Rogale Świętomarcińskie w Łodzi - gdzie je kupić?
Oto 26 miejsc na mięciutkie i pachnące rogale pełne białego maku. Można zwariować na ich punkcie! Sprawdźcie które łódzkie lokale będą piec rogale.
Zastanawialiście się kiedyś skąd wzięła się tradycja jedzenia rogalików z białym makiem 11. listopada? W czasach pogańskich podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub z ciasta zwijanego w wole rogi. Później przejęto ten zwyczaj łącząc go ze świętym Marcinem właśnie, a wygięty kształt ciasta interpretowano jako podkowę, którą miał zgubić koń świętego – mówi Internet.
Z rogali świętomarcińskich najbardziej słynie Poznań i właśnie tam znajdziemy te certyfikowane, ale czy to znaczy, że są lepsze od autorskich wersji? Dla mnie niekoniecznie. Główny powód: masło. W tych certyfikowanych go nie zaznacie, tam dodawana jest margaryna. Dziś mamy dla was najróżniejsze rogaliki z łódzkich cukierni, piekarni, ale też restauracji, które będą je piec w najbliższy weekend. A ponieważ dzień święty trzeba święcić znajdziecie tu także rogale bezcukrowe, orkiszowe, croissantowe, a nawet w formie drożdżówki, sernika czy… lodów! Po prostu dla każdego coś dobrego.
Jeśli chcecie mieć pewność, że nie zabraknie ich dla was, koniecznie zamawiajcie rogale z wyprzedzeniem.
Rogale drożdżowe na maśle, masa z białego maku na miodzie z bakaliami, z wierzchu lukier i orzeszki (14 zł)
Dostępne od 6.11 do 17.11
Rogale na cieście francuskim, biały mak gotowany na mleku, migdały, marcepan, rodzynki, mielone orzechy włoskie, skórka pomarańczy, miód, rum i amaretto (18 zł)
Dostępne od 6.11 do odwołania!
Rogal wypiekany z ciasta francuskiego na bazie masła. W środku masa z białego maku + dwie możliwości do wyboru: z bakaliami (migdały, rodzynki, skórka pomarańczy) / bez bakalii (19 zł)
Croissant a’la rogal Świętomarciński z rodzynkami, skórką pomarańczy i płatkami migdałów
Rogale od Kęsów na cieście półfrancuskim, z białym makiem, skórką pomarańczową, orzechami włoskimi wykończone lukrem i migdałami (20 zł)
Dostępne od 8 do 11.listopada
Rogale na maślanym cieście półfrancuskim, nadziewany masą z białego maku, skórką z pomarańczy, rodzynkami, orzechami włoskimi i arachidowymi, marcepanem i odrobiną suszonych gruszek. Oblane lukrem z orzechami włoskimi. (15 zł)
Dostępne w wolnej sprzedaży 8 i 9 listopada (piątek, sobota). W poniedziałek 11.11 jedynie z odbiorem wcześniej zamówionych (zamówienia przyjmują do piątku!).
Rogale z białym makiem (18 zł)
Dostępne 11 listopada na zamówienie (tel. 880 832 509)
Rogale na cieście drożdżowym, w środku masa makowa z dużą ilością bakalii, lukrem i białą czekoladą na wierzchu (14 zł)
Dostępne 7. listopada w obu lokalizacjach i 11. listopada na pl. Dąbrowskiego
Rogale nadziane białym makiem i marcepanem, ze skórką pomarańczową, orzechami i rodzynką, oblane lukrem i oprószone prażonymi migdałami.
Dostępne od początku listopada, można rezerwować (tel. 600 964 064)
Rogal jest z ciasta półfrancuskiego(w środku biały mak,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy włoskie i arachidowe),posypka z orzechów i płatków migdałów (18 zł)
Dostępne do 17. listopada
Rogale na cieście drożdżowym, nadziewane białym makiem ze skórką pomarańczową i płatkami migdałów, polane lukrem (16 zł)
Dostępne do 11.listopada
Bułeczki na maślanym cieście drożdżowym nadziewane białym makiem, migdałami, orzechami włoskimi, marcepanem, żurawiną, daktylami i skórką z pomarańczy. Oblane limonkowym lukrem z prażonymi migdałami (14 zł) Dostępne do 11. listopada
Lody na białym maku, paście z prażonych migdałów, skórkach kandyzowanych z pomarańczy, do tego karmelizowane orzechy włoskie, laskowe i migdały
Już dostępne w sprzedaży
Rogal jest z ciasta półfrancuskiego(w środku biały mak,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy włoskie i arachidowe),posypka z orzechów i płatków migdałów (18 zł)
Dostępne do 17.11
Rogale na cieście croisstntowym z dużą ilością masła, polane lukrem i posypane orzechami. W środku nadzienie z białego maku, orzechów włoskich, migdałów, marcepanu i skórki z pomarańczy (19 zł).
Dostępne codziennie do 12. listopada we wszystkich lokalizacjach
Rogale niemarcińskie, czyli croissanty z ciasta francuskiego na zakwasie, nadziewane bogatą masą z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i skórki z pomarańczy – a zamiast cukru, do osłodzenia użyty jest miód i mus z rodzynek. Oblane lukrem pigwowym i obsypane mieszanką prażonych orzechów włoskich i migdałów. (22 zł)
Dostępne do 16. listopada – zamówienia z dwudniowym wyprzedzeniem!
Rogale z cukierni Mazovia Patisserie z Warszawy. Z białym makiem, miodem lipowym, chrupiącymi migdałami i kandyzowaną pomarańczą. Ilość limitowana. Cena 15 zł/ szt.
Mini serniczki z białym makiem i bakaliami (24 zł)
Dostępne od soboty do poniedziałku (lepiej rezerwować!)
Rogale na cieście drożdżowym, nadziewane musem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych (18,90 zł)
Dostępne od 8 do 11. listopada.
Rogale z ciasta krucho-drożdżowego z białym makiem, bakaliami i rumem z lukrem pomarańczowym i prażonymi orzechami (18 zł)
Dostępne od 9 do 11 listopada lub do ostatniego rogalika
Rogale na orkiszowym cieście francuskim, nadzienie z białego maku i dużej ilości orzechów, bez dodatku bakalii. Oblane miodem leśnym z pasieki pod Łodzią i prażonymi płatkami migdałów (19 zł)
Dostępne przez cały listopad w obu lokalizacjach
Maślany rogal Świętomarciński z domowym lukrem i prażonymi migdałami (19 zł)
Ciasto półfrancuskie, na wierzchu skórka z pomarańczy, lukier i orzeszki. W środku biały mak, miód, rodzynki, marcepan, orzechy (19 zł)
Ciasto półfrancuskie na prawdziwym maśle, nadziewane białym makiem, orzechami włoskimi, rodzynkami, skórką pomarańczy, jabłkiem, wiśniami, agrestem i śliwką węgierką. Oblane lukrem o smaku migdałowym, posypane orzechami włoskimi. Cena 18 zł.
Rogale na cieście półfrancuskim, nadziewane białym makiem, skórka pomarańczową, orzechami, migdałami, marcepanem i dosłodzone miodem. Z wierzchu lukier i siekane orzeszki (15 zł)
Wypiekane tylko na zamówienie, jest jeszcze możliwość zamawiania na 11,13,16 i 17 listopada (można w wiadomości na Facebooku)
Rogale na cieście półfrancuskim, masa z białego maku i żurawiny w amaretto, cytrynowy lukier i prażone migdały (19 zł)
Dostępne od teraz do niedzieli w limitowanych ilościach, na 11. listopada wypiekane tylko na zamówienie.