fbpx

Rusza trzecia edycja Jemy w Łodzi Food Fest – kulinarnego święta miasta

Ponad 40 restauracji i kawiarni, 75 festiwalowych dań i blisko 30 wydarzeń towarzyszących – warsztatów, pokazów i degustacji. Tak zapowiada się tegoroczna edycja największego łódzkiego festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Food Fest.

We wrześniu Łódź po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Polski. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń zaprosimy łodzian na Jemy w Łodzi Food Fest – wielki, dwutygodniowy festiwal jedzenia i gotowania. Od 9 do 22 września ponad 40 restauracji i kawiarni przygotuje łącznie 75 festiwalowych dań w ramach sześciu tematycznych tras kulinarnych. Towarzyszyć im będzie blisko 30 wydarzeń specjalnych – warsztatów, pokazów, wykładów i degustacji.

Gastromachina

Pierwszy tydzień imprezy rozpocznie się w poniedziałek, 9 września. Tego dnia ruszą trzy pierwsze tematyczne trasy kulinarne, którymi łodzianie będą mogli podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Zaczniemy od Weź w łapę, czyli trasy poświęconej kanapkom z całego świata i wariacjom na ich temat. Będzie też Niezły Meksyk! – trasa dedykowana kuchni Ameryki Południowej, Północnej i Centralnej oraz EKO talerz, czyli dania zdrowe, przygotowane z ekologicznych produktów i z poszanowaniem natury.

Motywy

Kolejny poniedziałek, 16 września otworzy drugi festiwalowy tydzień, a wraz z nim ruszą trzy kolejne trasy tematyczne. Na początek Azja, jakiej nie znacie, czyli trasa poświęcona daniom kuchni azjatyckiej, jakich na co dzień trudno spróbować w restauracjach. Będzie też SERwus, czyli trasa serocentryczna pełna dań z serami w roli głównej. Ostatnia trasa – Słodka rozpusta poświęcona będzie pysznym i pięknym deserom. Dodatkowo wybrane restauracje zaproszą gości na menu degustacyjne, które pozwolą spróbować najlepszego, co szef kuchni ma do zaoferowania.

Tabu sushi

Ale Jemy w Łodzi Food Fest to nie tylko festiwalowe dania. Impreza ma za zadanie promować łódzkie restauracje, ich ofertę, ale także edukować i dostarczać kulinarnej rozrywki amatorom gotowania i jedzenia, kucharzom, restauratorom, blogerom kulinarnym i oczywiście najmłodszym smakoszom. Na nich wszystkich czeka blisko 30 wydarzeń towarzyszących – warsztatów, degustacji, spotkań i szkoleń. Do tego sushi night, kino kulinarne i zawody w jedzeniu burgerów na czas. Dzięki partnerom festiwalu: sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i hotelowi Tobaco, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a wiele z nich jest bezpłatnych.

Bubamara

Wszystkie festiwalowe informacje znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Prezydent Hanna Zdanowska.

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...