Sekrety Czekolady

Tym sklepem możemy się szczycić na całą Polskę. W Łodzi przy P.O.W. niedawno powstało miejsce, w którym znajdziecie ponad 500 rodzajów czekolad z najwyższej światowej półki.

Przy P.O.W. 19 istnienie raj dla czekoladoholików. Jeśli tak jak ja kochacie czekoladę, musicie odwiedzić to miejsce (jeśli nawet trochę mniej kochacie, też powinniście ;)) Dlaczego? Po pierwsze, by dowiedzieć się, że na świecie istnieje czekoladowa rzeczywistość równoległa, która nijak się ma do marketowych półek wypełnionych Milką, Wedlem czy Goplaną. Po drugie, by spróbować, jak ta rzeczywistość smakuje. Po trzecie, by spotkać Piotrka Krzciuka, autora bloga i właściciela sklepu Sekrety Czekolady, który jak dla mnie wie wszystko o czekoladzie i pięknie z pasją o niej opowiada.

Sekrety Czekolady

Pierwszy sekret czekolady – Piotrek dawno, dawno temu też jadł Milkę. Od tamtej pory minęło kilkanaście lat, tysiące tabliczek, zagranicznych podróży i osobistych kontaktów z rzemieślniczymi producentami. Dziś jest on certyfikowanym testerem czekolady, recenzentem i jurorem w konkursach. Dzięki niemu nasza droga do dobrej czekolady może być znacznie krótsza – wystarczy wpaść na P.O.W., gdzie znajdziemy najlepszych producentów ze świata i świetnego przewodnika po markach i smakach.

Sekrety Czekolady

Przyznacie, że zagadnienie jakościowej czekolady jest tematem bardzo niszowym. Znacznie więcej wiemy o gatunkowych winach i piwach. Podobnie jak przy trunkach, na końcowy efekt ma wpływ jakość ziaren, miejsce z którego pochodzą, sposób obróbki czy dodatków. Kakao używane do masowej produkcji pochodzi głównie z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany i Indonezji. Tu na półkach znajdziemy czekoladę wyprodukowaną z ziaren z Wenezueli, Peru, Ekwadoru czy Brazylii. Jest jakościowa czekolada biała, mleczna i oczywiście królowa, czyli ciemna czekolada a zawartości kakao nawet 100%. Kocham słodycze, dlatego bez żalu zostawiam półkę 70% plus. Mam za to ogromną słabość do czekolad z dodatkami i tych nadziewanych. Znajdziecie ich w bród w Sekretach Czekolady.

Sekrety Czekolady

Nie sposób opisać wszystkich propozycji, zatrzymajmy się przy kilku wybranych. Oto austriacka firma Zotter znana z tworzenia niekonwencjonalnych połączeń smakowych. Wśród kolorowych opakowań znajdziecie czekoladę z kawą, nugatem czy owocami, ale również z … galaretką z pstrąga czy karmelizowanymi skwarkami bekonu. Do wyboru kilkaset rodzajów, zotterowe tabliczki kosztują ok. 16 zł – idealna pozycja, by rozpocząć czekoladową przygodę. Dalej na półkach hit ostatniego czasu – litewska marka Naive, która również potrafi nieźle namieszać ze smakowymi połączeniami. Co powiecie na czekoladę z borowikami, piwem Imperial Stout lub probiotyczną czekoladę z kefirem i miechunką?

Sekrety Czekolady

Mój wzrok przyciągają przepiękne opakowania Georgia Ramon. Tu również znajdziemy ekstrawaganckie propozycje, takie jak czekolada z dynią i curry, olejkiem z róży damasceńskiej lub najostrzejszą papryczką świata, ale również całą gamę ciemnych jakościowych czekolad, włącznie z ziarnami Chuao i porcelany (uwierzcie, to temat na cały następny artykuł). Na koniec zostawiamy Włochów i dwie genialne, jakościowe marki: Domori i Amedei. Ta ostatnia (a dokładnie jej porcelana) jest ulubioną czekoladą Piotra. Tabliczka kosztuje 48 zł i jest to najwyższa cena w czekoladowym sklepie. Dużo czy mało? W porównaniu do czekolad z marketów na pewno dużo, ale przyznacie, że spodziewać się można znacznie wyższej ceny po jednej z najdroższych czekolad świata (szczególnie jeśli zestawimy z cenami za jakościowe piwa czy wina).

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...