Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

W lipcu już po raz trzeci odbędzie się w Łodzi Transatlantyk Festival. Jedną z najciekawszych i najpopularniejszych sekcji festiwalu jest Kino Kulinarne – cykl niezwykłych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, które poprzedzają projekcje filmów o tematyce kulinarnej.

Transatlantyk Festival zawitał do Łodzi po raz pierwszy w 2016 roku. Razem z nim przybyło do naszego miasta jedno z najciekawszych wydarzeń kulinarnych – Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale. To wydarzenie łączące świetne kino z doskonałym jedzeniem będzie też jednym z najważniejszych punktów tegorocznej edycji Transatlantyku. Przez pięć kolejnych, lipcowych wieczorów organizatorzy Festiwalu zaproszą łodzian na wyjątkowe, wystawne kolacje przygotowane przez najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Każda z nich inspirowana będzie filmem, którego pokaz poprzedzi ucztę.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Jeśli braliście udział w poprzednich edycjach Kina Kulinarnego, to nie musimy zapewne przekonywać was, że warto. To naprawdę wyjątkowa okazja, by w naszym mieście zjeść kolację przygotowaną przez takich szefów kuchni, jak Wojciech Modest Amaro, Kurt Scheller, Robert Skubisz czy Robert Sowa. Wszystkie odbywają się we wspaniałych wnętrzach EC1, a towarzyszą im dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. Bilety na wszystkie wydarzenia można już kupować na stronie www.goingapp.pl oraz www.transatlantyk.org.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Tegoroczny cykl rozpocznie się 14 lipca, a otworzy go, jak zawsze, kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro. To jeden z najwybitniejszych szefów kuchni, który zrewolucjonizował polską gastronomię. Jest zdobywcą historycznej, pierwszej Gwiazdki Michelin w Polsce, którą prowadzona przez niego restauracja Atelier Amaro utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku. Dla gości Kina Kulinarnego przygotuje kolację inspirowaną filmem „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Dzień później będziecie mogli przekonać się, jakie kulinarne cuda potrafią wyczarować wspólnie Kurt Scheller i Robert Skubisz. Pierwszy z szefów kuchni to właściwie legenda gastronomii – nie tylko polskiej. Jego charakterystyczne wąsy rozpoznaje z daleka każdy miłośnik gotowania, a jego kuchnia to mieszanka wspływów z różnych stron świata, które gromadził podczas licznych podróży. Z kolei Robert Skubisz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, związany od lat z renomowaną restauracją Amber Room w Warszawie. Zdobywca symbolu „4 sztućców” Przewodnika Michelin oraz tytułu Szef Roku, zwycięzca prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night. Obaj panowie przygotują kolację inspirowaną filmem „The Quest of Alain Ducasse”, który pokazuje od kuchni pracę jednego z najbardziej znanych i cenionych chefów na świecie – Alaina Ducasse’a.

Robert Skubisz

W poniedziałek, 16 lipca, goście Kina Kulinarnego rozpoczną wieczór od projekcji filmu „Cuban Food Stories” – historii reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny – Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa. Po pokazie będzie można przekonać się, jak ta opowieść zainspirowała znanego szefa kuchni Robertą Sowę, który tego dnia przygotuje kolację w EC1. Jeśli interesujecie się kulinariami, to z pewnością kojarzycie tego przesympatycznego i szalenie zdolnego kucharza, restauratora i gwiazdę programów telewizyjnych, który konsekwentnie propaguje nowoczesną kuchnię polską. Wieczór w jego towarzystwie to czysta przyjemność.

Robert Sowa

Na czwartą kolację zaprosi zaś Marcin Popielarz – szef kuchni gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, w której odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Młody, ale niezwykle doświadczony o utalentowany kucharz wraz ze swoim mentorem, Wojciechem Modestem Amaro, reprezentować będzie w tym roku Europę Środkowo-Wschodnią podczas Grand Finale of S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie, gdzie powalczy o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie. Wcześniej jednak przygotuje dla gości Kina Kulinarnego kolację inspirowaną filmem „In search of Israeli Cuisine” – opowieścią o ponad 70 różnych kulturach, które obecnie tworzą naród izraelski oraz o tym, jak każda z nich wyraża się poprzez jedzenie.

Marcin Popielarz

Ostatnią kolację cyklu przygotuje 18 lipca Justyna Słupska Kartaczowska – szefowa kuchni we własnej restauracji jaDka we Wrocławiu, której dotychczasowa praca w świetnych restauracjach została doceniona przez żółty przewodnik Gault & Millau, który nagrodził ją tytułem Szef – Kobieta Roku. Obecnie jej pasją jest polska, szlachecka kuchnia przygotowywana w oparciu o francuską szkołę gotowania, a podczas Kina Kulinarnego wykreuje autorskie menu inspirowane filmem „Our Blood is Wine”. Reżyserka Emily Railsback oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn, pokazują w nim świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie oraz to, jak ożywienie tradycyjnego winiarstwa staje się główną siłą napędową potężnego i autonomicznego narodu gruzińskiego w poszukiwaniu własnej tożsamości w XXI wieku.

Justyna Słupska Kartaczowska

Koszt udziału w wieczorach Kina Kulinarnego obejmujący pokaz filmu i kolację wynosi 200 zł od osoby. Bilety można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...