Roladka z łososiem i jajka z buraczkami
To ostatni moment na organizację firmowego przyjęcia świątecznego i przedostatni za zaplanowanie menu na wielkanocne śniadanie w domu. Sprawdźcie, co w tym roku proponuje Restauracja u Kretschmera.
Choć tzw. jajeczka nie cieszą się taką popularnością jak wigilie, coraz więcej firm decyduje się na organizację przyjęć dla pracowników z okazji Wielkanocy. Tu menu bywa bardziej dowolne niż to bożonarodzeniowe, ale jajka oczywiście są pozycją obowiązkową. Co poza nimi? – Tradycyjny żurek, szynka, śledzie, pasztet z wątróbki z konfiturą z cebuli – wymienia Maciej Kowalski, szef kuchni Restauracji u Kretschmera. To dania, które podawane są podczas firmowych przyjęć, ale można je również zamówić na święta do domu. W opcji na wynos goście najczęściej decydują się na śledzie (do wyboru z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi lub w miodzie z rodzynkami), ale również roladę z kaczki, pstrąga faszerowanego figami czy pierogi z perlicy z pietruszkowym pesto.
Jajka – oczywiście jajka rządzą, począwszy od tych najbardziej tradycyjnych z majonezem na szaleństwach kuchni molekularnej kończąc. W tym roku Maciej Kowalski sięgnął na przykład po przepis z Janowa Podlaskiego, czyli jajka ze śledziem i gotowanymi buraczkami, wykończone chrupiącymi chipsami z marchewki (pokrojoną w julienne marchew należy obsypać mąką i wrzucić na głęboki tłuszcz). Można wymienione składniki nałożyć na połówkę wydrążonego jajka albo zrobić z nich warstwową sałatkę (śledzie, buraki, jajka, majonez).
Jeśli nie jajka, to może szybka roladka z łososiem, która równie dobrze sprawdzi się na każdej innej domowej imprezie. Oto, czego potrzebujecie:
Na biszkopt:
Nadzienie:
Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać szpinak, mąkę, cukier i pieprz, a na końcu ubite na pianę białka. Wyłożyć cienką warstwę na blachę i piec w 170°C przez 12 minut. Po ostygnięciu biszkopt posmarować mascarpone, nałożyć plastry łososia, zwinąć w roladę i pokroić. Przepis wyjątkowo prosty, a jak wam nie wyjdzie, też możecie kupić ją w restauracji J