Restauracja u Kretschmera

To ostatni moment na organizację firmowego przyjęcia świątecznego i przedostatni za zaplanowanie menu na wielkanocne śniadanie w domu. Sprawdźcie, co w tym roku proponuje Restauracja u Kretschmera.

Choć tzw. jajeczka nie cieszą się taką popularnością jak wigilie, coraz więcej firm decyduje się na organizację przyjęć dla pracowników z okazji Wielkanocy. Tu menu bywa bardziej dowolne niż to bożonarodzeniowe, ale jajka oczywiście są pozycją obowiązkową. Co poza nimi? – Tradycyjny żurek, szynka, śledzie, pasztet z wątróbki z konfiturą z cebuli – wymienia Maciej Kowalski, szef kuchni Restauracji u Kretschmera. To dania, które podawane są podczas firmowych przyjęć, ale można je również zamówić na święta do domu. W opcji na wynos goście najczęściej decydują się na śledzie (do wyboru z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi lub w miodzie z rodzynkami), ale również roladę z kaczki, pstrąga faszerowanego figami czy pierogi z perlicy z pietruszkowym pesto.

Restauracja u Kretschmera

Jajka – oczywiście jajka rządzą, począwszy od tych najbardziej tradycyjnych z majonezem na szaleństwach kuchni molekularnej kończąc. W tym roku Maciej Kowalski sięgnął na przykład po przepis z Janowa Podlaskiego, czyli jajka ze śledziem i gotowanymi buraczkami, wykończone chrupiącymi chipsami z marchewki (pokrojoną w julienne marchew należy obsypać mąką i wrzucić na głęboki tłuszcz). Można wymienione składniki nałożyć na połówkę wydrążonego jajka albo zrobić z nich warstwową sałatkę (śledzie, buraki, jajka, majonez).

Restauracja u Kretschmera

Jeśli nie jajka, to może szybka roladka z łososiem, która równie dobrze sprawdzi się na każdej innej domowej imprezie. Oto, czego potrzebujecie:

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 150 gramów mrożonego szpinaku w liściach lub 250 g surowego (świeży należy do podsmażyć na maśle)
  • Opcjonalnie: grubo mielony czerwony pieprz

Nadzienie:

  • 200 gramów wędzonego łososia w plastrach
  • 200 gramów serka mascarpone

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać szpinak, mąkę, cukier i pieprz, a na końcu ubite na pianę białka. Wyłożyć cienką warstwę na blachę i piec w 170°C przez 12 minut. Po ostygnięciu biszkopt posmarować mascarpone, nałożyć plastry łososia, zwinąć w roladę i pokroić. Przepis wyjątkowo prosty, a jak wam nie wyjdzie, też możecie kupić ją w restauracji J

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...