fbpx

Jak co roku, moje cukiernicze serce nie może doczekać się 11 listopada. Powód? Pyszne, wypełnione po brzegi makiem i bakaliami rogale świętomarcińskie! Chociaż tych z certyfikatem nie ma w Łodzi zbyt wiele, zrobiłyśmy dla was przegląd lokali, które wypiekają swoje autorskie wersje przysmaku.

Rogale ze Zjadliwości

Uwielbiam takie zbiegi okoliczności – dokładnie rok temu jeździłam rowerem po Poznaniu, próbując znaleźć najsmaczniejsze świętomarcińskie rogale. Wycieczka, którą odbyliśmy pod pretekstem odwiedzenia znajomych mojego chłopaka, obfitowała w kulinarne doświadczenia: była świetna napoletana z kurczakiem KFC, było genialne wegańskie sushi z batatem, ale to właśnie wspomniane rogale zostały wyjazdowym hitem. Fast forward do dzisiaj, kiedy to siedzę w domu otulona kocem, piszę dla was ten tekst i marzę o poznańskich wypiekach. Z wiadomych powodów, kulinarna podróż do Wielkopolski jest obecnie niewskazana… ale nie macie co się martwić! Przepyszne rogale wypełnione tradycyjnie białym makiem w autorskiej (tj. bez certyfikatu) wersji wypieka kilka łódzkich lokali.

Ale najpierw, o samych rogalach słów kilka! Aby móc nazwać rogala świętomarcińskim, lub po prostu marcińskim, przygotowujący go cukiernik musi uzyskać specjalny certyfikat nadawany przez Kapitułę Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Jak możemy przeczytać na jej stronie, certyfikowana słodycz musi składać się z ciasta półfrancuskiego na bazie margaryny oraz nadzienia z białego maku, okruchów cukierniczych, cukru, masy jajecznej (sic!), margaryny, bakalii i aromatu migdałowego. Nie dziwi więc wysyp lokali, które rogale przygotowują po swojemu, w zamian używając prawdziwego masła, ekstraktów oraz jajek – tym samym „skazując się” na konieczność zmiany nazewnictwa. Nie nią warto się jednak kierować podczas wyboru! Coroczne rankingi przygotowywane np. przez zaprzyjaźnioną ekipę z poznańskiego portalu mytujemy.pl jednoznacznie wskazują na wyższość autorskich wypieków – i ja, po obfitych testach, również się pod tym podpisuję.

A co z rogalami w Łodzi? Wraz z Izą wykonałyśmy parę (no, paręnaście telefonów), by znaleźć te miejsca, które samodzielnie przygotowują swoje wersje poznańskich rogali. Przy ich wyborze nie sugerujcie się brakiem certyfikatu – bo jak wspominałam, to często działa jedynie na korzyść słodkości, które dzięki prawdziwym składnikom zyskują nowy wymiar smaku. Swoją porcję niepodległościowych wypieków warto zarezerwować już dzisiaj, bo jak co roku, na pewno będą się cieszyć sporym zainteresowaniem!

Cocoart’s

Pracownia cukiernicza Darii i Adama Marszałków, którzy w codziennej ofercie mają monoporcje i torty – a od niedawna również pieczywo. Teraz do słodkiego asortymentu dołączą pełne bakalii rogale, które od jutra do niedzieli kupicie w ich pracowni na Okopowej 111 oraz przez sklep internetowy z dostawą do domu. Zarezerwujcie swoją porcję tutaj!
Cena:  13 zł / sztuka

Fajna Babka. Montownia Cukiernicza

Fajna Babka to łódzka pracownia z Karolewa, stworzona przez Pawła Kuźmickiego – cukiernika, kucharza, a przede wszystkim wielbiciela dobrego jedzenia i słodyczy. W swojej montowni tworzy torty, serniki i inne słodkości z sezonowych składników, a do dzisiaj można zamówić u niego zestaw 3 poznańskich rogali wypiekanych na maśle. Odbiór – jutro lub w środę po wcześniejszym kontakcie. Szczegóły tutaj!
Cena: 25 zł / zestaw 3 rogali

Fatamorgana

Kierunek – Księży Młyn! W Fatamorganie codziennie zakupicie świeże pieczywo, a coraz częściej także pączki z rozmaitymi nadzieniami. 11 listopada (a jeśli zamówień będzie sporo, to może nawet trochę dłużej) w restauracji dostępne będą bakaliowe rogale, które już można rezerwować telefonicznie. Po szczegóły zajrzyjcie do nich na profil!
Cena: 8 zł / sztuka

Gałeccy

Wyroby tej cukierni cieszą łodzian od kilkunastu lat, a ich jagodzianki stale trafiają na pierwsze miejsce naszego rankingu. Od kilku tygodni, oprócz tradycyjnie przygotowywanych rogalików, sprzedawane są tu również rogale z ciemnym i białym makiem. U Gałeckich wypieka się je na cieście półfrancuskim, z dodatkiem własnej roboty nadzienia na bazie maku, orzechów, rodzynek i miodu. Na pewno kupicie je jeszcze do końca tego tygodnia!
Cena: 8 zł / sztuka

Maison a.s.

Cukiernia Maison a.s. słynie z klasycznych francuskich wypieków, w tym maślanych croissantów. Z okazji dnia św. Marcina, ich klasyczna pozycja zyskała nadzienie z niebieskiego maku, marcepanu, orzechów włoskich, migdałów i skórki pomarańczowej, a całość oblano lukrem i udekorowano prażonymi migdałami i orzechami włoskimi. Tak przygotowane rogale wypiekane będą tylko w środę 11 listopada – rezerwacje przyjmowane są telefonicznie oraz w wiadomości na Facebooku. Szczegóły tutaj.
Cena: 10 zł / sztuka

fot. Maison a.s.

Piekarnia Łódź (Monopolis)

Piekarnia Łódź z Monopolis część wypieków przywozi z Bydgoszczy, ale aromatyczne rogale z białym makiem i marcepanem wypiekane są tu na miejscu. Chociaż dostępne są w stałej sprzedaży, te na wtorek i środę dostępne będą jedynie po wcześniejszym zarezerwowaniu. Szczegóły znajdziecie tutaj!
Cena: 4,5 zł / sztuka

fot. Piekarnia Łódź

Tubajka

Tubajkowe rogale powracają w ulepszonej recepturze! W zeszłym roku sprzedawały się jak świeże bułeczki, dlatego w tym roku kawiarnia umożliwiła mailowe zapisy. Wszystkie szczegóły odnośnie zamawiania znajdziecie tutaj, a już teraz zobaczcie to bardzo kuszące zdjęcie. Rogale ważą ok. 150 g, wypiekane są z maślanego ciasta, a w środku znajdziecie nadzienie z białego maku, marcepanu, orzechów i skórki pomarańczowej.
Cena: 8 zł / 100 g

fot. Tubajka

Zjadliwości

W wegańskiej kuchni Zjadliwości co rusz powstają słodkie wypieki. Teraz, miejsce zwyczajowych bułeczek, zajmują duże orkiszowe rogale o bogatym wnętrzu według własnej receptury. Ekipa lokalu od podstaw robi marcepan, który następnie łączą z orzechami włoskimi, mielonym białym makiem i syropem z agawy. Wierzch dekorowany jest lukrem z cukru trzcinowego, orzechami włoskimi i makiem, a do przygotowania ciasta używana jest organiczna, wegańska margaryna bez oleju palmowego. Na zamówienia czekają do jutra, a odbiór możliwy będzie od środy do soboty. Szczegóły tutaj!
Cena: 17 zł / sztuka

fot. Zjadliwości

Daria

Podobne posty

fot. pixabay.com Autentyczne, tradycyjne, oryginalne – słowa wytrychy, którymi lubią promować się ...
Chcecie wiedzieć czym są tytułowe ryżowe buły oraz jak smakuje dosa? Zajrzyjcie z nami do nowo ...
Bao z szarpaną wieprzowiną, krem karmelowy, miruna w migdałach, pâté z wątróbek – przyznacie, że nie ...