Rusza trzecia edycja Jemy w Łodzi Food Fest – kulinarnego święta miasta
Ponad 40 restauracji i kawiarni, 75 festiwalowych dań i blisko 30 wydarzeń towarzyszących – warsztatów, pokazów i degustacji. Tak zapowiada się tegoroczna edycja największego łódzkiego festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Food Fest.
We wrześniu Łódź po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Polski. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń zaprosimy łodzian na Jemy w Łodzi Food Fest – wielki, dwutygodniowy festiwal jedzenia i gotowania. Od 9 do 22 września ponad 40 restauracji i kawiarni przygotuje łącznie 75 festiwalowych dań w ramach sześciu tematycznych tras kulinarnych. Towarzyszyć im będzie blisko 30 wydarzeń specjalnych – warsztatów, pokazów, wykładów i degustacji.
Pierwszy tydzień imprezy rozpocznie się w poniedziałek, 9 września. Tego dnia ruszą trzy pierwsze tematyczne trasy kulinarne, którymi łodzianie będą mogli podróżować po restauracjach i kawiarniach próbując festiwalowych dań. Zaczniemy od Weź w łapę, czyli trasy poświęconej kanapkom z całego świata i wariacjom na ich temat. Będzie też Niezły Meksyk! – trasa dedykowana kuchni Ameryki Południowej, Północnej i Centralnej oraz EKO talerz, czyli dania zdrowe, przygotowane z ekologicznych produktów i z poszanowaniem natury.
Kolejny poniedziałek, 16 września otworzy drugi festiwalowy tydzień, a wraz z nim ruszą trzy kolejne trasy tematyczne. Na początek Azja, jakiej nie znacie, czyli trasa poświęcona daniom kuchni azjatyckiej, jakich na co dzień trudno spróbować w restauracjach. Będzie też SERwus, czyli trasa serocentryczna pełna dań z serami w roli głównej. Ostatnia trasa – Słodka rozpusta poświęcona będzie pysznym i pięknym deserom. Dodatkowo wybrane restauracje zaproszą gości na menu degustacyjne, które pozwolą spróbować najlepszego, co szef kuchni ma do zaoferowania.
Ale Jemy w Łodzi Food Fest to nie tylko festiwalowe dania. Impreza ma za zadanie promować łódzkie restauracje, ich ofertę, ale także edukować i dostarczać kulinarnej rozrywki amatorom gotowania i jedzenia, kucharzom, restauratorom, blogerom kulinarnym i oczywiście najmłodszym smakoszom. Na nich wszystkich czeka blisko 30 wydarzeń towarzyszących – warsztatów, degustacji, spotkań i szkoleń. Do tego sushi night, kino kulinarne i zawody w jedzeniu burgerów na czas. Dzięki partnerom festiwalu: sklepom Kuchnie Świata, studiu Book&Cook i hotelowi Tobaco, na wydarzenia obowiązują atrakcyjne ceny, a wiele z nich jest bezpłatnych.
Wszystkie festiwalowe informacje znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl. Honorowy patronat nad wydarzeniem objęła Prezydent Hanna Zdanowska.