Ruszył Łódź Coffee Marathon (na zdjęciu propozycja restauracji Bawełna)

Pomimo rosnącej liczby festiwali kulinarnych w naszym mieście, ciągle niewiele z nich robi miejsce dla kawy. Dlatego tym bardziej cieszy, że do Łodzi zawitał Coffee Marathon, w którym bierze udział kilkanaście lokalnych kawiarni.

Łódź Coffee Marathon w The Brick

Coffee Marathon to kawowy festiwal odbywający się do kwartał w kilku miastach Polski. Zaczęło się pięć lat temu w Poznaniu, który gościł już 20 edycji imprezy, później dołączyły Wrocław, Warszawa, Trójmiasto, a w tym roku również Kraków i Łódź. Pierwsza edycja w naszym mieście ruszyła wczoraj i potrwa do niedzieli, 12 sierpnia.

Łódź Coffee Marathon w Hot Air Cafe

Jaka jest idea festiwalu? Wydarzenie polega na poszukiwaniu najciekawszych miejsc z kawą na mapie Łodzi. W każdej z 17 festiwalowych kawiarni możecie spróbować kawy oraz deseru przygotowanych w oparciu o hasło przewodnie: kontrasty. Chodzi o ciekawe zestawienia kontrastujących barw, aromatów, temperatur i tekstur. Takie właśnie są napoje i słodkości przygotowane przez lokale.

Łódź Coffee Marathon w Grand Coffee

W trakcie trwania Łódź Coffee Marathon za festiwalową kawę zapłacicie 7 zł, tyle samo kosztuje deser, ale możecie zamówić je w zestawie za 12 zł. Uczestnicy wydarzenia mogą głosować w plebiscycie na najbardziej kreatywną interpretację tematu przewodniego. W tym celu wystarczy skorzystać z formularza online i ocenić swoje festiwalowe doświadczenie w pięciopunktowej skali.

Łódź Coffee Marathon w Coffee Room

Patronat nad wydarzeniem objęła prestiżowa organizacja Speciality Coffee Association i stał się on częścią największego cyklu miejskich festiwali kawy w Europie Środkowej. Dodatkowo organizatorzy współpracują z UNICEFem zbierając w ramach wydarzenia pieniądze na budowę pomp wodnych w Afryce. Uczestnicy wydarzenia mogą wpłacać pieniądze na ten cel, a już niebawem ruszy specjalny, festiwalowy sklep, w którym będzie można kupić kawy z polskich palarni – dochód ze sprzedaży zostanie przekazany UNICEFowi.

Łódź Coffee Marathon w Jul's

Oto lista kawiarni biorących udział w Łódź Coffee Marahton:

Bawełna:
Kokosowo-ananasowe cold brew
Tarta z kremem mascarpone i limonką

Cafe Verte
Barraquito: kawa pochodząca z Wysp Kanaryjskich, słodycz mleka skondensowanego w połączeniu z likierem, shotem mocnego espresso pod mleczną pianką z cynamonem
Niebiańsko czekoladowe brownie z nutą owocowego musu ze świeżych malin

Chatka Ech
Cytrynowe espresso
Delikatny sernik przełamany cytrynową nutą

Chude Ciacho
Orzechowe cappuccino
Tartaletka bounty i tartaletka monte

Chatka Ech - Maison a.s. - Pop'n'Art

Coffee Room
Freddo Cappuccino
Chilli Brownie

Grand Coffee
Nuta Iranu – kawa mrożona z chałwą i malinami
Amerykański klasyk: Ciasto Brownie z lodami malinowymi

Hot Air Cafe
Cold brew z nutą pomarańczy
Tarta z sezonowymi owocami (w wersji wegańskiej lub klasycznej)

Jul’s
Aromatyczna mocna kawa: orzechowe espresso macchiato
Madam Pavlowa: jej słodka kruchość idealnie kontrastuje z kwaśnym kremem cytrynowym

Takżetego - Szpulka - Tubajka

La Vende Bistro Piotrkowska
Kawa mrożona z mango i rabarbarem
Wariacja na temat sticky toffee, czyli keks rodzynkowy podawany z gorącymi wiśniami

Maison a.s.
Kawa 100% arabica na mrożonym mleku infuzowanym verbeną, skórką z cytryny i anyżem, z dodatkiem mięty i limonki
Millefeuille Couvreur: Ciastko Kouign-amann z cukrem muscowado, przekładane kremem patissiere z wędzoną śliwką, genache z białej czekolady Ivoire 36% Valrhona i białym pieprzem, śliwką confit z anyżem, cynamonem, skórką z limonki, cytryny i wanilią

Pop’n’Art
Cappucino Fredo o smaku wanilii
Półwytrawny minisernik z pieprzem

Szpulka
Kawa mrożona z pomarańczą
Mus czekoladowy

Wiosna - Chude Ciacho

TAKŻETEGO wege bistro
Kawa z różową śmietaną
Rabarbar pod kruszonką

The Brick Coffee Factory (Piotrkowska 63)
Kawa przelewowa
Miniserniczek

The Brick Coffee Factory (Piotrkowska 136)
Cappuccino
Mus czekoladowy

Tubajka – kawiarnia w parku
Gorące espresso z gorzką czekoladą
Kremowy i kwaśny sorbet z białej porzeczki oraz agrestu z chrupiącą bezą i słodką watą cukrową

Wiosna
Shakerato z nutką wanili i skórką z cytryny
Sernik precelkowy z masłem orzechowym

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...