Restaurant Week – czas zacząć rezerwować miejsca
Druga łódzka edycja ogólnopolskiego festiwalu zbliża się wielkimi krokami. Liczba miejsc ograniczona, więc warto już zacząć planować wizyty w ulubionych restauracjach.
Choć festiwalowe menu degustacyjne restauracje będą serwować w dniach 21-30 października, już teraz można rezerwować miejsca poprzez stronę https://restaurantweek.pl/wyszukiwarka/lodz. Temat jesiennej edycji brzmi „Towarzyskość to zdrowie!”. Jeden z łódzkich szefów kuchni stwierdził – „tego się nie da połączyć”J Też o tym pomyślałyśmy – widocznie podobnie spędzamy czas jak szef i nie jest to wspólne bieganie czy szykowanie sałatek z super foods. Inspiracją nie były tu jednak imprezowe skłonności ludzi gastronomii, a kanadyjskie badania. Jak twierdzi naukowiec Susan Pinker “osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły”. Szczerze – bardzo nam wyniki tych badań odpowiadają.
Teraz szybkie przypomnienie zasad Restaurant Week. W dniach 21-30 października festiwalowe restauracje przygotowują specjalne, trzydaniowe menu (przystawka lub zupa, danie główne i deser) w stałej cenie 39 zł. Aby go skosztować należy wcześniej zarezerwować miejsce za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl. Właśnie z uwagi na wcześniejszą zapowiedź wizyty, goście nie będą mieli problemów z dostaniem festiwalowych dań, ani ze znalezieniem miejsca w lokalach. Imprezę, podobnie jak poprzednim razem, uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące, a my znów mamy przyjemność zostać ambasadorkami RW.
W pierwszej, kwietniowej edycji wzięło w Łodzi udział 21 restauracji, tym razem ich liczba zwiększy się do 28 (spis na końcu artykułu), a aż 13 miejsc wystartuje po raz pierwszy. Wśród debiutantów znajdziemy lokale, które dopiero co zostały otwarte, jak chociażby STARE KINO by Antoine Lopez, Cztery Ściany czy DaVella per Amici. Niestety zabraknie dominatora wiosny, czyli Piwnicy Łódzkiej, ale honoru miejsc z podium będą bronić Nowa Łódź i Quale Restaurant. My w ubiegłym roku odwiedziłyśmy tę ostatnią, tym razem jako ambasadorki zajrzałyśmy do Nowej Łodzi.
Szef kuchni Piotr Kurczewski postawił na tatar z tuńczyka podany z consommé z ogórka, oliwą szczypiorkową i kolendrą oraz dwa dania główne do wyboru: cielęcinę z sosem cielęcym, kaparami i trybulą, trójkolorowymi ziemniakami gratin i grzybami lub dorsza sous-vide z sosem holenderskim o aromacie kurek, quinoę i ziołową gąbką. Oczywiście nie zapomniano też o deserze – w tej roli pieczona brzoskwinia z lodami waniliowymi z Amaretto, musem z białej czekolady i malinami. Rezerwujcie szybko miejsca, bo wszystkie te propozycje są bardzo, bardzo dobre i świetnie oddają charakter kuchni Piotra. Lekka, świeża przystawka, bardzo jesienne w charakterze mięsne danie główne oraz niezwykle aromatyczna pozycja rybna z wybitnym sosem. Trzy pyszne kompozycje świetnie uzupełniających się smaków, w których każdy wyraźnie wyczuwalny składnik i aromat zajmuje ważne miejsce. Całość zakończona pięknym i pysznym deserem świetnie wykorzystującym sezonowe owoce.
Festiwalowe restauracje: