fbpx

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

W lipcu już po raz trzeci odbędzie się w Łodzi Transatlantyk Festival. Jedną z najciekawszych i najpopularniejszych sekcji festiwalu jest Kino Kulinarne – cykl niezwykłych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, które poprzedzają projekcje filmów o tematyce kulinarnej.

Transatlantyk Festival zawitał do Łodzi po raz pierwszy w 2016 roku. Razem z nim przybyło do naszego miasta jedno z najciekawszych wydarzeń kulinarnych – Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale. To wydarzenie łączące świetne kino z doskonałym jedzeniem będzie też jednym z najważniejszych punktów tegorocznej edycji Transatlantyku. Przez pięć kolejnych, lipcowych wieczorów organizatorzy Festiwalu zaproszą łodzian na wyjątkowe, wystawne kolacje przygotowane przez najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Każda z nich inspirowana będzie filmem, którego pokaz poprzedzi ucztę.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Jeśli braliście udział w poprzednich edycjach Kina Kulinarnego, to nie musimy zapewne przekonywać was, że warto. To naprawdę wyjątkowa okazja, by w naszym mieście zjeść kolację przygotowaną przez takich szefów kuchni, jak Wojciech Modest Amaro, Kurt Scheller, Robert Skubisz czy Robert Sowa. Wszystkie odbywają się we wspaniałych wnętrzach EC1, a towarzyszą im dyskusje z twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. Bilety na wszystkie wydarzenia można już kupować na stronie www.goingapp.pl oraz www.transatlantyk.org.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Tegoroczny cykl rozpocznie się 14 lipca, a otworzy go, jak zawsze, kolacja przygotowana przez Wojciecha Modesta Amaro. To jeden z najwybitniejszych szefów kuchni, który zrewolucjonizował polską gastronomię. Jest zdobywcą historycznej, pierwszej Gwiazdki Michelin w Polsce, którą prowadzona przez niego restauracja Atelier Amaro utrzymuje nieprzerwanie od 2013 roku. Dla gości Kina Kulinarnego przygotuje kolację inspirowaną filmem „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto” trzykrotnego zdobywcy Oscara Anga Lee.

Ruszyła sprzedaż biletów na Kino Kulinarne

Dzień później będziecie mogli przekonać się, jakie kulinarne cuda potrafią wyczarować wspólnie Kurt Scheller i Robert Skubisz. Pierwszy z szefów kuchni to właściwie legenda gastronomii – nie tylko polskiej. Jego charakterystyczne wąsy rozpoznaje z daleka każdy miłośnik gotowania, a jego kuchnia to mieszanka wspływów z różnych stron świata, które gromadził podczas licznych podróży. Z kolei Robert Skubisz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, związany od lat z renomowaną restauracją Amber Room w Warszawie. Zdobywca symbolu „4 sztućców” Przewodnika Michelin oraz tytułu Szef Roku, zwycięzca prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night. Obaj panowie przygotują kolację inspirowaną filmem „The Quest of Alain Ducasse”, który pokazuje od kuchni pracę jednego z najbardziej znanych i cenionych chefów na świecie – Alaina Ducasse’a.

Robert Skubisz

W poniedziałek, 16 lipca, goście Kina Kulinarnego rozpoczną wieczór od projekcji filmu „Cuban Food Stories” – historii reżysera Asori Soto, który po 10 latach spędzonych w USA postanawia wrócić do swojej ojczyzny – Kuby w poszukiwaniu zapomnianych smaków dzieciństwa. Po pokazie będzie można przekonać się, jak ta opowieść zainspirowała znanego szefa kuchni Robertą Sowę, który tego dnia przygotuje kolację w EC1. Jeśli interesujecie się kulinariami, to z pewnością kojarzycie tego przesympatycznego i szalenie zdolnego kucharza, restauratora i gwiazdę programów telewizyjnych, który konsekwentnie propaguje nowoczesną kuchnię polską. Wieczór w jego towarzystwie to czysta przyjemność.

Robert Sowa

Na czwartą kolację zaprosi zaś Marcin Popielarz – szef kuchni gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, w której odważnie eksperymentuje z tradycją kulinarną Żuław i Kaszub. Młody, ale niezwykle doświadczony o utalentowany kucharz wraz ze swoim mentorem, Wojciechem Modestem Amaro, reprezentować będzie w tym roku Europę Środkowo-Wschodnią podczas Grand Finale of S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie, gdzie powalczy o tytuł najlepszego młodego szefa na świecie. Wcześniej jednak przygotuje dla gości Kina Kulinarnego kolację inspirowaną filmem „In search of Israeli Cuisine” – opowieścią o ponad 70 różnych kulturach, które obecnie tworzą naród izraelski oraz o tym, jak każda z nich wyraża się poprzez jedzenie.

Marcin Popielarz

Ostatnią kolację cyklu przygotuje 18 lipca Justyna Słupska Kartaczowska – szefowa kuchni we własnej restauracji jaDka we Wrocławiu, której dotychczasowa praca w świetnych restauracjach została doceniona przez żółty przewodnik Gault & Millau, który nagrodził ją tytułem Szef – Kobieta Roku. Obecnie jej pasją jest polska, szlachecka kuchnia przygotowywana w oparciu o francuską szkołę gotowania, a podczas Kina Kulinarnego wykreuje autorskie menu inspirowane filmem „Our Blood is Wine”. Reżyserka Emily Railsback oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn, pokazują w nim świat wiejskiego życia rodzinnego, odkrywając znane w Gruzji od 8000 lat tradycje winiarskie oraz to, jak ożywienie tradycyjnego winiarstwa staje się główną siłą napędową potężnego i autonomicznego narodu gruzińskiego w poszukiwaniu własnej tożsamości w XXI wieku.

Justyna Słupska Kartaczowska

Koszt udziału w wieczorach Kina Kulinarnego obejmujący pokaz filmu i kolację wynosi 200 zł od osoby. Bilety można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org.

Podobne posty

Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...