Ruszyła pierwsza edycja Łódź Coffee Marathon
Pomimo rosnącej liczby festiwali kulinarnych w naszym mieście, ciągle niewiele z nich robi miejsce dla kawy. Dlatego tym bardziej cieszy, że do Łodzi zawitał Coffee Marathon, w którym bierze udział kilkanaście lokalnych kawiarni.
Coffee Marathon to kawowy festiwal odbywający się do kwartał w kilku miastach Polski. Zaczęło się pięć lat temu w Poznaniu, który gościł już 20 edycji imprezy, później dołączyły Wrocław, Warszawa, Trójmiasto, a w tym roku również Kraków i Łódź. Pierwsza edycja w naszym mieście ruszyła wczoraj i potrwa do niedzieli, 12 sierpnia.
Jaka jest idea festiwalu? Wydarzenie polega na poszukiwaniu najciekawszych miejsc z kawą na mapie Łodzi. W każdej z 17 festiwalowych kawiarni możecie spróbować kawy oraz deseru przygotowanych w oparciu o hasło przewodnie: kontrasty. Chodzi o ciekawe zestawienia kontrastujących barw, aromatów, temperatur i tekstur. Takie właśnie są napoje i słodkości przygotowane przez lokale.
W trakcie trwania Łódź Coffee Marathon za festiwalową kawę zapłacicie 7 zł, tyle samo kosztuje deser, ale możecie zamówić je w zestawie za 12 zł. Uczestnicy wydarzenia mogą głosować w plebiscycie na najbardziej kreatywną interpretację tematu przewodniego. W tym celu wystarczy skorzystać z formularza online i ocenić swoje festiwalowe doświadczenie w pięciopunktowej skali.
Patronat nad wydarzeniem objęła prestiżowa organizacja Speciality Coffee Association i stał się on częścią największego cyklu miejskich festiwali kawy w Europie Środkowej. Dodatkowo organizatorzy współpracują z UNICEFem zbierając w ramach wydarzenia pieniądze na budowę pomp wodnych w Afryce. Uczestnicy wydarzenia mogą wpłacać pieniądze na ten cel, a już niebawem ruszy specjalny, festiwalowy sklep, w którym będzie można kupić kawy z polskich palarni – dochód ze sprzedaży zostanie przekazany UNICEFowi.
Oto lista kawiarni biorących udział w Łódź Coffee Marahton:
Bawełna:
Kokosowo-ananasowe cold brew
Tarta z kremem mascarpone i limonką
Cafe Verte
Barraquito: kawa pochodząca z Wysp Kanaryjskich, słodycz mleka skondensowanego w połączeniu z likierem, shotem mocnego espresso pod mleczną pianką z cynamonem
Niebiańsko czekoladowe brownie z nutą owocowego musu ze świeżych malin
Chatka Ech
Cytrynowe espresso
Delikatny sernik przełamany cytrynową nutą
Chude Ciacho
Orzechowe cappuccino
Tartaletka bounty i tartaletka monte
Coffee Room
Freddo Cappuccino
Chilli Brownie
Grand Coffee
Nuta Iranu – kawa mrożona z chałwą i malinami
Amerykański klasyk: Ciasto Brownie z lodami malinowymi
Hot Air Cafe
Cold brew z nutą pomarańczy
Tarta z sezonowymi owocami (w wersji wegańskiej lub klasycznej)
Jul’s
Aromatyczna mocna kawa: orzechowe espresso macchiato
Madam Pavlowa: jej słodka kruchość idealnie kontrastuje z kwaśnym kremem cytrynowym
La Vende Bistro Piotrkowska
Kawa mrożona z mango i rabarbarem
Wariacja na temat sticky toffee, czyli keks rodzynkowy podawany z gorącymi wiśniami
Maison a.s.
Kawa 100% arabica na mrożonym mleku infuzowanym verbeną, skórką z cytryny i anyżem, z dodatkiem mięty i limonki
Millefeuille Couvreur: Ciastko Kouign-amann z cukrem muscowado, przekładane kremem patissiere z wędzoną śliwką, genache z białej czekolady Ivoire 36% Valrhona i białym pieprzem, śliwką confit z anyżem, cynamonem, skórką z limonki, cytryny i wanilią
Pop’n’Art
Cappucino Fredo o smaku wanilii
Półwytrawny minisernik z pieprzem
Szpulka
Kawa mrożona z pomarańczą
Mus czekoladowy
TAKŻETEGO wege bistro
Kawa z różową śmietaną
Rabarbar pod kruszonką
The Brick Coffee Factory (Piotrkowska 63)
Kawa przelewowa
Miniserniczek
The Brick Coffee Factory (Piotrkowska 136)
Cappuccino
Mus czekoladowy
Tubajka – kawiarnia w parku
Gorące espresso z gorzką czekoladą
Kremowy i kwaśny sorbet z białej porzeczki oraz agrestu z chrupiącą bezą i słodką watą cukrową
Wiosna
Shakerato z nutką wanili i skórką z cytryny
Sernik precelkowy z masłem orzechowym