Rusza Jemy w Łodzi Food Fest - sprawdźcie, co zjecie
60 najlepszych restauracji i kawiarni, 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje – tak będzie wyglądało 14 wrześniowych dni trwania Jemy w Łodzi Food Fest.
To będzie kulinarne wydarzenie roku i największy tego rodzaju festiwal w naszym mieście. Wspólnie z Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszamy na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Dwa tygodnie – od 10 do 23 września wypełnione będą po brzegi pysznym jedzeniem i mnóstwem wydarzeń i atrakcji. Do festiwalu dołączyło 60 świetnych restauracji i kawiarni, które przygotowały łącznie ponad 100 festiwalowych dań oraz 25 menu degustacyjnych.
Impreza ruszy w poniedziałek, 10 września. Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.
Kierunki podróży? Po pierwsze Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch. Po drugie Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Po trzecie Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.
Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań. Będą to Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho, aż po koreańską zupę z kimchi. Dalej Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale. Na miłośników słodkości czeka zaś trasa Dekadenckie desery. Listę restauracji biorących udział w poszczególnych trasach oraz festiwalowych dań znajdziecie tutaj.
Na tym nie koniec – w każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania.
Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci, a nawet kolacja szabatowa. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy kulinarni wziąć udział w degustacjach, warsztatach oraz spotkaniu o perspektywach blogowania. Co ważne, dzięki partnerom festiwalu: portalowi Glodny.pl, sklepom Kuchnie Świata, firmie Wine Direct, studiu Book&Cook i Idea Hub, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a niektóre są bezpłatne.
Wszystkie festiwalowe dania i pełną listę wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Prezydent Hanna Zdanowska.