Restauracje już szykują ogródki, nowe dania i atrakcyjne promocje. Część z nich wystawi grilla, będzie DJ i nie zabraknie kolorowych drinków. Start 1. maja!

Nie macie planów na majówkę? Łódzkie gastro o was zadba. Zbliża się najfajniejszy czas w roku, kiedy dni są coraz dłuższe i można jeść na świeżym powietrzu, zażywając przy tym kąpieli słonecznych. W Manufakturze z pierwszym dniem maja restauracje zaczynają świętowanie sezonu wiosenno – letniego. Dopieszczają swoje ogródki, a w menu pojawiają się już odświeżone wiosenne dania i nowe owocowo – orzeźwiające lemoniady i koktajle. Zapowiada się piękny początek sezonu.

Wielkie grillowanie i housowe brzmienia

Jest majówka, to musi być grill. W Manufakturze od 1. do 3. maja zjecie pieczone na grillu kiełbaski, kaszankę i karkówkę. Swoje grille wystawią Rajskie Manu (wcześniej Rajskie Jadło), które zaopatruje się w pyszne swojskie wyroby oraz Bierhalle, gdzie oprócz dobrego mięcha z rusztu jak zawsze możecie liczyć na kufel zimnego piwa warzonego na miejscu. Grillowane dania będziecie mogli zjeść jeszcze po majówce, ponieważ od 4 maja Bierhalle swój grill odpalać będzie codziennie od 18.00. Jeśli do takiego klimatu brakuje wam dobrej muzy, to w piątek 5.maja wpadajcie do Al Dente, gdzie dla gości restauracji DJ serwować będziecie housowe miksy.

Do deseru kawa za złotówkę

Po pieczonych kiełbaskach trzeba pomyśleć o czymś na osłodę. W Al Dente, Galicji, Tawernie i restauracji Hot Spoon do każdego deseru otrzymacie kawę za złotówkę. Sprawdziłyśmy jakie słodkości znajdziecie w ich kartach. W Al Dente serwują semifreddo z karmelizowanymi orzechami i przecudne kolorowe monoporcje. Galicja ma bardziej tradycyjne słodkości – deser lodowy z bitą śmietaną albo czekoladowe ciastko z konfiturą. Słodka część menu Tawerny to sześć pozycji, wśród których znajdziecie mrożony torcik bezowo-migdałowy. Natomiast w Hot Spoon jest jak na egzotycznych wakacjach – pudding mango i smażone banany z sosem kokosowym. 

Wiosenny powiew świeżości w menu

W restauracjach pojawiają się już odświeżone sezonowe dania. Nowości na talerzach zagoszczą w La Vende, gdzie w nowej wkładce znajdziecie wędzonego łososia na grzance, jagnięce ossobuco czy risotto z tuńczykiem. Swoje menu odświeżyła też restauracja Zielona, a w nim same wegańskie i wegetariańskie dobroci. Dania z azjatyckim twistem, nowe burgery, oryginalne menu dla dzieci i śniadania. Wracają też ich kolorowe sangrie, które w pierwszych dniach maja dostępne będą w specjalnej cenie (35 zł/ 500ml i 65 zł / 1l). Manuarte wraz z nowym szefem kuchni wchodzi w wiosnę z nowymi daniami w kubańskim klimacie. Oczywiście kolorowe koktajle i piękny, duży ogródek też meldują się w gotowości.

Sezonowe wkładki pojawią się w Pizza Hut, Al Dente i Galicji. Już teraz możecie spróbować rzemieślniczego tagliatelle ze szparagami i szynką prosciutto crudo, które serwuje restauracja Al Dente. W Tawernie natomiast szeroki wybór kolorowych koktajli bezalkoholowych i pełnych owoców sangrii.

Prawdziwą rewolucję przejdzie karta Bawełny, w której zagości ponad 20 nowych dań! Będzie bruschetta z plastrami ośmiornicy, mule w białym winie, ravioli z truflami i ricottą, okoń morski z pieca opalanego drewnem czy pizza ze szparagami – więcej nie zdradzamy! Powiemy tylko, że wszystkie nowe dania brzmią fantastycznie i już od samego czytania robimy się głodne. W odświeżonej karcie czuć wakacje!

Nie zabraknie promocji!

Lubicie rozsiąść się w ogródku z kieliszkiem wina w dłoni? Uderzajcie więc do Seafood Bar&Market tam do każdego kieliszka wina drugi kieliszek otrzymacie gratis. Podobnie jak w Manuarte, gdzie 2. i 3. maja do każdego dania głównego kieliszek białego lub czerwonego wina (albo w wersji bezalkoholowej – lemoniada) dostaniecie w prezencie. Ekipa Manuarte nie zapomniała o swoich najmłodszych gościach. Dzieci do 12 roku życia w tych dniach jedzą za darmo, a te starsze na osłodę otrzymają darmowy dziecięcy deser z karty.

Podsumowując: oj będzie się działo. Szykujcie okulary przeciwsłoneczne, zdzwaniajcie się ze znajomymi i do zobaczenia w Manu!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...