Ruszył jubileuszowy Restaurant Week
Dzisiaj wystartowała jesienna edycja festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week. Jest to edycja wyjątkowa, bo wydarzenie ma już 5 lat! Sprawdźcie, które lokale przygotowały festiwalowe menu i dokąd warto się wybrać.
Tym razem festiwal odbędzie się w aż 40 miastach w 15 regionach Polski. Do Łodzi zawita po raz ósmy, a weźmie w nim udział aż 29 restauracji z naszego miasta. Wszystkie będziecie mogli odwiedzać od 16 do 31 października, aby spróbować propozycji z menu degustacyjnych. Szefowie kuchni przygotowali na Restaurant Week specjalne, popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Menu dostępne jest w dwóch wariantach, z których jeden jest zazwyczaj wegański lub wegetariański. Każdy zestaw oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Stoliki jak zawsze możecie rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl, na której znajdziecie też pełne opisy menu.
Tym razem festiwalowi przyświeca hasło #KochajJedzenie, które jest kontynuacją kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku. Organizatorzy zachęcają do dojrzałej miłości do jedzenia, opartej nie tylko na przyjemności, ale także szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. W ramach festiwalu goście rezerwują stoliki z wyprzedzeniem, dzięki czemu restauracje dokładnie wiedzą, ile jedzenia przygotować i nie muszą go marnować. W ten sposób wydarzenie wpisuje się w trend zero waste.
Festiwalowi zawsze towarzyszą też konkursy z nagrodami. Tym razem w głównym konkursie fotograficznym wygrać można rejs LOT-em do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolacja w Osteria Francescana*** – wielokrotnie nagradzanej, jednej z najlepszych restauracji świata. W konkursie recenzenckim natomiast możecie wygrać bezpośredni rejs LOT-em do Indii. Konkursowe instrukcje znajdziecie na festiwalowych stolikach.
Lista festiwalowych restauracji z Łodzi i okolic: