fbpx

Jemy w Łodzi Food Fest 2018

60 najlepszych restauracji i kawiarni, 100 festiwalowych dań, 6 tematycznych tras kulinarnych, menu degustacyjne, warsztaty, pokazy, spotkania i degustacje – tak będzie wyglądało 14 wrześniowych dni trwania Jemy w Łodzi Food Fest.

To będzie kulinarne wydarzenie roku i największy tego rodzaju festiwal w naszym mieście. Wspólnie z Łódzkie Centrum Wydarzeń zapraszamy na drugą edycję Jemy w Łodzi Food Fest – imprezy, która we wrześniu zamieni Łódź w kulinarną stolicę kraju. Dwa tygodnie – od 10 do 23 września wypełnione będą po brzegi pysznym jedzeniem i mnóstwem wydarzeń i atrakcji. Do festiwalu dołączyło 60 świetnych restauracji i kawiarni, które przygotowały łącznie ponad 100 festiwalowych dań oraz 25 menu degustacyjnych.

Danie festiwalowe restauracji Cztery Ściany
Danie festiwalowe restauracji Cztery Ściany

Impreza ruszy w poniedziałek, 10 września. Pierwszy tydzień to trzy pierwsze kulinarne trasy tematyczne, którymi łodzianie mogą podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Wszystkie trasy odpowiadają najgorętszym i najmodniejszym trendom kulinarnym, a na każdej z nich czeka po kilkanaście festiwalowych lokali z popisowymi przysmakami.

Danie festiwalowe restauracji Stekówka
Danie festiwalowe restauracji Stekówka

Kierunki podróży? Po pierwsze Street Food – trasa dedykowana jedzeniu ulicznemu z różnych stron świata. Szybkie, proste i pyszne dania, które można zjeść w biegu albo na szybki lunch. Po drugie Roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli trasa stworzona z myślą o miłośnikach kuchni wegańskiej. Po trzecie Elegancja Francja – dania inspirowane francuskimi tradycjami kulinarnymi.

Danie festiwalowe restauracji Tel Aviv Urban Food
Danie festiwalowe restauracji Tel Aviv Urban Food

Drugi tydzień ucztowania ruszy w poniedziałek, 17 września, a wraz z nim wystartują trzy kolejne trasy pełne pysznych, tematycznych dań. Będą to Azjatyckie zupy – od japońskiego ramenu, przez tajskie tom kha, wietnamskie pho, aż po koreańską zupę z kimchi. Dalej Pierogi świata – ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni – ciasto wypełnione farszem znane jest na całym świecie i wszędzie smakuje wspaniale. Na miłośników słodkości czeka zaś trasa Dekadenckie desery. Listę restauracji biorących udział w poszczególnych trasach oraz festiwalowych dań znajdziecie tutaj.

Danie festiwalowe restauracji Sendai Sushi
Danie festiwalowe restauracji Sendai Sushi

Na tym nie koniec – w każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą też na specjalne menu degustacyjne. To popisowe, autorskie uczty przygotowane przez szefów kuchni. Idealnie skomponowane menu składające się z co najmniej trzech dań, które prezentują wszystko najlepsze, co restauracje mają do zaoferowania.

Danie festiwalowe restauracji Lokal
Danie festiwalowe restauracji Lokal

Jemy w Łodzi Food Fest to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Pokaz przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kurs wiedzy o winie połączony z degustacją, warsztaty kawowe i cukiernicze oraz spotkania z gotowaniem dla dzieci, a nawet kolacja szabatowa. Będzie także coś dla restauratorów, którzy na warsztatach będą mogli dowiedzieć się, jak promować swoją restaurację i jak skuteczniej prowadzić lokal. Kucharze będą mogli posłuchać o nowoczesnej kuchni wegańskiej, a blogerzy kulinarni wziąć udział w degustacjach, warsztatach oraz spotkaniu o perspektywach blogowania. Co ważne, dzięki partnerom festiwalu: portalowi Glodny.pl, sklepom Kuchnie Świata, firmie Wine Direct, studiu Book&Cook i Idea Hub, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a niektóre są bezpłatne.

Festiwalowe danie restauracji Szyby Lustra
Festiwalowe danie restauracji Szyby Lustra

Wszystkie festiwalowe dania i pełną listę wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Prezydent Hanna Zdanowska.

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...