkty sezonowe i domowe z chińskim akcentem. Możecie też liczyć na dania wegańskie i bezglutenowe.

Miejska Kuchnia Roślinna zaprasza na ulicę Próchnika 5 w niedzielę od godziny 14:00

P109 Blender – Wiele smaków jedna restauracja

Restaurant Day - menu P109 BlenderPrzy Piotrkowskiej 109 działa P109 – należące do fundacji Proem miejsce, w którym odbywają się spotkania, koncerty, konferencje, wykłady, a nawet szafing (wymiana ubrań). Większość tych wydarzeń łączona jest z gotowaniem dla uczestników, dlatego w niedzielę otwarta zostanie tu jednodniowa restauracja pod nazwą Blender. Przygotowane na ten dzień menu podzielono na część restauracyjną i kawiarnianą. W pierwszej, za którą odpowiedzialny jest miłośnik sztuki kulinarnej i kucharz amator Adam Pańczak, goście do wyboru będą mieli cztery zestawy: francuski, włoski, amerykański i polski PRL. W dwóch pierwszych, w cenie 10 zł, znajdzie się zupa, sałatka i pieczywo, w zestawie amerykańskim zupę zastąpi chili, a na zestaw polski (7 zł) składa się tradycyjne kiełbasa, bułka, musztarda i oranżada. W ofercie kawiarnianej organizatorzy proponują zestawy ciasto i kawa w cenie 6 zł lub samo ciasto za 3 zł. Ciast do wyboru jest 10, od drożdżowych rogali Babci po Brownie, a wszystkie przygotowane przez Celinę Maciejewską – cukierniczkę amatorkę z wielkim zamiłowaniem do gotowania.

P109 zaprasza na ulice Piotrkowską 109 w niedzielę od godziny 14:00

ŻYĆ aby JEŚĆ – Miejski Punkt Kultury Prexer

Restaurant Day - menu PREXERMiejski Punkt Kultury PREXER nie kryje, że ma w planach uruchomienie działalności gastronomicznej, ale zanim to nastąpi postanowili sprawdzić się podczas Restaurant Day. Za menu i gotowanie dla gości odpowiedzialny będzie Damian Marchlewicz – kucharz i bloger kulinarny, który podczas zeszłorocznej edycji wydarzenia gotował w siedzibie Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej. W menu pod hasłem Festiwal Zup i Słat pojawią się zupy w cenie 7 zł oraz sałatki w cenie 12 zł i 15 zł. Do tego ciasto i napoje – ciepłe i zimne. W PREXERZE pomyślano także o oprawie muzycznej – dla gości jednodniowej restauracji zagrają Adam Rymarz i Sylwia Koszacka.

Miejski Punkt Kultury PREXER zaprasza na ulicę Pomorską 39/41 w niedzielę od godziny 13:00.

Makarony w Sixtynine

Czwarta jednodniowa restauracja ruszy w niedzielę w restauracji całorocznej. Sixtynine – lokal działający od niedawna przy Piotrkowskiej 69 postanowił wziąć udział w najbliższej edycji Restaurant Day i zaproponować gościom unikalne, dostępne tylko w tym dniu menu. Przygotował je szef kuchni, Kamil Bednarek (znany wielu osobom z pracy w nieistniejącej już restauracji Cammino), który na temat przewodni wybrał makarony. W menu oprócz 6 rodzajów domowej, przygotowywanej na miejscu pasty w cenie 18 zł pojawią się także 3 zupy w cenie 8 zł i 3 desery w tej samej cenie.
Restauracja Sixtynine zaprasza na ulicę Piotrkowską 69 w niedzielę od godziny 11:00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...