Rusza jesienna edycja Restaurant Week
Już jutro rusza kolejna, jesienna edycja festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week. Sprawdźcie, które lokale przygotowały festiwalowe menu i dokąd warto się wybrać.
Jesienna edycja Restaurant Week ruszy 17 października i potrwa aż do końca miesiąca. To wyjątkowo dużo czasu żeby odwiedzić wszystkie lokale biorące udział w wydarzeniu. A jest ich ponad 20. Każdy z nich przygotował dla goście specjalne, popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Menu dostępne jest w dwóch wariantach, z których jeden jest zazwyczaj wegański lub wegetariański. Każdy zestaw oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Stoliki jak zawsze możecie rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl, na której znajdziecie też pełne opisy menu.
Tym razem inspiracją dla szefów kuchni jest hasło „Destynacja restauracja”, które odnosi się do kulinarnych podróży, w jakie zabierają nas festiwalowe restauracje. Dzięki daniom, składnikom i przyprawom z różnych zakątków świata możemy wybrać się w kulinarną podróż do najbardziej nawet odległych miejsc. Na gości, jak zawsze, czekają też niespodzianki od partnerów Restaurant Week oraz specjalny konkurs. W każdej restauracji biorącej udział w Restaurant Week możecie zrobić zdjęcie festiwalowej potrawy, umieścić je na Facebooku lub Instagramie oznaczając restaurację, w której zostało zrobione oraz używając konkursowych hashtagów. Do wygrania jest przelot do Włoch i kolacja w najlepszej restauracji świata – Massimo Bottura – Osteria Francescana oraz inne nagrody ufundowane przez partnerów wydarzenia.
Ale Restaurant Week to także wydarzenia towarzyszące. W tej edycji zaplanowano przedfestiwalową imprezę w klubie Abracadabra, która odbędzie się 19 października. Wejdziecie na nią za darmo podając hasło Restaurant Week, a dodatkowo możecie zgarnąć koktajl festiwalowy Martini Tonic w prezencie – wystarczy, że informacją o wydarzeniu podzielicie się ze znajomymi. Drugim wydarzeniem jest komentowana degustacja win z USA, w trakcie której spróbujecie sześci win kalifornijskich. Spotkanie odbędzie się w wine barze Dwa Przez Cztery 25 października o godzinie 18.30, a poprowadzi je Artur Zarzycki.
Lista festiwalowych restauracji:
Angelo Ristorante
Cztery Ściany
Dzika Kaczka
Farina Bianco
Fatamorgana
Filharmonia Smaku
Heksagon
Klub Wino
LaVende Manufaktura
Lokal
MITMI restobar
MOTYWY
Piwnica Łódzka
Powidok – Restauracja Autorska
Quale Restaurant
Revelo
Róża Wiatrów
Sote – NoBo Hotel
Szwalnia Smaków
Szyby Lustra
Wall Street BBQ
Zakład Gastronomiczny
Zielona Restauracja Wegańska i Wegetariańska